Pomoc w modelowaniu druku 3D

Dobry wieczór wszystkim, 

Zwracam się do Was z prośbą o pomoc od ekspertów od oprogramowania ponieważ chciałbym odtworzyć tę "rzeźbę" w modelu 3D pod SW w celu wydrukowania jej w 3D... Problem w tym, że mój model jest w tej chwili daleki od rzeczywistości, zwłaszcza przy kołnierzu... może ktoś z Was poprowadzi mnie do wyboru odpowiednich funkcji i metod, a przy okazji pomoże mi zoptymalizować mój model do druku 3D...  

Z góry dziękuję

PS: Jestem na SW 2020 (postaram się dołączyć swoją część w innej wiadomości)

image0.jpeg

Oto część mojego postępu w obecnym stanie...

koszulka.sldprt

Również tutaj jest mały szkic, jeśli może pomóc w zrozumieniu...  

image7.jpeg
1 polubienie

Nikt...?

Witam

Dla tego typu modelu Solidworks szczerze mówiąc, nie jest idealny, żeby nie powiedzieć całkowicie nieodpowiedni.

Pomijając wyzwanie, które by reprezentował, zamiast upierać się przy nim, mogę tylko doradzić skorzystanie z innego oprogramowania, rzeźbienia, takiego jak ZBrush (nawet 3dsMax byłby bardziej odpowiedni).

Pozdrowienia

2 polubienia

Fajny kawałek do zrobienia 

Ma tę zaletę, że pozwala nauczyć się narzędzi dziennika

Ale prawdą jest również, że SW wcale nie jest stworzony do tego rodzaju modelowania 

Ale to możliwe, z SW nie ma rzeczy niemożliwych, trzeba tylko zrozumieć log ;-)

Zobacz ten link między innymi

https://www.lynkoa.com/forum/3d/dessiner-une-tente-de-camping?page=2

@+

PS: opublikuj swoją część parasolid, nie wszyscy mamy tę samą wersję oprogramowania

@+ ;-)

2 polubienia

Dziękuję za odpowiedzi, 

Rzeczywiście, wiem, że oprogramowanie nie jest do tego stworzone, w przeciwnym razie byłby to post zbyt łatwy do rozwiązania... Mam niezły ubaw 

Niestety nie wyobrażam sobie, żebym pobierał oprogramowanie inne niż SW i uczył się z niego korzystać tylko po to, aby narysować tę część...  

Dlatego pomyślałam, że ktoś z Was na pewno wpadnie na pomysł, o którym ja nie pomyślałem, aby móc jak najbardziej zbliżyć się do zdjęcia rzeźby (nie chodzi o mm, po prostu musi tak wyglądać wizualnie, a render nie wygląda zbyt brzydko...) 

Dołączam część w formacie parasolid zgodnie z życzeniem

Merco z góry i doskonały wieczór dla wszystkich!

maillot_parasolid.x_t