Mając stację z dwoma ekranami, chcę ich używać w Solidworks.
Istnieje rozszerzona opcja wyświetlania, która pozwala na wyświetlanie solidworks na obu ekranach, ale tak naprawdę nie jest najlepsza pod względem ergonomii.
Pozwólcie , że wyjaśnię: Chciałbym mieć otwarte dwa okna solidworks (po jednym na ekran) ze wszystkimi funkcjami solidworks dostępnymi na każdym ekranie (tak jakbym miał dwie otwarte licencje Sw)
Rozszerzony tryb wyświetlania pozwala na przykład na posiadanie otwartego pomieszczenia na ekranie 1 i montażu na ekranie 2, ale funkcje oprogramowania są dostępne tylko na jednym z dwóch ekranów, więc nie są zbyt praktyczne. i funkcje PDM są dostępne na drugim wyświetlaczu. dlatego jeszcze mniej praktyczne
Zobacz zrzut ekranu, który pokazuje widok moich dwóch ekranów.
Następnie możliwe jest otwarcie 2 sesji programowych jednocześnie, ALE: - druga sesja nie korzysta z automatycznego zapisywania; - Jeśli otworzysz zestaw w jednej sesji i zmodyfikujesz części tego zestawu w drugiej, szybko skończy się to katastrofą. W najmniej, z zastrzeżeniem dużego rygoru podczas użytkowania, otwierasz w trybie tylko do odczytu zestaw w drugiej sesji i pracujesz w sesji głównej.
Mianowicie, że nigdy nie testowałem tego wszystkiego z EPDM...
Pragmatycznie rzecz biorąc, nie widzę innego rozwiązania niż otwarcie zgłoszenia do poprawy na stronie SW i modlenie się, aby stało się to szybko. Rzeczywiście byłoby interesujące, gdyby panele były połączone z aktywnym oknem.
Właśnie przetestowałem: możliwe jest odłączenie panelu zadań, aby unosił się w powietrzu, ale nie można go na przykład zakotwiczyć po lewej stronie, a on ukrywa menedżera funkcji, więc musisz go obchodzić w razie potrzeby.
Nie chciałbym otwierać dwóch sesji, ale raczej "podzielić" to na dwie części, ponieważ przy dwóch sesjach może to prędzej czy później spowodować problemy.
Do pływającego panelu: rzeczywiście, ale jak mówisz, musisz go obejść dookoła
Przez długi czas byłem przyzwyczajony do pracy pod microstation 95 z 2 ekranami (z czym microstation radził sobie lepiej niż jakiekolwiek inne oprogramowanie do projektowania w tamtym czasie), musiałem pozbyć się tego nawyku pod solidworks, który moim zdaniem radzi sobie z tym dość źle.
Drugi ekran jest zatem dostępny dla innego oprogramowania 2D, Excela, Worda, Internetu lub innego solidworks, aby otworzyć inny zespół.
Ale w żadnym wypadku nie pracuję nad sesją na 2 ekranach, bo to naprawdę nie jest świetne...
Na moim poziomie możesz otworzyć SolidWorks tylko w rozszerzonym na 2 ekranach, działa to dobrze, więc aby mieć otwarte okna w rozszerzonym otworze, otwierasz swoje okna 2 części lub MEP lub Asm, kaskadujesz je, a następnie dostosowujesz okno na każdym ekranie tak, aby było widoczne tak, jak chcesz, i zobaczysz, że za każdym razem, gdy klikniesz żądane okno, wyświetlane są paski narzędzi w zależności od tego, czy jest to MEP, część czy ASM.
Oto jestem, zrób to w ten sposób, to nie jest najlepsze rozwiązanie twojego problemu , ale nie znam lepszego...
Nie mogę zrobić dla ciebie zrzutów ekranu, mój komputer jest przetwarzany jutro zrobię ci jeden, spróbuj i daj mi znać, dziękuję @+.
Potwierdzam 2 ekrany i solidworks, które sprawia, że... 3....
Jednak nadal istnieje sposób na zmniejszenie niedogodności związanych z narzędziami na jednym ekranie, tworząc kopie pasków narzędzi (lub znaków), kopie mogą być następnie zakotwiczone lub unoszące się na drugim ekranie.
Oczywiście, możliwe jest otwarcie kilku instancji Solidworks, może to być przydatne i praktyczne, ale ma swoje ograniczenia i w pewnych warunkach może być źródłem błędów.
Problem z menu jest fałszywym problemem w tym sensie, że SW pozwala na menu za pomocą myszy, takie jak niestandardowy pasek skrótów (który wywołuję za pomocą skrótu "S") lub inne menu (którego nie używam) "ruchy myszy". w każdym przypadku wyświetla typ funkcji w zależności od typu pliku (as, part lub MEP) i nic nie stoi na przeszkodzie, abyś zmodyfikował te menu zgodnie z własnymi przyzwyczajeniami.