Pomoc w projektowaniu zamków

Cześć wszystkim,

Mam projekt modułu na uniwersytecie do projektowania zamka na solidworks przy użyciu prostego rysunku złożenia. A to sprawia, że praca jest bardzo trudna. Rysunek znajduje się w załączeniu.

Udało mi się zrobić utwory 2, 3 i 7, ale pozostałe są trochę trudne do zrozumienia

Z góry dziękuję za pomoc

screen1.png

Trudne, ale nie nie do pokonania.

Idź na to, narysuj elementy tak, jak je rozumiesz, a następnie wykonaj identyczny rysunek z tymi samymi widokami i sekcjami, a jeśli zauważysz różnice, popraw.

Zaletą solidworks lub informatyki jest to, że możesz zaczynać od nowa, a robienie i cofanie działa tak, jak to się mówi.

9 polubień

Tak, oczywiście, że jest to wykonalne, ale prosiłem o małą pomoc, aby jechać szybciej^^

Jak na przykład wał korbowy nie wiem jak zrobić część, która jest tuż za głowicą, zmiana przekroju bez zmiany średnicy jeśli wiesz o co mi chodzi?

Witam

Jeśli dobrze rozumiem, to jest to praca na uniwersytecie, którą musisz oddać. Myślę więc, że lepiej, żebyśmy nie wykonywali za Ciebie Twojej pracy.

Proponuję, abyś przedstawił nam swoją pracę, a my pomożemy Ci ją poprawić, jeśli zajdzie taka potrzeba.

Niech Moc będzie z wami.

11 polubień

Cześć bracie,

To właśnie zrobiłem, byłbym wdzięczny , gdybyś mógł mnie poprawić, jeśli są błędy^^ 

verrou.zip

Witaj @ nazih031

Czy byłby Pan tak uprzejmy i powiedział nam, kim jest @frero

Pozdrowienia

6 polubień

Witaj @ nazih031

Jesteś w wersji 2020 i nie dołączyłeś zestawu (pliku. ASM) . W rezultacie nie można ocenić, czy średnice otworów i części są na odpowiednim poziomie.

Sprzężenie zwrotne

1°) Brakuje faz na części 4

2°) należy pamiętać, że w przypadku nigdy nie reprezentujemy gwintów (tutaj śruba z stożkowym THFC), ponieważ plik tej części staje się zbyt duży, a jeśli masz ASM z 500, twój plik staje się ogromny, co zbytnio spowalnia ładowanie, wyświetlanie i rozmiar pliku. W najlepszym razie, ponieważ jest to praca szkolna, zrób reprezentację siatki, która jest obrazem naklejonym na cylinder w miejscu gwintu.

3°) Otwory na stożkowe powinny być o 0,5 mm głębsze, aby nie wystawał.

4°) należy wykonać fazowanie 0,2 lub 0,5 mm na wszystkich otworach (i po obu stronach). Zapobiega to w szczególności urazom i ułatwia obróbkę powierzchni, cynkowanie i/lub malowanie

5°  Dopasowanie między częścią 4 a smoczkiem, który musi wsunąć się w światło części 5, nie jest dobre, ponieważ oba mają długość 6 mm, więc bez luzu. Jeśli nie ma gier, Twój zamek zostanie zablokowany bez możliwości otwarcia lub zamknięcia. To samo między pokojem 2 i 1. Zapewnij więc minimalny odstęp dla wszystkich elementów, które przesuwają się między nimi.

Uwaga: wszystko zależy od tego, czy nauczyciele poproszą Cię o wykonanie samych części, czy też chcą całkowicie funkcjonalnego zestawu. Tak więc model CAD jest ok, ale nie jest w pełni funkcjonalny.

Podsumowując , tylko ASM pozwoli nam stwierdzić, czy cały zamek jest zgodny, zwłaszcza pod względem regulacji. To powiedziawszy, z tego, co widzę, wszystko wydaje mi się całkiem niezłe, o ile weźmiesz pod uwagę moje uwagi.

Pozdrowienia

7 polubień

Siemasz @ Zozo_mp,

Przede wszystkim dziękuję za uwagi, poprawię to wszystko i zajmę się montażem pcq, tak, chcą funkcjonalnego zestawu, zamieszczę go tutaj, gdy skończę.

Na @frero rozmawiałem z OBI WAN^^ i przepraszam, mam tylko wersję 2020 na moim komputerze :/

1 polubienie

Z drugiej strony zapomniałem ci powiedzieć, że nie rozumiem, jak nie reprezentować gwintów na 

Dobry wieczór @ nazih031

W załączeniu model śrubowy od znanego dostawcy!

Zauważysz, że w przeciwieństwie do twojego modelu , śruba na jego płaskim końcu nie jest spiczasta. spiczaste to bardzo specjalnego typu używane jako igłowe.

Aby uzyskać cieniowany obraz reprezentacji gwintu, utwórz:

Narzędzia ==> Opcja ==> Właściwość dokumentu ==> Zawijaj ==> Niezaznaczona reprezentacja gwintu ==> Sprawdź zacienioną reprezentację gwintu ==> Sprawdź poprawność

Pozdrowienia

p_709-19_v1a_a_detruire_model_forum_.sldprt
3 polubienia

Aby zakończyć wątek:
- do gwintowania w typowych wymiarach: przejdź przez kreatora wiercenia;
- W przypadku gwintów i gwintów: użyj adnotacji gwintu/reprezentacji gwintu.

Ogólnie rzecz biorąc, otwory należy wykonać za pomocą kreatora do wiercenia, a następnie się w nich odnajdziesz (wymiarowanie, powtórzenia).

4 polubienia

Yop mój reuf @ Zozo_mp,

Tutaj właśnie skończyłem montaż i wziąłem pod uwagę wszystkie Wasze uwagi i tak to wygląda.

Dziękuję bcp za poświęcony czas i przepraszam, że się spóźniłem, miałem wczoraj kolejny projekt do oddania^^ 

verrou2.rar

Witam Pana nazih031

Wbrew temu, co pan mówi, nie wziął pan pod uwagę moich wcześniejszych uwag.

W szczególności, które nie są zgodne, a także stożek stożkowy łba stożkowego, który ma dużą wadę i sprawia, że część nie jest prawidłowo dopasowana. co więcej, śruba jest zbyt długa w porównaniu z pogłębianiem (nawiasem mówiąc, nie wziąłeś mojego modelu jako przykładu) Spójrz na normy dotyczące stosunku gwintu, głębokości i długości do nieprzelotowych otworów gwintowanych.

Zapomniałeś co najmniej jednej fazowania na otworach z tyłu części 6 i jednej po drugiej stronie

Jest duży błąd co do długości jednego z dwóch pionków w ramieniu.

Będziesz miał wadę na części 1, dopóki ktoś nie wynalezie kwadratowego frezu kątowego. Jak to narysowałeś, jest to możliwe tylko wtedy, gdy część pochodzi z odlewni: ale ponieważ nie jest to określone, zobacz, co należy zrobić.

Nie umieściłeś żadnego luzu między ruchomymi częściami, co oznacza, że nie tylko się nie złożą, ale nawet zamontowane młotkiem (lub paskudnym kowalskim darrackiem ) zostaną zablokowane i nie będą działać.

Biorąc pod uwagę, że nie mogę sprawdzić tolerancji ani dla ciasnych trzonków (dla części 7 i 2 pionków napędu), ani dla części, które muszą się ślizgać, nie mogę wydać żadnej dodatkowej opinii na temat Twojej pracy.

Pokusiłbym się o stwierdzenie, że w obecnej formie Twój model nie jest skończony, a przede wszystkim nie jest funkcjonalny. Oczywiście nie wziął pan pod uwagę niektórych z poprzednich uwag.

Pozdrowienia

PS: jeśli upierasz się przy ścieżce konstrukcji mechanicznej, zawsze powinieneś sprawdzać, co robisz, zwłaszcza, że w Solidworks masz narzędzia takie jak "wykrywanie kolizji", które sprawiłyby, że dostrzegłbyś błędy początkujących

verrou_defaut_2020-09-09_17_38_53-window.jpg
2 polubienia

Mój drogi Zozo_mp, szczerze i z całą przyjaźnią, rozczarowujesz mnie, że nie znam noża do robienia kwadratowych otworów:
industrie-techno.com: frez, który fabrykuje-kwadratowe otwory

;-P

PS: na tym forum naprawdę brakuje buźek
4 polubienia

Hello@Stefbeno

RhAaaaaa! Zasypuję głowę popiołem i zamykam się w piwnicy, a klucz wyrzucam i wyłączam Wi-Fi, żeby nikt nie zorientował się w mojej ignorancji. Muszę powiedzieć, że nie umiem czytać po chińsku.
Trzeba też powiedzieć, że taka technologia dla zamka za 10 € jest absolutnie konieczna  ;-)  ;-)

Czy miałbyś link do filmu, ponieważ nie pojawia się on w linku, który podałeś.

Pozdrowienia

Ale chętnie, a nawet 2 w cenie jednego:
https://www.youtube.com/watch?v=M0J9jLopuhE
https://www.youtube.com/watch?v=L5AzbDJ7KYI

3 polubienia

Też odkrywam, ale oto filmik:

https://www.youtube.com/watch?v=M0J9jLopuhE

1 polubienie

Istnieje metoda rosyjska, która jest dość ^^

https://www.youtube.com/watch?v=_RUNJ-QDjHQ

@Zozo JAPOŃSKI, a nie chiński hihihhi, ale w obu przypadkach nie rozumiemy lepiej 

2 polubienia