Zakup stacji graficznej

Witam

Chcę kupić używaną stację, aby najpierw poznać Solidworks 2017/2018, a później renderować (może zbrush, pracuję w jubilerstwie). Nie mam dużego budżetu, około 800€ za stałą i niezawodną stację (kompletny komputer).

W załączonym PLIKU wymieniłem kilka referencji widzianych na stronach polecanych przez członków tutaj (dziękuję ;-) dla tej informacji) i umieść na żółto komputer, który wydaje mi się najbardziej interesujący. Nie będąc obeznanym w tej sprawie, będę potrzebował twojej rady co do ostatecznego wyboru.

Z góry dziękuję za radę,

Savin

reference_ordi.docx

Witam

Myślę, że określenie stacja graficzna nie jest właściwe, ponieważ termin ten obejmuje raczej wyspecjalizowane stanowiska do produkcji bardzo wyrafinowanych efektów specjalnych i bardzo skomplikowanych kreskówek.

Jeśli chodzi o solidworks, pozostajemy przy klasycznych komputerach, niezależnie od tego, czy są to komputery typu tower, czy laptopy. Z drugiej strony, za 800 € może być trochę ciasno.

Ten temat został poruszony kilka dni temu! Można się do tego odnieść, wszystko już zostało powiedziane lub prawie.

Informuj nas na bieżąco

Pozdrowienia

Witaj Zozo,

Termin stacja graficzna jest używany przez dostawców również w odniesieniu do typu komputera, którego szukam, stąd użycie tego terminu.

Rzeczywiście, skonsultowałem się już z kilkoma dyskusjami, w tym z linkiem, który umieściłeś powyżej, i dlatego dokonałem wyboru wymienionego w tym dokumencie. Czy spojrzałeś na dokument, do którego dołączyłem i czy masz opinię? 

Pozdrowienia

Savin 

Karta graficzna:

Quadro FX 5800 został wydany około 2009 roku, jest to bardzo stara karta.... Stare pokolenie...

Quadro K4000 starej generacji też...

Szkoda byłoby mieć nowy komputer, ze starą (lub nawet bardzo starą) kartą graficzną.

w CG polecam P4000 (czyli obecną generację)

BARAN:

16 GB ECC (32 GB ECC, jeśli ma wykonywać dużo obliczeń symulacyjnych lub renderować zdjęcia)

DDur:

SSD (standard "z mojego punktu widzenia" od co najmniej 8 lat)

500 GB (chociaż dziś dostępne są dyski SSD o pojemności 1 GB)

Czy w sieci jest system tworzenia kopii zapasowych? Jeśli odpowiedź brzmi "nie", dołącz zewnętrzny (lub wewnętrzny) dysk twardy (SATA lub SAS), aby wykonać kopie zapasowe.

Procesor:

Chyba, że jest to serwer PC, albo do wykonania obliczeń renderowanych na śmierć: nie jest konieczne posiadanie bi-CPU.

(kiedyś używaliśmy płyt głównych z bi-CPU, aby przezwyciężyć problem posiadania małego rdzenia w proc, to było 10-15 lat temu, dziś z rdzeniem proc 6 lub więcej, nie ma już powodu, aby być, dla komputera roboczego)

rdzeń Xeon 6 (12 wątków) nadal pozwala od czasu do czasu na wykonanie obliczeń lub renderowanie!

Posiadanie większej ilości rdzenia przydałoby się do wykonania wielu obliczeń lub renderowania zdjęć (np. 60-100% tygodnia pracy)

Tak więc więcej niż 6 rdzeni, dla okazjonalnego nagabywania, to tak, jakby mieć samochód sportowy i pozostać na pierwszym biegu...

Takie jest moje zdanie...

EDIT: po całkowitym budżecie zmienić niektóre wybory, takie jak zamiast zaczynać od obecnej generacji, biorąc poprzednią...

Przykład konfiguracji w DELL: 2992 €

CG = P4000

Aktywacja: Xeon W-2133 (6 rdzeni)

16 GB pamięci ECC

SSD 512 (mały SDD, potem są droższe...)

(Nie wiem czy link zadziała)

Łącza konfiguracyjne firmy DELL

Bardzo dziękuję Olivierowi za udzielone wyjaśnienia, wydrukuję to wszystko, przejrzę swój wybór i w razie potrzeby wrócę po inne pytania,

Savin

Link działa bardzo dobrze, dziękuję ;-)

Witam, jasne jest, że Twój budżet jest ograniczony, ale jeśli chcesz pracować trochę szybko i wykonać dobrą robotę, powinieneś sprawdzić, czy nie możesz zwiększyć swojego budżetu lub zacząć od bardziej podstawowego komputera i poprawić go, jak możesz, Ale z drugiej strony, w międzyczasie możesz spędzić długie godziny czekając, aż komputer zacznie działać.

Cdt

1 polubienie

Ups, nie widziałem twojego budżetu w pierwszej wiadomości...

Następnie możemy zobaczyć nową konfigurację "podstawową" w DELL (profesjonalne komponenty) około 2000 €

Konfiguracja, którą umieściłem, jest przeznaczona dla komputera CAD "średniej klasy"

Możesz też zrobić "high-endowe" konfiguracje za droższe...

W przeciwnym razie możemy zobaczyć stare konfiguracje, jak w słowie, które wpiszesz, na przykład:

konfiguracja Dell T5610 z Quadro K4000 wygląda dobrze.

Uff, uspokajasz mnie, bo to tylko po to, żeby zapoznać mnie z Solidworks, do tego czasu opanowałem to oprogramowanie jakiś czas temu...

Ok G. To też inna opcja, dzięki za te informacje 

Pozdrowienia 

Savin 

2 polubienia

Tak, kiedy czytałem @olivier42 z jego komputerem za 2992€, powiedziałem sobie, że lekko (bardzo nieznacznie) zapalił się w porównaniu z podstawowym pytaniem:D

Cdt

G.

1 polubienie

Witam, na amazon są używane dell T3500 w cenie 249 € Przetestowałem i działa bardzo dobrze

Oczywiście ekspres do kawy obok niego staje się niezbędny, ale do zainicjowania Solidworks nadal wystarczy narysować małe części.

następnie uruchomić komputer do gier z i7 przy częstotliwości większej niż 3 GHz , w której wyjmujesz kartę graficzną, aby postawić profesjonalistę, który nie jest zbyt satysfakcjonujący dla najbardziej wymagających początkujących... a prosty K2200 z 4 GB pamięci RAM za 300 € wystarczy, aby zaspokoić renderowanie za pomocą wizualizacji, jednocześnie spokojnie pijąc kawę

2 polubienia

To prawda, że karta graficzna K2200 może być całkiem odpowiednia do biżuterii

1 polubienie

na start na SW 

Oto ładny używany komputer, który nie rujnuje 

https://www.ebay.fr/itm/122998803123?ul_noapp=true

możesz, jeśli chcesz zwiększyć pamięć RAM

Umieść 2 dyski twarde

i ze stacją dokującą mają 2 ekrany o przyzwoitej wielkości

To świetny komputer, który jest taki sam jak 8770 W z 16 giga pamięci RAM 2 DD SSD

stacja dokująca i 2 monitory HP ZR 30  i 24 cale

i działa idealnie dla SW 2017

oprócz mojej stacji HPz 400 pod xeonem

@+ ;-)

Witam 

Zależało mi na stałej stacji i to bez konieczności stałego ustawiania obok niej ekspresu do kawy ;-) idąc za radą Olivier42 kupiłem konfigurację Dell T5610 z Quadro K4000:

Proc Intel Xeon Es - 2620 v2 sześciokątny rdzeń

16 GB pamięci RAM 

Dysk SSD 2x256 GB

Z opisem twojego gt22 powinno być dobrze? 

I jak ekran Asus Vc239h, który wydawał się niezły dla CAD. 

Znalazłem komputer za 819 € w microkdo, polecany przez Ciebie myślę, że gt22 i potwierdzam, że są na najwyższym poziomie! Są responsywni i wymienili akcesoria na nowe i zaoferowali dostawę :-)

Dziękuję za Twój wkład i życzę miłego dnia.

Savin 

2 polubienia

Świetnie, cieszę się z Twojego powodu

@+