Witam, szukam możliwości poprawy szybkości obliczeń animacji w standardzie SW 2013: w przypadku animacji bez koniecznie wielu komponentów lub wyjątkowego renderingu, mam czasy obliczeń, które uważam za bardzo długie. Testowałem, zwiększając pamięć RAM, BARDZO rozczarowujący wynik. Moja konfiguracja:
Dell Precision M6700 z dyskiem SSD HDD do oprogramowania, core i7 @ 2.7 Ghz, karta graficzna Nvidia K5000M z 4GB dedykowanej pamięci.
Testowałem na trwającej animacji, która trwa 2'15": przy 16 GB pamięci RAM czas obliczeń wynosi 7' 25''. Dokładnie ta sama rekonstrukcja z tymi samymi programami otwartymi w tle (tylko plik w notatniku i dwa jednostronicowe pdfy, niezbyt gournmand) na tym samym komputerze z 28 GB pamięci RAM: 7'00". 25-sekundowy zysk za 12 GB dodatkowej pamięci RAM, nie jest świetny.
Moim największym problemem jest to, że przy każdej zmianie w animacji muszę wszystko przeliczać, co sprawia, że produktywność jest bardzo, bardzo marna.
Czy macie jakieś sugestie, które parametry zmienić, choćby tylko w czasie potrzebnym na zbudowanie mojej animacji, nawet jeśli oznacza to ich zmianę w momencie finalnych obliczeń? Zmniejszyłem już liczbę obrazów, ale poniżej tego poziomu obawiam się, że pojawią się konflikty w moich ograniczeniach, które zmieniają się z aktywnych na usunięte.
Z góry dziękuję.
Sebastian.