Mam rysunek ze złożeniem w trybie "usunięte ukryte linie" (patrz załącznik do zrzutu ekranu).
Szukam rozwiązania, które wskaże, że jakaś część jest obecna w profilu (widok 2 na załączonym zrzucie ekranu).
Rozwiązanie "pokaż ukryte krawędzie" w tym komponencie mi nie odpowiada (widok 2 na załączonym zrzucie ekranu). W moim przypadku zdecydowanie za dużo krawędzi zanieczyszcza wyświetlacz jak na moje potrzeby.
Czy znasz sztuczkę, która sprawi, że ten komponent będzie wyglądał prościej z mniejszą liczbą kropkowanych krawędzi? (jak na widoku 3 na załączonym zrzucie ekranu).
Lub od drzewa po lewej stronie ustaw tę część (szynę) jako przezroczystą tylko w tym widoku, aktywując dodatkową zakładkę "Wygląd" drzewa, a następnie klikając prawym przyciskiem myszy styl linii:
Pierwszy po lewej lub drugi po lewej stronie tego na czerwono na tym zdjęciu:
Jedynym wyjściem będzie hakowanie: możesz nałożyć ten sam widok (skopiować i wkleić widok), ukryć wszystkie komponenty swojej kopii z wyjątkiem wózka, kliknąć prawym przyciskiem myszy na zespół w Menedżerze cech komponentu/Czcionce linii i wybrać kropkowane linie dla widocznych krawędzi.
Dostaniesz to, czego chcesz, ale jeśli jest to zestaw, który ma ewoluować, szybko stanie się bałaganem, aby być uprzejmym!
Jest na to rozwiązanie, trochę ch*****, musisz wybierać krawędzie jedna po drugiej i możesz je ukryć, nie zmieni to twojej części, tylko widoczność wybranych krawędzi.
Jedyny problem: musisz wybrać je jeden po drugim, lub stworzyć maccro, który zrobi to za Ciebie ;)
Sprawdź zrzut ekranu, do którego linkuję, aby uzyskać więcej informacji!!
Jeśli przyjmiemy, że to szyna pojawia się jako linia mieszana, istnieje funkcja "widok z innej pozycji", która jest używana do tego rodzaju problemów.
wraca do pomysłu Benoit.LF, ale mniej kombinowania: po prostu utwórz 2 konfiguracje, to części, które pojawiają się w jednej, a nie w drugiej lub w innej pozycji, będą się różnić.