Przyspiesz rekonstrukcję animacji SW

Witam, szukam możliwości poprawy szybkości obliczeń animacji w standardzie SW 2013: w przypadku animacji bez koniecznie wielu komponentów lub wyjątkowego renderingu, mam czasy obliczeń, które uważam za bardzo długie. Testowałem, zwiększając pamięć RAM, BARDZO rozczarowujący wynik. Moja konfiguracja:

Dell Precision M6700 z dyskiem SSD HDD do oprogramowania, core i7 @ 2.7 Ghz, karta graficzna Nvidia K5000M z 4GB dedykowanej pamięci.

Testowałem na trwającej animacji, która trwa 2'15": przy 16 GB pamięci RAM czas obliczeń wynosi 7' 25''. Dokładnie ta sama rekonstrukcja z tymi samymi programami otwartymi w tle (tylko plik w notatniku i dwa jednostronicowe pdfy, niezbyt gournmand) na tym samym komputerze z 28 GB pamięci RAM: 7'00". 25-sekundowy zysk za 12 GB dodatkowej pamięci RAM, nie jest świetny.

Moim największym problemem jest to, że przy każdej zmianie w animacji muszę wszystko przeliczać, co sprawia, że produktywność jest bardzo, bardzo marna.

Czy macie jakieś sugestie, które parametry zmienić, choćby tylko w czasie potrzebnym na zbudowanie mojej animacji, nawet jeśli oznacza to ich zmianę w momencie finalnych obliczeń? Zmniejszyłem już liczbę obrazów, ale poniżej tego poziomu obawiam się, że pojawią się konflikty w moich ograniczeniach, które zmieniają się z aktywnych na usunięte.

Z góry dziękuję.

Sebastian.

Witam

Co masz na myśli mówiąc "z dyskiem twardym SSD do oprogramowania"? Czy masz dwie różne płyty?

Chciałem zaoferować Ci ReadyBoost (zwiększ pamięć RAM po prostu podłączając klucz USB), ale jeśli masz już dysk SSD, nie wiem, czy jest to naprawdę przydatne! Wreszcie, wypróbowanie nie kosztuje dużo, wystarczy mieć szybki i pusty klucz USB.

http://fr.wikipedia.org/wiki/ReadyBoost

Czas obliczeniowy jest w dużej mierze związany z wydajnością procesora (2,7 GHz jest trochę lekkie), dziwi mnie nawet, że samo dodanie pamięci RAM ma najmniejszy zysk w czasie obliczeniowym.

2 polubienia

Witam

Zauważyłem również, że sprzeczne lub ograniczające ograniczenia ruchu mogą wymagać bardzo długiego czasu rozwiązania.

Myślę, że optymalizacja ograniczeń (ograniczenie ruchu względnego do 2 ss razem, zamiast na przykład proszenie systemu o jego znalezienie) może wpłynąć na czas obliczeń i ograniczyć te problemy.

Rzymski

Witam

Jakiego rodzaju animacje wykonujesz?

Skomplikowane przerywniki filmowe czy animacja kamery i ruch części?

W pierwszym przypadku kinematyki złożonej do tego służy oprogramowanie programowe i niestety jesteśmy zależni od czasu obliczenia ograniczeń.

W przeciwnym razie mogę tylko doradzić przetestowanie SolidWorks Composer, który jest znacznie bardziej praktyczny i płynny w użyciu do klasycznych animacji.

@+

2 polubienia

Witam

Dziękuję za te wszystkie odpowiedzi. Używam oprogramowania na dysku SSD, a moje pliki projektowe znajdują się na innym dysku SATA. Niestety, nie mam szybkiej pamięci USB, aby wypróbować ReadyBoost.

Dobrze oceniany dla procesora, ale na stacji przenośnej nie mam zbyt wielu możliwości rozbudowy procesora...

Jeśli chodzi o wiązania, jedynym, które przewija  się przez całą animację, jest ograniczenie trajektorii wzdłuż szkicu 3D, dla którego zmieniam położenie punktu w całej animacji. Prawdą jest, że niektóre komponenty są umieszczone w stosunku do tego punktu (pionowo do punktu rozwijającego się na szkicu 3D). Nie sądzę, abyśmy mogli zaliczyć tę animację do kategorii złożonej.

Krótko mówiąc, muszę animować dźwig podczas budowy budynku. Zdecydowałem się na rozwiązanie polegające na stworzeniu trajektorii haka dźwigu i podążaniu za wysięgnikiem z rekonstrukcją linki między wysięgnikiem a hakiem przez cały czas (ponieważ nie mam prostego rozwiązania do zarządzania, którego długość jest różna). jest zatem częścią utworzoną w zespole.

Jeśli masz przykłady tego typu płynnej animacji, jestem zainteresowany (z ruchami we wszystkich 3 kierunkach i elementami o zmiennej długości).

Idealnie byłoby, gdyby funkcja statystyki zestawu w tym samym duchu co statystyka funkcji była bardzo przydatna, aby wiedzieć, która funkcja/wolumin jest dużym pochłonięciem czasu obliczeniowego.

Wypróbuję to tak szybko, jak to możliwe, usuwając niektóre komponenty, ale na razie mam inny problem: wyglądy zawsze wracają po usunięciu ich w złożeniu, gdy tylko odbuduję. Zajrzę na forum, jeśli jest to znany problem, a jeśli nie, otworzę nowy wątek.

Pozdrowienia.

Sebastian

Jeśli chodzi o Composera, to jest to refleksja w toku, ale mój bankier nie jest ciepły. I chciałbym, aby były używane nie tylko do animacji rozstrzelonych, ale także do poruszania się / pojawiania się / znikania komponentów.

To bardzo ciekawe, że te informacje o sprzęcie

Na ten temat powinna zostać utworzona grupa