Dodawanie materiału przez "zamknięty róg" niewidoczny na moim rozłożonym

Cze wszystkim!

Mam problem z zaprojektowaniem części arkusza blachy w SOLIDWORKS.

Staram się stworzyć pracę z zamkniętymi rogami, jednak nie widzę zmian w materiale na moim rozłożonym.
Oto ilustracja mojego problemu:

Ten arkusz ma zagięcia na górze i na dole z zamkniętymi rogami, które chcę zespawać, aby go wzmocnić i wiem, że funkcja zamkniętego narożnika dodaje materiału, inaczej wyglądałoby to tak:

Jednak, gdy proszę o moje rozłożone:

Mam taki pogląd:

A jeśli dodam funkcję rozwijania-składania:

Znajduję pożądany kształt

FYI, jestem na SW19, a oto okno mojego zamkniętego rogu:

Czy to normalne, że SOLIDWORKS działa w ten sposób? Wydaje mi się, że szkoda, że muszę wykonywać funkcję składania i składania oraz ręczną konfigurację, aby uzyskać pożądany widok rysunku.

Przepraszam za ilość zdjęć, a co za tym idzie za długość pytania, ale nie mogłem znaleźć odpowiednich słów, aby wyrazić siebie na piśmie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Witam
Wydaje mi się, że to opcja stanu rozłożonego, która nie pasowała
image

Spróbuj odznaczyć uproszczenie leczenia gładzicy lub narożnika

4 polubienia

Witam!

Z mojej strony; Robię to bezpośrednio, gdy tworzę moje warstwy " Blacha składana na krawędzi ", unika się drzewa projektowego z wieloma funkcjami...

4 polubienia

Witam
Osobiście postępuję jak ac_cobra_427.
Pozdrowienia

2 polubienia

Witam

Dołączam do @Lynkoa15 , miałem bardzo dziwne rzeczy na fałdach o dużym promieniu.
Usunięcie zaznaczenia pola "uprość składanie" w "dokumencie opcji systemowych >właściwość->blachoplastyka" działa lepiej.
Ta opcja ma wpływ na stan rozłożony, ale nie na funkcję rozłożoną, co wyjaśnia różnicę, którą otrzymujesz.
Daje to kształt znacznie bliższy rzeczywistości, jest mniej widoczny na małych promieniach, ale bardzo widoczny na dużych. Po złożeniu mojej części (w prawdziwym życiu) było kilka centymetrów różnicy, szprychy się nie stykały!

Pozdrowienia.

2 polubienia

Ponieważ @Lynkoa15 uproszczenie fałd jest problemem, wystarczy odznaczyć część modelu.

W opcji narzędzi Właściwości dokumentu, Arkusz blachy, Uprość składanie znajdujemy opcję

Bardzo dziękuję za odpowiedź i tak, rzeczywiście jest to stan rozłożony, który się nie klei!

Odznaczyłem pole upraszczania fałd w tym menu i w menu ustawień dokumentu (jak wyjaśniono w @a_eriaud ), ale wynik nadal uważam, że jest trochę dziwny.
Nadaje mi kształt, którego chcę, ale tylko na połowie rogów.

Starałem się, aby 4 rogi mojej blachy były na jednej funkcji " zamkniętego rogu" i na kilku funkcjach, jedyna różnica polega na tym, że rogi, które są poprawnie odwzorowane, zmieniają pozycję.

Przerobiłem próbkę o tych samych parametrach, aby wypróbować twoją metodę i uzyskałem ten sam wynik. Próbowałem odznaczyć pole " uprość składanie ", jak wspomniano powyżej, ale to się nie zmienia:

Zastanawiam się, czy nie jest to związane z parametrem, który moja firma zmodyfikowała w naszej standardowej konfiguracji oprogramowania.

Wypróbuj te ustawienia, klikając przycisk

image
Kosz ze stali nierdzewnej z zewnętrznymi żebrami SLDPRT (259.8 KB)
A oto część wykonana w 2022 roku z formularzem wymiarowym za pomocą właściwości dostosuj do testowania po swojej stronie

1 polubienie

Przy tych ustawieniach mam wrażenie, że rozwiązuje to mój problem (z dwoma rozwiązaniami, które zostały zaproponowane powyżej)!

Mówiąc dokładniej, to pudełko do leczenia narożnego zostało sprawdzone w moim domu, po odznaczeniu wynik jest dobry.

Bardzo wszystkim dziękujemy!

Wspomniałem wcześniej

O tak, rzeczywiście, dziś rano przeczytałem tylko uproszczenie fałd, nie mogę być zbyt rozbudzony.
Jeszcze raz dziękuję :slight_smile: