Dynamiczny wyświetlacz środka ciężkości

Witaj @ wszyscy i @ wszyscy

Kiedy pytam o środek ciężkości zbioru, wyświetla się on dobrze i widzę współrzędne XYZ za pomocą właściwości masy.

Ponieważ montaż jest skomplikowaną kinematyką, chciałbym, aby współrzędne były wyświetlane na stałe.
Dzisiaj stworzyłem szkic, który daje mi te współrzędne, jedynym problemem jest to, że nie widzę tego cały czas.
a) musisz przebudować tak, aby nowe współrzędne zostały wyświetlone, a następnie otworzyć szkic, aby mieć liczby (lub właściwość CM)

Wraz z wynalazcą sprzed 12 lat (na długo przed pojawieniem się CM w SW) wymiary pojawiały się dynamicznie na ekranie (jak przewijany licznik).

Nie mogłem znaleźć nic w pomocy online ani w sieci dla SW.

Nie mogę znaleźć, jak umieścić czujniki (aby sprawdzić, czy to rozwiązanie)
https://help.solidworks.com/2020/french/SolidWorks/sldworks/t_Sensors_Creating.htm?id=6e0144124e75446da1e3a5334703b005#Pg0

Czy masz sztuczkę lub makro, które mogłoby to zrobić.

Pozdrowienia

1 polubienie

Dobry wieczór @Zozo_mp ,

Załączone makro oferuje wyświetlanie współrzędnych CdG złożenia automatycznie, po ruchu jednego lub więcej komponentów, w odpowiedzi na zdarzenie typu " swAssemblyComponentMoveNotify2 " (uff...) wysłane przez SolidWorks.

image

Przed określeniem położenia CdG, SolidWorks musi koniecznie przebudować złożenie, aby zaktualizować jego geometrię. Biorąc pod uwagę to opóźnienie, wyświetlanie zmodyfikowanych współrzędnych nie może odbywać się w sposób ciągły w miarę postępu ruchu, jest to możliwe tylko wtedy, gdy ruch jest zakończony.

Z tego samego powodu wykluczona została możliwość uwzględnienia innych zdarzeń (zmiana wymiaru, ograniczenie itp.) ze względu na następujące po sobie i szybko niemożliwe do zniesienia przestoje.
Przycisk " Oblicz " po prawej stronie okna oferuje użytkownikowi możliwość ponownego obliczenia CoG w dowolnym momencie.

Pozdrowienia.

CenterDeGravite.swp (98,5 KB)

7 polubień

Dziękujemy @m_blt

Patrzę i informuję na bieżąco o wyniku.
Nawet jeśli będę musiał kliknąć oblicz, pójdzie to szybciej niż Ctrl B " przebudowa " + Ctrl M (wyświetlanie właściwości masy) + Esc, aby wrócić na ekran.

Nie ma zmiany strony, tylko obrót z częściami, które poruszają się podczas obrotu i tym samym zmieniają położenie CM

Pozdrowienia

1 polubienie

Oops!
Czy możesz mi powiedzieć, w którym folderze umieścić SPR, aby był widoczny i użyteczny w SW

Dziękuję

1 polubienie

Dobry wieczór

Rekord makra nie ma znaczenia...
Najbardziej praktyczny jest folder osobisty, w którym można przechowywać makra, aby łatwo je znaleźć.

W użyciu ważne jest, aby móc go aktywować z poziomu SolidWorks poprzez skojarzenie go z przyciskiem umieszczonym na pasku narzędzi makr (lub dowolnym innym pasku narzędzi).
Konfigurowalny przycisk do natychmiastowego rozpoznania (patrz wideo).

4 polubienia

Dziękujemy @m_blt

Doskonała odpowiedź! Działa idealnie, nawet jeśli trochę się opóźnia :wink:

Pozdrowienia