Dodawanie przycisku makra do mapy danych PDM

Witam

Chciałbym mieć możliwość uruchomienia makra z karty danych w solidworks 2022. ale utknąłem, ponieważ wydaje się, że tylko zadania PDM, pliki wykonywalne lub biblioteki DLL mogą być i nie wiem, jak mogę transponować makro do pliku wykonywalnego.

Na przykład chciałbym dać użytkownikowi możliwość szybkiego generowania nowych konfiguracji z karty danych.
Możesz też uruchomić makro, które aktualizuje jednostki lub dodaje brakujące zmienne.

Czy przeprowadzenie tego typu manipulacji jest technicznie możliwe?
Dziękuję za pomoc.

Witam

Aby makro było wykonywalne jako niezależny plik, potrzebujesz narzędzi do kompilacji i kodu w języku C# lub VB.NET.
Istnieje możliwość manipulowania kartami danych z Solidworks VBA (ale z pamięci w wersji 2022 niektóre błędy, więc niekoniecznie są całkowicie użyteczne).
Moim zdaniem, aby " uprościć ", wolałbym przejść przez formularz użytkownika, który byłby sformatowany na obraz karty danych, a następnie po prostu przejść przez zmienne kodu, aby przenieść dane do różnych zmiennych skarbca. Możliwe będzie również generowanie konfiguracji.

Jedynym ograniczeniem jest konieczność uruchomienia makra z SW (przycisk w interfejsie), które będzie trochę duplikatem z kartą danych PDM.
Może zobacz w narzędziach MyCad, czy nie ma takiego, które spełnia potrzebę.

2 polubienia

Bonjour

Peut-être que ces articles peuvent aider :
To było proste: za pomocą przycisków na karcie danych

Otwieranie pliku za pomocą przycisku karty danych PDM - Computer Aided Technology

1 polubienie

Witam
Czy przyjrzałeś się wtyczce SWTaskAddin?
Sam tego nie testowałem, ale wygląda na to, że pozwala to na stworzenie zadania, które wykonuje skrypt VB.NET w Solidworks (a więc chyba makro Solidworks):

1 polubienie