Nie mogę otworzyć twojego pliku, ponieważ musisz mieć wersję programową po 2016 roku. Kolega będzie szukał z nowszą wersją.
Nie martw się i bardzo dziękuję za pomoc, ponieważ naprawdę nie wiem, jak to zrobić, jeśli chcesz inne pliki, mogę je do Ciebie wysłać.
Dobry wieczór
Kilka zrzutów ekranu byłoby mile widzianych, aby wszyscy mogli zobaczyć Twój projekt
Klasa A+
Przypuszczam, że problem wynika z rodzaju pilnika, którego stolarz potrzebuje do swojej maszyny. Operacja jest podobna do frezowania, a więc w 3D. Prosty plik DWG DXF nie wystarczyłby zatem.
Jakiego typu pliku potrzebuje?
Daleko mi do bycia ekspertem, ale ta sztuka nie wygląda dla mnie źle
Witam
Poprosił mnie o pliki w formacie DXF, zaproponował, żebym sam dokonał zmian, ale wolę to zrobić sam i jednocześnie się uczyć.
Powiedział mi, że musiałem użyć narzędzia do polilinii, ponieważ z tego, co mi powiedział, oprogramowanie do frezowania nie rozpoznaje linii.
Dla przypomnienia, zmodyfikowałby go za pomocą autocada
Hello@pierrecolin056
Myślę, że twój mechanik ma dwie uwagi:
- wymaga pliku DXF (lub DWG)
- Wyobrażam sobie, że Twoja część będzie wykonana metodą frezowania? Konieczne jest zatem wykonanie promieni frezowania w ostrych narożnikach. ponieważ nie da się zrealizować tego, co jest narysowane.
Zastanawiałem się też nad problemem grzebieni do truskawek.
Innym możliwym problemem, z którym nie będziesz w stanie nic zrobić, jest to, że podczas konwersji SW-DXF SW generuje linie, które nakładają się na siebie i/lub nie są połączone. W rezultacie musisz zacząć od nowa po fakcie, w zależności od oprogramowania, które zajmuje się tym później.
Witam
Obrabiamy drewniane skrzynie i nie postępujemy w następujący sposób.
- spłaszczanie części na rysunku.
- konwersja części do formatu DWG (z naszej strony)
- Ręczne zagnieżdżanie części w celu dopasowania do formatu panelu.
- Następnie przechodzimy do oprogramowania do obróbki skrawaniem, które wygeneruje program CNC.
W tym oprogramowaniu (dla nas Alphacam ) pozwala usunąć wspólne linie, złożyć je razem, aby utworzyć ścieżkę narzędzia.
Najlepiej używać łuków i linii, a unikać krzywych splajnu, co w niektórych przypadkach pozwala uniknąć łuków zbyt małych dla cyfrowych.
Jeśli chodzi o promienie narzędzia, zwykle nie stanowi to problemu, oprogramowanie musi skompensować i pozostawić łuk w miejscu, w którym narysowałeś ostry kąt. Po tym łuku można go zmniejszyć za pomocą frezu o mniejszej średnicy lub szlifować ręcznie, jeśli naprawdę przeszkadza. (np. w przypadku nastawni)
Jeśli chodzi o głębokości i typ pliku, wystarczy tylko 2D, o ile nie używasz 5osi. Głębokość musi być podana operatorowi /programiście. Na przykład głębokość rowków łączących lub głębokość zdobień.
Mam nadzieję, że dałem jakieś wskazówki.
Spojrzałem na twój 1 kawałek z PAC MAN, twój stolarz będzie musiał użyć wiertła co najmniej 2 mm, aby mieć coś poprawnego lub wiertła do grawerowania , które da lepszy wynik , chyba że naprawdę potrzebujesz "wgłębienia" do pomalowania drugiego.
Witam
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi.
Tak naprawdę nie wiem, co zrobić, aby rozwiązać mój problem i odnieść sukces w obróbce różnych części.
Robiłem swoje różne elementy za pomocą narzędzi do tworzenia linii, kół w 3 pkt, prostokątów... (Mam wrażenie, że to właśnie sprawia mu problemy.)
następnie umieściłem go w 3D za pomocą funkcji bossa i za pomocą tych samych narzędzi narysowałem to, co chciałem mieć wygrawerowane i przy funkcji ekstruzji ustawionej na 2mm wymodelowałem grawerunki na moim rysunku.
Aby odpowiedzieć na pytanie FUZ3D, w następnej kolejności chciałbym pomalować grawerunki.
Nawiasem mówiąc , FUZ3D, czy byłbyś w stanie wyprodukować to, co chcę z tych planów bez modyfikacji?
Dla mnie nie widzę, gdzie się blokuje poza półkami na narzędzia.
Mógłbym to zrobić, ale w grawerowaniu w V. w przeciwnym razie potrzebujesz 1 - 2 mm. (nie schodzimy poniżej 10 mm na przykład dla drewna i 6 mm dla pianki)
Więc albo nie ma odpowiedniego pliku (DXF lub DWG w 2D), albo nie ma narzędzi komputerowych do składania różnych ścieżek narzędzi (ale w to wątpię), albo nie ma fizycznych narzędzi na swoim CNC (zbyt duża średnica)
Albo tak jest... w tym celu (co nie jest wykluczone... ale to już inna historia)
Myślę, że rozwiązałem wszystkie możliwe problemy, ale znajdź, który z nich jest właściwy.
Więc oto jak to wygląda, najpierw faktycznie grawerowanie, a na samym końcu poprzez zrobienie kieszeni jak na 3D (oszukując na skali 2 mając nitkę 6 w najmniejszej, aby symulować nić 3mm).
Dostępny jako załącznik.
Tak więc 1. pokazuje na brązowo, że niektóre litery są na krzywej, a nie po łuku, ale to moje oprogramowanie do obróbki skrawaniem może je dla mnie przekonwertować.
W 2 ścieżkach narzędzi w grawerowaniu. (nic specjalnego, wszystko jest w porządku)
W 3 symulacja obróbki skrawaniem. Wszystko też jest w porządku.
W 4 jest symulacja w frezie 3mm w skali 1. I tam widzimy problemy z wykończeniem ze względu na jego promień. Nie zrobiłem liter, ponieważ nie ma wystarczająco dużo miejsca, aby przejść przez nie frez (najlepiej 1 mm, co może być problemem na przykład dla stolarza)
Podsumowując, DXF bardzo mi odpowiada, tylko jakaś zakrzywiona konwersja w łuk koła, ale dla mnie to klasyka, robienie dużej ilości grawerowania logo. Z drugiej strony, jeśli chcesz obróbki takiej jak 3D z głębokimi rowkami 2 mm w celu ich pomalowania, może to oznaczać problem z narzędziami.
arcade.png
Witam
Zgadzam się ze wszystkim, co zostało już powiedziane (wersja SW2018 a priori). Jeśli dostarczysz stolarzowi plik DXF (lub DWG), mam kilka uwag:
1- Grawerunki będą obrabiane we wgłębieniach kieszeniowych za pomocą narzędzia (frezu lub innego) o średnicy mniejszej lub równej minimalnej wartości grawerunków, ponieważ istnieją szersze kształty. Ogólnie rzecz biorąc, w systemach CNC ścieżka narzędzia jest przesuwana o wartość promienia narzędzia, a zamknięte ostre narożniki są automatycznie zastępowane kształtem narzędzia.
2- Z drugiej strony na zewnętrznych konturach A i M widzimy, że są małe segmenty 0,24 mm i tam CNC popełni błąd. Może dlatego stolarz powiedział Ci, że jego CNC nie może zaakceptować Twojego DXF (?).
3- Myślę, że przejście na polilinie (splajny) dla zakrzywionych części będzie stanowiło problem dla CNC, ponieważ możliwe jest, że:
- Albo CNC nie wie, jak interpretować splajny.
- Lub, jeśli je akceptuje, niektóre splajny mogą zawierać promienie krzywizn mniejsze niż promień narzędzia.
Zaokrąglone kształty powinny być łatwe do zastąpienia stycznymi łukami lub okręgami dla liter O i C w tekście, a także dla kształtów "PackMan".
Pozdrowienia
Witam
Powiedziałeś, że potrzebujesz pliku dxf z poliliniami.
Wydaje mi się, że w zasadzie solidworks eksportuje dxf ze splajnami, a nie z poliliniami.
Przejdź do Opcje -> Opcje systemu -> Eksportuj, wybierz format dxf i zaznacz pole "Eksportuj wszystkie splajny jako polilinie". (Patrz pj)
Pozdrowienia
Gauthik powiedział:
export_dxf.png
Załączam konwersję łuku DXF, jeśli to pomoże.
Ale tak, litery będą stanowić problem, więc musisz dokonać wyboru między grawerowaniem w kształcie litery V a usuwaniem materiału za pomocą płaskiego noża.
arcade_arc_de_cercle.dxf
Dziękuję wszystkim za zaangażowanie, zmodyfikowałem ustawienia eksportu zgodnie z propozycją Gauthik67 i odesłałem pliki z powrotem do stolarza.
Będę was informował o jego odpowiedzi.
Dziękuję FUZ3D za odpowiedzi i edycję plików.