Uaktywnianie warstw w bieżącym oknie programu AUTOCAD

Witam

Pracuję nad AutoCAd w następujący sposób:

Cały mój plan znajduje się w przestrzeni OBIEKT, plany tematyczne w przestrzeni PAPIERU.

(jak na razie nic nadzwyczajnego...)

W ten sam sposób, w jaki można kliknąć na ekranie kilka warstw i odizolować je (tak, aby tylko one pozostały widoczne), chciałbym zrobić to samo w przestrzeni papieru.

To znaczy, że w moim oknie prezentacji chciałbym kliknąć kilka warstw, aby te warstwy, i tylko te, były aktywne  (a więc widoczne) w moim oknie.

W przypadku polecenia "izoluj warstwy" zaznaczenie dotyczy całego pliku; Chciałbym, aby dotyczyło to tylko mojego okna.

Mam nadzieję, że nie zmyliłem Cię zbytnio.

Z góry dziękuję za odpowiedzi i życzę miłego dnia!

Witam, pokusiłbym się o stwierdzenie, że nie jest to możliwe...

W rzeczywistości a priori tak: musisz aktywować widok (poprzez dwukrotne kliknięcie), a następnie użyć polecenia LAYFRZ . Ale myślę, że jest na odwrót: możesz ukrywać warstwy, ale nie możesz pokazywać warstw, które są ukryte w przestrzeni obiektu!

Warstwa zamrożona reprezentowana przez płatek śniegu, patrz na tym obrazie (pasek narzędzi warstwy II):

http://www.caddmanager.com/CMB/uploaded_images/Layer2ToolBar-796371.jpg

Warstwy w rzutniach

Początkujący użytkownicy programu AutoCAD mogą działać dość efektywnie, korzystając ze stanów warstw Włącz/Wyłącz, Zablokuj/Rozblokuj i Zablokuj/Odblokuj. Jednak po rozpoczęciu korzystania z funkcji Obszar papieru należy wiedzieć, jak sterować widocznością warstw w różnych rzutniach. Domyślnie wszystkie warstwy są widoczne we wszystkich rzutniach. Można jednak użyć opcji "Zablokuj w bieżącej rzutni", aby selektywnie zablokować warstwy w różnych rzutniach. W tym celu należy kliknąć  ikonę na liście warstw, gdy użytkownik znajduje się w ruchomym obszarze modelu. Ten temat został omówiony bardziej szczegółowo w samouczku Paper Space. Ikony warstwy rzutni są wyszarzone, gdy użytkownik znajduje się w sąsiadującym obszarze modelu.

1 polubienie

Witam

Jeśli to możliwe, za pomocą polecenia "Izoluj" ("_layiso").

- Musisz ustawić się w oknie, w którym chcesz zastosować filtrowanie (tryb obiektowy w oknie),

- Uruchom polecenie "_layiso" (nie zapomnij o podkreśleniu),

- Zaznacz obiekty, które pozostaną widoczne,

- Wyjdź z trybu obiektu w oknie.

Bądź ostrożny, jeśli zapomnisz o bytach połączonych z innymi warstwami, będziesz musiał zacząć od nowa!

Klasa A+

Dziękuję BARDZO za pomoc!!

Polecenie "LAYFRZ" jest przeciwieństwem tego, co chciałem zrobić, ale uzyskany wynik jest taki, jakiego oczekiwałem. Potwierdzam tę odpowiedź.

Polecenie "_layiso" dokonuje edycji dla całego rysunku, nie tylko dla bieżącego okna, ale i tak dzięki .

Do zobaczenia wkrótce!

1 polubienie

Minus!

Polecenie izoluj dobrze rozróżnia okna, jeśli jest stosowane w trybie "Obiekt w oknie" , tj. po dwukrotnym kliknięciu w oknie w obszarze papieru (testowane w programach AutoCAD 2015 i AutoCAD LT 2011).

Klasa A+

Przepraszam EricR, ale...

Korzystam z programu AutoCAD 2014.

Zmieniłem kolejność, żeby mieć pewność, że nie mówię bzdur.

Jestem przyzwyczajony do korzystania z niego, przechodzę przez ikonę...

1- Otworzyłem 2 okna obok siebie w zakładce prezentacji.

2- Kliknąłem dwukrotnie w jednym z moich 2 okien (krawędź ramy okiennej jest pogrubiona, jestem w moim oknie)

3- Wpisuję polecenie "_LAYISO" na klawiaturze

4- Rzeczywiście, warstwy, które wybieram, są jedynymi, które są aktywne. Ale są też jedynymi, które są aktywne w moim oknie obok. Jeśli wrócę do zakładki z obiektami, tam również są one aktywne.

5- Aby powrócić do początkowego stanu warstw, musisz wpisać polecenie "_LAYUNISO" lub przejść przez ikonę na ekranie.

Dla przypomnienia, moja początkowa prośba dotyczyła możliwości izolowania różnych warstw w różnych oknach, aby stworzyć ujęcia tematyczne:  na przykład pracuję w VRD. Muszę sporządzić plan nawierzchni drogi, plan sanitarny i plan sieci.

W moim ogólnym planie mam wspólną zakładkę obiektów i bawię się zarządzaniem warstwami w moich prezentacjach.

Eric R, być może popełniam błąd w mojej kolejności "_LAYISO". Jeśli tak, powiedz mi proszę, który?

Tymczasem dziękujemy za zainteresowanie i życzymy miłego dnia!

Witaj MJT,

Myślę, że zrozumiałem dlaczego! Musisz zmienić parametr:

- Uruchamia polecenie IZOLUJ

- Sygnały PA> Doff > gElfen

- Wybierz żądane obiekty w oknie

Czy to musi teraz działać?

Nie mogę się doczekać, aby Ci pomóc (przepraszam za najlepszą odpowiedź :-( )

Eryk R.

1 polubienie

TAK, TAK, TAK!

ZBYT SILNY EricR.

To jest dokładnie to!

Podejrzewałem, że jest tam jakaś historia parametrów.

Przepraszam za najlepszą odpowiedź...

Jestem nowy na tej stronie, następnym razem nie będę się spieszył, aby ją nagrodzić...

(Polecenie LAYFRZ też nie jest złe, ale twoje spełnia moje oczekiwania)

Jeszcze raz dziękujemy za cenną pomoc!

@+