Wczoraj stworzyłem 2 makra, aby uprościć moje życie w rysowaniu, dodając (2x) lub (4x) na wymiarze. Działa bardzo dobrze, gdy ocena jest goła, czyli tylko 95. Z drugiej strony, gdy mam M6 lub Ø12 to zamienia moją ocenę na 6 (2x) i 12 (2x), za każdym razem gubię prefiks. Jak to zrobić, czy jest jakieś rozwiązanie? Na Creo umieściłem tę zmienną (2x) w polu sufiksu, ale nie ma jej w solidworks. Z góry dziękuję
Życzymy powodzenia w przejściu z Créo na Solidworks. Bardzo narzekałem po 1. żałowaniu Sldw ... a teraz robię odwrotnie
Jeśli nie, czy możesz udostępnić swój kod VBA, aby eksperci mogli pomóc Ci w większej liczbie dostosowań niż w ogólnym przypadku?
Ale tak jak to widziane z daleka, mam wrażenie, że nadpisujesz to, co jest napisane, aby zastąpić wymiarem (x2) lub wymiarem (x4) Aby zrobić to dobrze, powinieneś raczej powiedzieć mu, aby policzył liczbę znaków w twoim wymiarze, a następnie dodać twoje (x2) lub (x4) na końcu twojego licznika
Rzeczywiście, nadpisuję to, co jest napisane... Ale zrobienie makra do zliczania liczby znaków i dodanie mojego (2x), którego nie opanowuję... Oto moje makro dla początkujących: 2x.swp (23,5 KB)
Dobra robota za zmianę oprogramowania po tak długim czasie. Jest to cała logika, którą należy zakwestionować!
Możesz znacznie rozjaśnić swój kod Pierwsze 4 wiersze boolstatus to tylko krok po kroku pisania (2x). Możesz więc po prostu zachować ostatnią linię. To dałoby
Dim swApp As Object
Przyciemnij część jako obiekt Dim boolstatus As Boolean Dim longstatus As Long, longwarnings As Long
A potem trochę wysycham. Kod Part.EditDimensionProperties2 przywołuje parametry wymiaru, w którym zapisano wymiar. Więc musiałbyś znaleźć sposób na zapisanie bieżących ustawień i przypomnienie im o dodaniu (2x) ... lub jak po prostu zmodyfikować 13. parametr swojej funkcji
Tutaj, po troche poszukaniu w sieci, rozwiązanie, które powinno zadziałać Pozwoliłem sobie na trochę ją " odpicować". Gdy klikniesz na makro, zapyta Cię, ile razy chcesz powtórzyć i dodaje na końcu z (x)
Sub QteRepetition()
Dim swApp jako SldWorks.SldWorks Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2 Sun swSelMgr jako SldWorks.SelectionMgr Dim swDispDim As SldWorks.DisplayDimension Dim swDim As SldWorks.Dimension