Wyświetlanie rysunku w pełnej skali

Cze wszystkim

Czy wiesz, jak ustawić rysunek w skali 1:1?

Jest to bardzo przydatne podczas rysowania dużych planów, aby zrealizować rozmiar elementów.

Szukając trochę znalazłem kilka podobnych tematów:

http://grabcad.com/questions/zooming-a-part-to-real-size-in-solidworks-with-a-hotkey

https://forum.solidworks.com/message/70059

Makra działają dobrze, ale tylko dla części 3D, a nie dla rysunków, sugestii?

Dziękuję!

Witam

Kliknij prawym przyciskiem myszy rysunek, właściwość i skalę 1:1.

3 polubienia

Nasz przyjaciel @ ad.be powiedział to wszystko, to jest rozwiązanie

być na prawdziwą skalę (weź dużo taśmy klejącej ;-D)

@+ ;-)

Aby uzupełnić informacje w @ad.be, w Twoim najlepszym interesie jest utworzenie szablonu dokumentu w skali 1:1.

Dla pewności osobiście dodałbym w rogu adnotację widoku SW-Scale.

echelle_1-1_mep.png

Dziękuję za szybkie odpowiedzi, niemniej jednak trudno mi się wyrazić.

Rzeczywiście, zmiana skali widoku planu nie jest zadaniem nieznanym, szukam tego, jak wyświetlić plan w skali 1:1 w stosunku do ekranu. Oznacza to, że mogę nacisnąć, a powiększenie dostosowuje się tak, że rysunek jest wyświetlany na ekranie tak, jak wyjdzie po wydrukowaniu. Na przykład w przypadku formatu A4 powinienem być w stanie położyć kartkę papieru przed ekranem, aby porównać rozmiar.

Widzisz?

Dziękuję!

z................... Wprowadzanie/Funkcja/Skala... To powinno odpowiedzieć na twoje pytanie

@+ ;-)

1 polubienie

Wstaw/Formy/Skala to funkcja dla części, a nie dla rysunku. I po raz kolejny mówię o powiększeniu ekranu, a nie o skali pomieszczenia!

Nie jestem pewien, czy coś takiego jest możliwe (trzeba by wziąć pod uwagę rozdzielczość ekranu ekranu), ale jeśli jest to wykonalne, jestem za tym.

1 polubienie

Witam

Od początków CAD, a następnie CAD, to pytanie było już zadawane i zawsze było zadawane. Nie ma pozytywnej odpowiedzi na Twoją prośbę. Rzeczywiście, w zależności od wielkości ekranów, różnych rozdzielczości, mnogości kart graficznych, wielkości okna, w którym otwierana jest aplikacja itp., Nie ma oprogramowania, które mogłoby zapewnić wyświetlanie do skalowania na ekranie (przez co rozumiemy Przykład: byt o wymiarze 100mm, jeśli mierzymy go bezpośrednio na ekranie linijką musimy znaleźć 100mm, prawda?). Ponadto nie zadziałałoby to w przypadku części, które nie wychodzą z ekranu!

Pozdrowienia

4 polubienia

Aby zdać sobie sprawę z rozmiaru elementów, zmierz na przykład wysokość ekranu,

Następnie narysuj linię o tej samej długości (co zmierzona wysokość) na rzucie.

Powiększ, aby skoordynować końce linii z wysokością ekranu...

Na koniec sekcja do "eksplorowania" rysunku...

To majsterkowanie, ale działa!

Właśnie moje pytanie było po to, aby uniknąć tego "majsterkowania". To, co mnie zaskakuje w tym, co mówisz, to to, że przedstawione makra działają bardzo dobrze dla tej samej operacji, ale na częściach: musisz skalibrować ekran przy pierwszym użyciu, a następnie po uruchomieniu makra część jest zommowana do wyświetlenia w pełnym rozmiarze.

Jednak nie działa to poprawnie z rysunkiem i pomyślałem, że może uda nam się dostosować to makro do pracy z rysunkiem.