Witam
Chciałbym uzyskać wyjaśnienie na temat modułu blachy w Solidworks...
Próbuję utworzyć zagiętą blachę na krawędzi, po utworzeniu szkicu na danej krawędzi nie mogę wybrać tego szkicu...
Mój solidworks musi być źle skonfigurowany, nie mogę nigdzie dotrzeć... Jestem zdesperowany!
Jeśli ktoś może mi pomóc, wyślij mi tutoriale itp.
Z góry wielkie dzięki
Witam
Aby stworzyć blachę wygiętą na krawędzi, nie ma potrzeby wykonywania szkicu. Klikasz na funkcję, a następnie na krawędź lub chcesz położyć zagięcie, a część musi być już kawałkiem blachy.
2 polubienia
pl
12 Kwiecień 2016 09:06
3
Witam, polecam ten bardzo kompletny samouczek:
Źródło: https://youtube.com/watch?v=ghalOYesjlU
2 polubienia
Dziękuję manu67 za tę odpowiedź, ale gdy nie chcesz na przykład, aby zagięcie znajdowało się na całej długości krawędzi?
Rozwijamy funkcję zagiętej konstrukcji blachowej na krawędzi, następnie edytujemy szkic, a następnie można go zmodyfikować.
2 polubienia
Ok, udało mi się edytować szkic, dzięki
Z drugiej strony, gdy chcesz zrobić "2 nogi" na tej samej krawędzi?...
Do czego służy zakładka "edytuj profil giętej blachy" w funkcji blachy zagiętej?
Klikasz na 1. funkcję złożonej blachy na krawędzi i usuwasz ją, następnie tworzysz drugą i przerabiasz, a następnie ponownie aktywujesz 1.
mooky
12 Kwiecień 2016 09:23
10
Witam Aby wykonać 2 nogi, musisz wykonać szkic nóg, a następnie wykonać złożony arkusz podstawy/nogę
Czy możesz zrobić sitodruk "edytuj profil złożonego arkusza"
Inne pytanie, patrz załącznik, chciałbym przedłużyć fałdę "na powierzchnię", masz końcówkę?
Dziękuję
q1.png
Witaj mooky,
Nie mogę znaleźć zakładki "łapa" w funkcji składanego arkusza bazowego....
mooky
12 Kwiecień 2016 09:51
15
Wystarczy utworzyć szkic, a następnie kliknąć funkcję złożonego arkusza bazowego, a nogi zostaną utworzone zgodnie ze szkicem
Tak, gdy jesteś w funkcji, masz długość arkusza złożonego w miejscu, w którym jest żaluzja, rozwijasz i wybierasz w górę do góry, a tam wybierasz górę na końcu ogranicznika na dole
Albo robisz jak poprzednio; Edytuj szkic zagięcia i wymiaruj od rogu szkicu do przodu , umieszczając wymiar 0,5 tak, aby się nie stykały.
1 polubienie
Cześć, wyślij nam swój kawałek, abyśmy mogli zobaczyć, jak to zrobiłeś. ^^
Nie sądzę, żeby to było miłe; Pomagamy Ci, a Ty nie weryfikujesz najlepszej odpowiedzi....
3 polubienia
mooky
19 Kwiecień 2016 08:14
20
+1 @manu67 więc nawet nie wiemy, czy PB jest rozwiązany...
1 polubienie