Przypisywanie ocen i innych adnotacji do poziomu

Witam
Skonfigurowałem nasze szablony rysunków tak, aby wymiary i inne adnotacje były wyświetlane na określonej warstwie tutaj WYMIARY:

Następnie przypisałem kolor niebieski do warstwy WYMIARY.

Ale to niczego nie zmienia, kiedy tworzę wymiar, zawsze pokazuje się on w kolorze czarnym.
Aby wyświetlał się na niebiesko, muszę domyślnie wymusić warstwę WYMIARY.
Czy coś mi umknęło?

Dziękuję.

Witam;
Czy zastanawiałeś się nad wprowadzeniem zmian bezpośrednio w szablonach rysunków? (*.drwdot i *.slddrt). I oczywiście po to, by je uratować.
Dzięki tym zmianom możesz również zapisać swoje standardy skórki.
=> Jeśli tak jest, powinieneś również pomyśleć o ponownym załadowaniu swoich modeli, jeśli pracujesz na starym rysunku.

Uwaga osobista: Zapisz swoje modele w katalogu innym niż ten w Solidworks (domyślnie), dzięki czemu nie będziesz musiał przerabiać wszystkiego w przypadku aktualizacji do wyższej wersji (lub ponownej instalacji).
Należy pamiętać o odwołaniu się do tej nowej lokalizacji w polu " lokalizacja pliku " w opcjach Solidworks.

1 polubienie

Witam
Dziękuję za odpowiedź, tak, dokonałem zmian w modelach DRWDOT i są one przechowywane na serwerze, dzięki czemu są dostępne dla użytkowników solidworks.
Ale tak naprawdę nie rozumiem zarządzania warstwami (poziomami), w wielu programach przypisuje się kolor, styl linii i np. grubość e, wybiera się co chce się umieścić na warstwie i te elementy są wyświetlane w stylu linii, grubości i kolorze.
Ale widocznie to nie działa, albo coś mi umknęło.
Korzystam z dodatku SP4 z 2024 roku.

Jak @Maclane również mówi o mapach bazowych *.slddrt.

Dziękuję za odpowiedzi.
Zmodyfikowałem slddrt, ale to nic nie zmieniło, zdałem sobie sprawę, że domyślnie jest aktywna warstwa (mała niebieska strzałka obok nazwy warstwy).
W końcu, aby to zadziałało, nie zapomnij wybrać " ZGODNIE ZE STANDARDEM " w nazwie warstwy:

norme

Na pierwszy rzut oka przypisania warstw we właściwościach mapy bazowej nie są zachowywane

Czy kolor żeber w instalacji jest domyślnie zaznaczony?

Jeśli format obrysu jest, a nie domyślny, to normalne, że pociągnięcia są czarne

1 polubienie

@pascal_babel

Meilleur_Reponse2