Cze wszystkim
Chcę przeprowadzić badanie podnoszenia w solidworks dla części, na której umieszczona jest inna część. Rozłożyłem również masę górnej części na jej 4 podporach, oraz dołożyłem 4 pierścienie do podnoszenia do spawania wykonane w Norelem 3D.
Moje obawy wynikają z rozważań na temat tych pierścieni podnoszących. W biurze projektowym uważa się, że pierścienie te nie są przeliczane, ponieważ są już zwymiarowane przez producenta, nie ma potrzeby, aby przechodziły przez pole obliczeniowe. W rezultacie tak naprawdę nie wiem, jak przyłożyć obciążenie... odpowiednik siły każdego pasma ciągnącego na powierzchni styku spoiny? Siła z daleka? Dla mnie to nie jest dobre, bo nie bierzemy pod uwagę, że spoina będzie zarówno ściskana na górze, jak i naprężona na dole... W każdym razie, wszystko po to, aby powiedzieć, że nie wiem, czy mogę zaufać funkcji "usztywnij", którą zastosowałem do każdego pierścienia. Czy ma to wpływ na przemieszczenie tego ostatniego podczas obliczeń? Mam nieco dziwny obraz wyniku, kiedy to robię...
Jeśli masz lepszą metodę do polecenia, jestem za tym.
Na razie metoda osoby, którą zastępuję w krótkim czasie, polegała na przykładaniu sił lub mas na odległość na poziomie styczności z innymi elementami, oraz blokowaniu całości lub części modelu podporami płaskimi, aby nie wpadł w "duże przemieszczenia" podczas podnoszenia w obliczeniach (wyobrażając sobie starą szufladę, jak mi powiedziano). Ale wydaje mi się, że trochę... chwiejny.
fer_levage.zip