Do czego służy "wersja referencyjna"?

Witam

Solidworks sprawia, że wersja odniesienia pojawia się w moich złożeniach.

Ta wersja różni się od numeru wersji i nagle pojawia się romb z wykrzyknikiem.

Czy ktoś wie, do czego to służy ?

W załączeniu zrzut ekranu.

capture.jpg
1 polubienie

Nie, przepraszam.

Być może faktycznie istnieje wersja Twojego pokoju 5/5, ale na Twoim komputerze jest załadowana tylko wersja 4/5 (może wersja, która została stworzona, a Ty nie masz do niej dostępu!?)

2 polubienia

Zobacz ten link między innymi (wideo)

http://www.solidworks.fr/sw/products/product-data-management/revision-and-version-control.htm

jest to moim zdaniem ile razy plik był modyfikowany przez X

a twój diament musi wskazać, że wersja z otwartym pokojem nie jest właściwa, za pomocą wersji ref

ponieważ w swoim zestawie otworzyłeś najnowsze wersje 6/6; 6/6; 5/5; 7/7

a twoje wersje referencyjne to 5/6; 4/5 ; 7/7

więc twoja część (CAR-00128-R01) miała modyfikację przez kogo, kiedy? Jeśli znajdziesz lub dodasz kolumnę (wyewidencjonowaną przez), będziesz wiedział, kto i kiedy

@+

4 polubienia

Wydaje mi się, że oznacza to, że wersja Twojej części CAR-00128-R01 w Twoim bagażniku pdm to 5, podczas gdy ta używana podczas tworzenia Twojego zespołu to 4 (lub 6 i 5 dla części S01)

Aby zespół był w stanie, w jakim został zarchiwizowany, należy użyć części w wersji referencyjnej.

4 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, ale numery wersji moich plików są poprawne i są to najnowsze wersje.

Z drugiej strony wersje referencyjne nie są poprawne, co w ogóle nie wpływa na mój montaż.

Znalazłem wytłumaczenie, dla mnie pozostaje ono niejednoznaczne...

capture-4.jpg

O tak, dobrze znalezione, w zasadzie oznacza to, że twoja część została zmodyfikowana od ostatniego zapisu zespołu. Ale to dziwne, że przeładowując zespół podczas jego otwierania, nie są aktualizowane części!? Czy wybrano opcję "Nie ładuj dokumentów odniesienia" podczas otwierania zespołu???  

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam

Nie rozumiem, dlaczego to jest dwuznaczne.

Czy masz pewność, że zestaw został zapisany wraz z podzespołem załadowanym do najnowszej wersji, a następnie zarchiwizowany. Jak przedstawiono w repozytorium w interfejsie, zestaw wysokiego poziomu wywołuje w swojej najnowszej wersji wersję n-1 podzespołu, stąd alerty wskazujące, że wersja podzespołu załadowanego lokalnie jest nowsza niż wersja pierwotnie wywołana przez zestaw główny.

To jest dokładnie to, co powiedziałem ci powyżej.

Masz najnowsze wersje, ale Twój zespół został stworzony z przedostatnich wersji tych części.

Jak mówi G., oznacza to, że części zostały zmodyfikowane (lub przynajmniej wyewidencjonowane i zarchiwizowane) od ostatniego otwarcia tego złożenia.

Może się zdarzyć, że części zostały po prostu wyodrębnione i zarchiwizowane bez żadnych zmian geometrii lub zostały zmodyfikowane, ale modyfikacja nie ma wpływu na zespół.

3 polubienia

Wydaje mi się, że wszyscy dają dobre odpowiedzi :-)

Jeśli chcesz, aby to przesunięcie zniknęło, wyodrębnij zestaw, zapisz go i zarchiwizuj. Użyje więc najnowszych wersji twoich części, a ostrzeżenia znikną.

Jeśli twoje części są wymienne, zainteresowanie jest ograniczone. Z drugiej strony, jeśli nie są one wymienne, to rozróżnienie pozwala zrozumieć, dlaczego część nie jest już montowana w Twoim zespole.

Innymi słowy, małe ostrzeżenie pozwala zwrócić uwagę na części, które zostały zmodyfikowane od czasu ostatniej archiwizacji zespołu. Logicznie rzecz biorąc, to właśnie na tych częściach może pojawić się problem z kolizją/montażem, ponieważ części zostały zmodyfikowane.

4 polubienia