Odświeżanie wizualizacji modułu

Witam

Mam problem z automatyczną aktualizacją kostki wizualizacji. Dla przykładu, stworzyłem ten mebel (patrz załącznik) kierując się równaniami, aby móc go łatwo modyfikować (rozmiar pudełek, ilość pudełek, itp.). Podczas tworzenia kostki wizualizacji pasuje ona poprawnie, ale nie podąża za meblami, gdy zmieniam równania (podczas gdy podąża za innymi meblami, które nie są sterowane równaniami). Kostka wizualizacji służy do optymalizacji transportu w ciężarówce po wykończeniu mebli i informacje te są pobierane automatycznie za pomocą makra, więc nie ma możliwości wprowadzenia wartości w inny sposób (makro automatycznie przyjmuje wartość "SW-Długość/Szerokość/Całkowita grubość visualisation@@@Cube visualisation@@Config@Nom sześcianu pomieszczenia" z niestandardowych właściwości).

Nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie, więc przychodzę do Ciebie, aby sprawdzić, czy ktoś ma rozwiązanie...

Z góry dzięki!

sans_titre.png

Witam

W przypadku używania równań w złożeniu, które ma komponenty, które są również sterowane przez równania, nierzadko zdarza się, że zespół jest przebudowywany kilka razy (CTRL+Q), aby wszystkie równania zostały rozwiązane.

W przeciwnym razie, kolejna wskazówka, kolejność równań może nie pozwolić na aktualizację kostki wizualizacji?

Cdlt powiedział:

3 polubienia

Po wielu próbach CTRL+Q / CTRL+SHIFT+Q nie rozwiązuje problemu.

"W przeciwnym razie, kolejna wskazówka, kolejność równań może nie pozwolić ci na aktualizację kostki wizualizacji?" Naprawdę nie rozumiem tego pytania, w jaki sposób kolejność równań może uniemożliwić aktualizację kostki wizualizacji? (FYI, pole kolejności automatycznego rozwiązywania jest zaznaczone)

Pozdrowienia

Nie wiedziałem, że Twoja opcja (FYI, pole wyboru kolejności automatycznego rozwiązywania jest zaznaczone) została zaznaczona. To pole wyboru automatyzuje kolejność równań w dokumencie 1. poziomu (Twoim złożeniu), ale jeśli równania są obecne w Twoich komponentach, możliwe, że te równania nie zostaną rozwiązane w żądanej kolejności.

Nie mając swoich plików lub makra, trudno będzie Ci pomóc. Czy możesz udostępnić swoje dokumenty? 

1 polubienie

Zrobiłem kawałek (prostą kostkę), aby pokazać problem na prostszym modelu i pozwoliło mi to znaleźć skąd bierze się problem.

Nie wiedziałem, ale jeśli kostka jest ukryta (opcja ukryj/pokaż z soliworks), to kostka już się nie zmienia... Jak tylko go umieszczę, widoczny, zmienia się, gdy tylko zaktualizuję model.

Chowam go bardzo często, aby sześcian nie był widoczny w środku montażu, ale nigdy nie zauważyłem, żeby przestał podążać za modelem (zawsze tak robiłem na samym końcu, ale w przypadku mebla konfigurowalnego muszę go zmodyfikować po zamontowaniu kostki wizualizacji, dlatego dopiero teraz widzę problem...).

W każdym razie dziękuję za patrzenie!

2 polubienia

Okej i dziękuję za opublikowanie odpowiedzi. Z pewnością będzie w stanie pomóc innym osobom, które zadają to samo pytanie.

Powodzenia

Pozdrowienia

1 polubienie

Tak więc, skoro za nim znajduje się makro, dlaczego nie spowodować, aby moduł był wyświetlany (a tym samym odświeżany) na poziomie makra?

1 polubienie

Makra, o którym mowa, znajduje się na poziomie rysunku, jeśli na razie możemy uniknąć dotykania modelu, zawsze jest o jeden mniej do zarządzania, ale prawdopodobnie będziemy szukać w przyszłości, aby zrobić to tak, aby uniknąć tego, że sześcian jest zły, jeśli go ukryjemy. Pytanie polegało głównie na określeniu, na czym polegał problem, ponieważ dla mnie funkcja ukrywania w Solidworks nie zapobiegała przenoszeniu funkcji ;)

Pozdrowienia