Do czego służy symbol kwadratu na rysunkach

Witam

Do czego służy symbol kwadratu pod symbolem średnicy (patrz ilustracja) we właściwościach wymiaru na rysunku?

Jest to symbol, który jest dodawany przed wybrzeżem, podobnie jak symbol średnicy.

Pozdrowienia.

symbole_carre.png

Osobiście używam go, gdy mam kwadratowy kształt z boku

7 polubień

Czyli musi być w stanie używać zarówno do wytłaczania, jak i usuwania materiału?

Dobry wieczór

Potwierdzam to@stefbeno co właśnie napisałem! Zwykle zarezerwowane dla profili (główne z nich mają swój symbol, na przykład HBA! Osobiście używam go do profili kwadratowych, pozwala mi to umieścić tylko jeden wymiar zamiast dwóch.  NF ISO 5251

Ale uważam, że te symbole są trochę zbyt ograniczone, na przykład jest to ten sam symbol dla IPN lub HEA, HEB itp., co oznacza, że zawsze musisz umieścić adnotację, która idzie dobrze :-(

Pozdrowienia

3 polubienia

Jest to dobre rozwiązanie dla profili kwadratowych, co jest odpowiednikiem Phi dla średnic.

Pozdrowienia

6 polubień

Można również użyć
ALT+8 =◘
ALT+254 =■

1 polubienie

Witam
Być może to pytanie powinno zostać zaklasyfikowane jako "rysowanie".

@Sylk
Trochę luzu???
To pytanie roku 2021 :innocent:

Nie wiem czy zauważyliście, ale na nowym forum pojawiła się bardzo przydatna nowość, ponieważ macie różowe okno, które pojawia się z następującym komunikatem

Ten temat został rozwiązany

Odpowiedź tylko wtedy, gdy:

Masz dodatkowe informacje

Rozwiązanie nie działa dla Ciebie

Jeśli masz problem niezwiązany z tematem, [utwórz nowy temat](https://forum.lynkoa.com/nouveau- temat).

Pozdrowienia

2 polubienia

No cóż, to nie ja to wykopałam, nie zwracałam uwagi na datę. A co do czerwonej wiadomości, to rzeczywiście, z wyjątkiem tego, że gdy piszę krótką odpowiedź, patrzę tylko na klawiaturę lub na to, co piszę i wysyłam :sweat_smile: przepraszam