Wyświetlanie punktów początkowych

Witam
Od czasu instalacji wersji 2022, czasami, gdy robię widok szczegółowy, wyświetlany jest punkt początkowy.
Wiem, że gdy odznaczę szkice pokazu, znika, ale nie mogę tego odznaczyć, ponieważ jest to niezbędne do wymiarowania linii gięcia blachy.
Chciałbym wiedzieć, jak to zrobić, aby zapobiec wstawianiu tych punktów podczas rysowania.

Dziękuję

Witam;
Wyłączając je w menu Wyświetlacze?
image lub image
… Rozważ wyłączenie ich w szablonach rysunków, aby nie musieć tego robić za każdym razem.

Pozdrowienia.

6 polubień

To pole jest już odznaczone.
Tak naprawdę to odznaczenie pola szkicu sprawia, że te punkty znikają.
Nie rozumiem, ponieważ są one widoczne tylko po zrobieniu widoku szczegółowego.

Czy sprawdziłeś, czy jego punkty szkicu są dobrze ukryte w 3D? Ukryte kliknięcie prawym przyciskiem myszy.
Niech Moc będzie z wami.

1 polubienie

Tak, punkty są dobrze ukryte w 3D. Ponadto nie pojawiają się one w standardowym widoku rysunku.

Witam @ronathan

Nie jestem pewien, co powiem, ale zastanawiam się, czy nie jest to związane z szablonem dokumentu .sldot, który miałby wyższy poziom zarządzania niż poziom zgłoszony przez naszego znajomego @Maclane
W domu muszę systematycznie klikać na tę ikonę (byłem zbyt leniwy, aby zmienić w . Kropka lub jestem mazo)

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam;
Jeśli te punkty znikają tylko wraz ze szkicami, to prawdopodobnie dlatego, że szkicami, a nie początkami.
Sprawdź swoje szkice budynków w każdym pokoju, usuń ściegi, zastąp je relacjami i wszystko powinno wrócić do normy.

Pozdrowienia.

2 polubienia

Nie mam ściegu w moich szkicach, ale zdałem sobie sprawę, że te ściegi były tylko na częściach ze skrętem wokół linii konstrukcyjnej.
Zasmuca mnie to, że pojawia się tylko podczas tworzenia widoku szczegółowego.
To bardzo ciekawe.

W rzeczywistości nie jest to linia konstrukcyjna. Punkt widoczny na planie nie jest szkicem, ale punktem początkowym dzieła. Naprawdę dziwne jest to, że znika po ukryciu szkiców :face_with_monocle:
Capture

A tous hasard: Punkt odniesienia?
image

Najmniej gorzej byłoby, gdybyś wysłał zrzut ekranu z ustawieniami widoczności
Albo szkic z rewolucją... Określanie posiadanej wersji Solidworks...

Pozdrowienia.

2 polubienia

Czy możesz dać nam kawałek, który testujemy w domu.

1 polubienie

Witam

W każdym razie, od wersji 95 rewolucje zawsze były źle zarządzane przez Solidworks.
Rób to, co my: tylko wyciągnięcia proste (nie zawsze najprostsze, ale przynajmniej wymiary są importowane na wszystkich widokach...).

W przeciwnym razie ustawienie może być na poziomie pliku (a zatem modelu podstawowego):

Witam @ronathan
Przepraszam, ale jeśli dobrze zinterpretuję ilustracje, na górnym obrazie punkt jest przesunięty w środku okręgu, podczas gdy na dolnym obrazie jego początek jest wyśrodkowany.
Czy się mylę?

Witam

@Sylk punkt na górnym obrazie jest przesunięty w środku, ponieważ jest to widok szczegółowy.
Okrąg reprezentujący widok szczegółowy nie jest wyśrodkowany na widoku głównym, więc w widoku obok niego punkt jest wyświetlany poza środkiem.
Spojrzałem na obraz, na którym widać szkic, który wykonuje obrót, punkt początkowy, mam go tylko wtedy, gdy mam opcję "Pokaż początki" obecną w wysokim widoku SolidWorks, więc łączy wyjaśnienia według @Zozo_mp i @Maclane.
Nie rozumiem, jak możesz mieć swoje punkty w widokach szczegółów na swoich rysunkach.
Udzieliłbym takiej samej odpowiedzi, jak @Maclane, na to, że przywołujesz szkice, które są dla Ciebie użyteczne i że te szkice zawierają punkty konstrukcyjne.
Najlepiej byłoby połączyć swoje części i MeP (zanonimizowane, jeśli to możliwe), aby osoby z SW22 mogły zobaczyć.
W przeciwnym razie inną opcją jest to, że problem wynika z jednego z ustawień ustawień.
Jeśli masz starszą wersję oprogramowania i zakładasz, że ten problem nie występuje. Czy próbowałeś zapisać swoje ustawienia i zaimportować je do SW22.
Robię to, gdy instalujemy przyszłe wersje i nie chcę stracić skrótów ani ustawień domyślnych.

Z poważaniem

W załączeniu plik neutralny w wersji 2022.
Rewolucja.SLDPRT (52.8 KB)

Widoczny punkt jest początkiem układu współrzędnych.
→ Widoczność jest aktywna w dokumentach części, prawdopodobnie dokumentach złożeń, a tym samym rysunkach...
Video_Origin

Wyłączenie widoczności poprzez zastosowanie wszystkiego, co zostało już wspomniane powyżej, do wszystkich typów dokumentów powinno rozwiązać problem.

Pozdrowienia.

4 polubienia

Właśnie spróbowałem i niestety to nie działa.

Dla Twojej informacji, po innych testach mam ten sam problem z osią wykonaną w bossingu.
Punkt początku układu współrzędnych widoczny na rysunku tylko wtedy, gdy tworzę widok szczegółowy.

Więc trzymajcie się mocno, ale dzięki samozaparciu właśnie coś odkryłem.
Jeśli odznaczę opcję "Pokaż początki" w górnym wizjerze, punkt początkowy zniknie z ekranu, ale punkt nadal pojawi się na rysunku podczas szczegółów.
Z drugiej strony możesz pozostawić to pole zaznaczone i kliknąć prawym przyciskiem myszy bezpośrednio na początek układu współrzędnych w przestrzeni graficznej i ukryć je.
Początek układu współrzędnych znika, a podczas rysowania wszystko wraca do normy w widokach szczegółów.
Podsumowując, albo jest jakiś parametr f*** związany z instalacją SP4 2022, którego nie mogę znaleźć, albo to mój model części jest pomieszany, ale do tej pory nigdy nie spotkałem się z tym problemem.

1 polubienie

Ogólnie rzecz biorąc, jeśli szkice są widoczne w pomieszczeniu lub początku... że tworzysz swojego posła, nawet jeśli ukryjesz szkice lub początki, pozostaną one widoczne w pospolitym posłowi, z drugiej strony, jeśli utworzysz nowego posła, są one ukryte.
Zmodyfikuj więc pliki modelu zespołu i części z ukrytym początkiem układu współrzędnych.
Dla wszystkich starych części, podzespołów i MEP albo makro, albo mano...

3 polubienia