Wyświetlanie nazwy elementu w drzewie

Witam

Pracujemy z SolidWorks 2012 i formularzem właściwości stworzonym przez naszych kolegów z Niemiec i zintegrowanym z interfejsem SAP. Nie możemy więc zniekształcić nazw istniejących właściwości.

Projektanci formularza nazwali tytuł Opis1, a temat wyświetlany w tabelce rysunkowej Opis2.

Niestety, w drzewie projektu (części i złożenia) nazwy części nie pojawiają się. Aby je zobaczyć, musisz zaznaczyć pole pokaż opis komponentów. OK.  Muszę również utworzyć nową właściwość Description w obszarze Dostosuj. Nie ma sprawy. Jednak, aby nie wpisywać tytułu dwa razy, jeśli podam wartość $RP:"SW-Title" w Opisie tak jak ma to miejsce dla Opisu1, to obliczona wartość jest poprawna, ale w drzewie zamiast nazwy komponentu pojawia się $RP:"SW-Title", a nie tytuł, oszacowaną wartość opisu.

Jak sprawić, by tytuł pojawił się w drzewie bez wpisywania go 2 razy we właściwościach i bez modyfikowania bieżących właściwości formularza?

Dziękuję

a_description.jpg

Nie próbowałem, ale zamiast ustawiać wartość na Opis za pomocą okna właściwości, spróbuj według formuły

Dziękuję

Próbowałem powiedzieć, że Opis = Opis 1 lub Tytuł, ale z cudzysłowem lub bez, nazwa nie jest akceptowana.

Jak to zrobić?

Miłego dnia

Umieść fragment na ekranie (z perdonalizowanymi właściwościami):

W Opcjach systemu, a następnie Ogólne:

"Właściwość niestandardowa używana jako opis komponentu"

Wybierz swój "Opis 1" z listy

Dziękuję, droga jest jasna.

W części o właściwościach Opis1, Opis2, Opis..., W Opcjach systemu właściwości niestandardowe używane jako opis komponentu opis jest zaznaczony domyślnie. Właściwości Opis1 i Opis2 lub inne określone właściwości na liście Dostosuj podsumowania  informacji nie są wyświetlane na liście opcji niestandardowych. Czy jest to błąd w wersji 2012, czy musisz coś zrobić, aby upewnić się, że te niestandardowe właściwości nie są brane pod uwagę?

Witam

Dla mnie w SW2014 rozwiązanie @flegendre też nie działa.

@+

PS: Wiem, że nie rozwijam zbytnio pytania, ale hej...

Witam

Dziękuję. Widzę, że na forum nie było rozwiązania. Zapytam MyCad z SolidWorks, czy go mają. Na razie robię podwójny wpis. Nie jest to dramatyczne, szkoda tylko, że oprogramowanie kosztuje 15 000 CHF.

Nie ma więc lepszej odpowiedzi 

Witam

Dziękuję. Widzę, że na forum nie było rozwiązania. Zapytam MyCad z SolidWorks, czy go mają. Na razie robię podwójny wpis. Nie jest to dramatyczne, szkoda tylko, że oprogramowanie kosztuje 15 000 CHF.

Witam

Zapisując plik z opisem: dodaj opis jako opis komponentu i wybierając w widoku drzewa: Pokaż opisy komponentów, opis ten jest wyświetlany w drzewie.