Witam
Jak automatycznie wyświetlić linie rozbicia?
Aby dodać linie rozbicia do widoku rozstrzelonego, należy użyć szkicu z liniami rozstrzelenia (typ szkicu 3D).
Aby wstawić szkic z liniami przerwania, należy:
Pojawi się pasek narzędzi Szkic z liniami rozbicia. Opcja Rozbij linię jest włączona i zostanie otwarty menedżer właściwości PropertyManager Rozbij linię.
Wszystkie linie szkicu z liniami rozstrzelonymi z mieszaną czcionką linii i kreskami.
Seria szkicu 3D pojawia się w menedżerze konfiguracji ConfigurationManager w obszarze Widok szkicu.
Spis treści
W tym przykładzie linia przerwania jest dodawana między osią a w drzewie w widoku rozstrzelonym.
W tym przykładzie linia przerwania w szkicu z liniami rozstrzelenia przechodzi przez komponent, więc dodawane jest okno podrzędne w celu obejścia tego komponentu.
@+
Zgadzam się, ale chciałbym je wyświetlić na moim rysunku?
Twoja technika działa bardzo dobrze, ale wydaje mi się, że w starych wersjach solidworks robiła to automatycznie.
Natomiast tutaj musisz kliknąć wszystkie elementy.
Witam, aby wyświetlić je na rysunku, przechodzisz do WIDOK i wyświetlasz szkice. Bo w końcu to tylko szkic.
Pozdrowienia
nic się nie zmienia G.
W rozstrzelonym widoku złożenia powinien znajdować się szkic o nazwie "3D Exploder1", kliknąć na niego prawym przyciskiem myszy i kliknąć "Pokaż".
Zrobiłem to, ale nic się nie zmienia...
I jeszcze w zgromadzeniu, "wyświetlacz"; "Szkic" jest włączony?
Czy w swoim zespole, gdy jest rozerwany, widzisz linię?
Tak, w moim zespole ikona "szkicu" jest sprawdzana poprawnie.
Tak, widzę linie w moim zespole
Ok więc już problem wynika z rysunku. Którą opcję musisz zaznaczyć w opcjach rysowania??? Osobiście mam opcje z załączonego pliku.
Witam
Aby wyświetlić szkic w MEP, wybierz swój widok w widoku drzewa (oczywiście widoku, na którym ten szkic powinien się pojawić) i rozwiń zawartość. Powinieneś zobaczyć swój szkic, kliknij prawym przyciskiem myszy pokaż. Jeśli po tym czasie nie zostanie wyświetlony, sprawdź za pomocą wyświetlanej ikony (oka), czy ikona szkicu jest zaznaczona. Normalnie powinieneś mieć go wyświetlony w swoim widoku.
Właśnie umieściłem cały twój parametr G. ale nic się nie zmienia.
A.Leblanc: Nie widzimy szkicu linii pęknięć w drzewie rysunkowym.
Uh, tam udało ci się mnie wysuszyć. Jeśli widzisz swój szkic w złożeniu, jeśli umieścisz wszędzie, zobaczysz szkice i to nie zadziała, hm, musi istnieć parametr, który został pominięty. Czy jesteś w izometrycznym widoku bez cięcia?
A najgorsze jest to, że z 20 linii, które mam na montażu, tylko 2 się pojawiają.
ale nie wszystkie inne.
Witam
Zwykle, gdy używasz funkcji widoku rozstrzelonego w swoim zespole i tworzysz instalację, po wybraniu widoku (należy pamiętać, że widok przekroju zawsze zależy od innego widoku) powinieneś mieć to:
Tak, mam to. A.LeBlanc
Witam
Może błąd, czy próbowałeś ctrl+Q na swoim rysunku? Spróbuj zamknąć rysunek i solidworks, a następnie uruchom ponownie solidworks, aby sprawdzić, czy coś to zmieni.
Ok, zobacz załączony filmik:
PS: szkic 3D rozstrzelonych linii wzroku nie jest zawarty w drzewie, jest dostępny w konfiguracjach. Można utworzyć szkic 3D, aby zdefiniować linie rozstrzelenia w zespole, a następnie, gdy użyjesz funkcji "szkic z liniami rozstrzelenia", szkic 3D zostanie przekształcony, ale nadal będzie dostępny w widoku drzewa.
Dzięki temu odkryłem, że moje linie wybuchów zostały narysowane w linii konstrukcyjnej, podczas gdy powinny być w pełnej linii szkicu.
Na linii konstrukcyjnej można je zobaczyć w 3d, ale nie na rysunku.