W ramach stażu w pracy zdalnej muszę korzystać z Abaqus. W tym celu firma, w której odbywam staż, dostarczyła mi klucz licencyjny i skonfigurowaliśmy VPN, aby ta licencja rozpoznawała sieć firmową. Czasami jednak nie mogę już otworzyć oprogramowania, najwyraźniej z powodu problemów z licencją, gdy nie ma nic, co wskazywałoby na błąd sieci, a oprogramowanie nie jest używane. Komunikaty o błędach pojawiają się bardzo ukradkiem w czarnej skrzynce przed jej zamknięciem, ale i tak udało mi się zrobić zdjęcie tej wiadomości, które umieszczam w komputerze. Na 2 zdjęciu odpowiada ten sam komunikat o błędzie, ale po ponownym uruchomieniu komputera.
Wydaje się, że problem ustępuje sam po kilku godzinach, ale nadal utknąłem w pracy na kilka godzin, więc chciałbym wiedzieć, co zrobić, jeśli ten problem wystąpi ponownie.
Z wiadomości wydaje mi się, że wnioskuję, że liczba jednoczesnych użytkowników jest ograniczona i że do czasu próby połączenia jest już osiągnięta i dlatego odmawia dostępu... Do momentu, gdy użytkownik wyloguje się kilka godzin później.
Morał: kolejka należy do tych, którzy wcześnie wstają.
Pozdrowienia
PS: Zaznaczam, że absolutnie nie znam Abaqusa i że jest to tylko przypuszczenie z mojej strony. Skontaktuj się ze swoją firmą; Odpowiedź, której ci udzieli, będzie znacznie bardziej wiarygodna.
Po rozmowie z moim korepetytorem wydaje się, że jestem jedyną osobą w firmie, która korzysta z Abaqus. Nie ma więc ryzyka, że inny użytkownik skorzysta z licencji, gdy będę chciał uruchomić oprogramowanie.
Wyjaśniono mi, że jest to kwestia tokenów licencyjnych. Firma ma ich 5, a uruchomienie interfejsu wymaga 4. Jest to jeden z powodów, dla których nie mogę rozpocząć obliczeń z interfejsu.
Dziwne jest to, że 4 tokeny wydają się być używane, podczas gdy nie mam nic otwartego...
Od dzisiejszego poranka, po uruchomieniu obliczeń, problem pojawił się ponownie. Zwykle pojawiają się pliki wskazujące, że obliczenia są uruchamiane w tle, ale tutaj nic. Zamiast tego .log plik wyświetlający następujący komunikat ("Hinge1234" to nazwa obliczenia, które rozpocząłem):
Analiza rozpoczęta na podstawie produktów o ugruntowanej pozycji na rynku SIMULIA Zawias Abaqus JOB1234 Abaqus 3DEXPERIENCE R2019x "standardowe" żądanie licencji oczekujące w kolejce dla serwera licencji pod adresem 192.168.1.254. Całkowity czas w kolejce: 0 sekund. "standardowe" żądanie licencji oczekujące w kolejce dla serwera licencji pod adresem 192.168.1.254. Całkowity czas w kolejce: 30 sekund. "standardowe" żądanie licencji oczekujące w kolejce dla serwera licencji pod adresem 192.168.1.254. Całkowity czas w kolejce: 60 sekund. "standardowe" żądanie licencji oczekujące w kolejce dla serwera licencji pod adresem 192.168.1.254. Całkowity czas w kolejce: 90 sekund. "standardowe" żądanie licencji oczekujące w kolejce dla serwera licencji pod adresem 192.168.1.254. Całkowity czas w kolejce: 120 sekund. "standardowe" żądanie licencji oczekujące w kolejce dla serwera licencji pod adresem 192.168.1.254. Całkowity czas w kolejce: 150 sekund.
Ten plik odświeża się co 30 sekund, tak jakby czekał na licencje...
Ponowne uruchomienie komputera nic nie zmienia w problemie, który, w przeciwieństwie do poprzednich razy, nie rozwiązuje się sam...
W rzeczywistości pracuję zdalnie, więc aby móc korzystać z Abaqus, firma musiała zapewnić mi licencję. Ale ta licencja działa tylko w sieci firmy. Musiałem więc zainstalować kanał VPN. Tak więc mogę uruchomić Abaqus tylko wtedy, gdy VPN jest włączony.