Pomoc w duplikowaniu części nr 1 do części nr 2 bez linku

Witam wszystkich.

Proszę o pomoc w zakresie powielania części, montażu i rysunku.

Pozwólcie, że wyjaśnię, mam część nr 1 w zespole z rysunkiem i chciałbym zduplikować tę część w nr 2, po prostu modyfikując długość, zachowując zespół i rysunek, który pasuje do tej części nr 2.

Wypróbowałem kilka technik, takich jak skopiowanie folderu, a następnie wklejenie go do innego folderu, aby dokonać modyfikacji, nic się nie zmienia, część jest połączona, to znaczy, że jeśli zmienię wymiar  na części nr 2, będzie to miało również wpływ na część nr 1.

Próbowałem również zmodyfikować część nr 1, a następnie zapisać ją jako w innym katalogu, to też nie działa, ponieważ część nr 1 zachowuje rozmiar pokoju nr 2.

Czy wiesz, jak to zrobić? Ale przede wszystkim, czy mnie zrozumiałeś ?

Z góry dziękuję

Witam

Wystarczy, że samodzielnie otworzysz swojego MEP i swój pokój na SW, następnie zapiszesz go pod wybraną nazwą, a następnie zmienisz nazwę swojego planu na tę samą nazwę.

Tak więc w końcu będziesz miał renomowanego MEP i część bez ogniwa wykonanego z Twoim montażem...

Otóż to.

Mam nadzieję, że mam jasność.

Powodzenia.

@+.

AR.

(PS: Nie mogę teraz zrobić dla ciebie zrzutów ekranu)

1 polubienie

Bądź ostrożny, rozwiązanie @A.R  działa tylko wtedy, gdy Twoje funkcje nie zawierają linku do innych funkcji związanych z zespołem lub innymi częściami.

Te możliwe funkcje w "kontekście" mogą wyjaśnić Twój problem.

CF zrzut ekranu swojej struktury drzewa (menedżer drzew) będzie w stanie odpowiedzieć na to pytanie i pomóc nam więcej.

W przeciwnym razie proste, zapisz jako kopię dla swojego pokoju, a następnie swój plan i na planie w eksploratorze SW odnieś się, kliknij na nowy pokój, otwórz, a następnie zapisz lub spakuj i idź (nawet jeśli moim zdaniem skomplikowane dla pokoju + planu)

2 polubienia

A.R: Właśnie spróbowałem i te 2 pozostają połączone :/ Dziwaczne dziwaczne :'(

Tak, dokładnie, dziękuję sbadenis.

Pozdrowienia.

AR.

KhamCom,

Cóż, są odniesienia, które są związane z tą sztuką.

... Jutro powiem więcej, bo muszę wyjechać...

@+...

AR

Spróbuj przejść przez pakuj i idź.

3 polubienia

@dominique.naudet i @sbadenis: Nie pomyślałem o paczce i idę:D

Spróbuję tego. 

Dziękuję!!

1 polubienie

Załącz zrzut ekranu swojego drzewa.

Lub pokój, jeśli nie ma poufności.

1 polubienie

Witam

Jest to możliwe dzięki narzędziu SmartProperties firmy myCADtools.

Z wyboru części w zespole możliwe jest zastąpienie wystąpienia tylko nowym komponentem poprzez powielenie go wraz z jego rysunkiem.

Oto przykład zastosowania dla aktywnego pomieszczenia, ale zasada jest idendyczna : https://help.visiativ.com/mycadtools/2022/fr/SmartProperties68.html

Philippe

1 polubienie

Witam

Może uda Ci się wypróbować to makro. Nie miałem czasu, aby spróbować, ale facet jest naprawdę bardzo dobry.

https://www.codestack.net/solidworks-api/document/assembly/components/make-independent-drawing/

Joel.

1 polubienie