Dodawanie zespołu w stanie przeróbki

Cze wszystkim

Mam montaż A i zespół B. Chcę wstawić zestaw B do zestawu A i otrzymuję następujący komunikat:  

Nie mogę jednak znaleźć komponentu w stanie przeróbki w moim zespole B. 

Czy ktoś mógłby mi pomóc?

Dziękuję, miłego dnia! 

Następujący komunikat: Jeden ze składników tego zespołu jest w stanie przeróbki. Nie można dodać teraz

Witam

Czy możesz zrobić zrzut ekranu problemu, gdy próbujesz zintegrować asm B z A.

Witam, Oto zrzut ekranu. 

Dziękuję!

Witam @tgalopin 

Czy drugi montaż jest otwarty w tym samym czasie?

Z mojego doświadczenia wynika, że czasami dzieje się to bez logicznego wytłumaczenia.

Co robię w tym przypadku, zamykam oba asm, a następnie otwieram pierwszy i zapisuję go ponownie i robię to samo dla drugiego. Zamykam wszystko, a następnie otwieram ponownie, w zasadzie wszystko wraca do normy, chyba że plik części lub sam ASM jest uszkodzony (co stało się bardzo rzadkie od V 2018).

Zauważysz, że niezależnie od tego, nawet jeśli zapiszesz po odświeżeniu z ikoną zielonego czerwonego kółka, po ponownym otwarciu prosi Cię o odświeżenie pod pretekstem poprzedniej wersji do aktualizacji.  Możesz zrobić eksperyment, otwierasz ASM i niczego nie dotykasz, a następnie zamykasz go, restartujesz komputer i cóż, kiedy ponownie otworzysz słynny ASM, prosi Cię o odświeżenie (idź zrozumieć ;-)   )

Być może nasi koledzy pokażą nam bardziej racjonalną metodę.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witam @Zozo_mp 

Więc postąpiłem zgodnie z tym, co mi powiedziałeś, i jest lepiej! 

Teraz, gdy chcę umieścić zestaw B w zestawie A, wszystkie komponenty ładują się, a kiedy go implementuję, daje mi ten sam komunikat, że w asm jest stan odzyskiwania... Nie rozumiem, to dość denerwujące! 

Zwłaszcza, że mój asm B jest czysty, bez uszkodzonych, usuniętych, ukrytych części itp.

@tgalopin

W której wersji jesteś?

Jeśli możesz wysłać mi asm, mogę poszukać, ponieważ czasami miałem pliki, które nie były uważane za uszkodzone przez SW, ale które w rzeczywistości roiły się.

To, co możesz również zrobić, to wziąć dwa inne ASM (bez względu na to, które, ale nie używasz dwóch inkryminowanych) i sprawdzić, czy nadal sprawia ci kłopoty. Innymi słowy, możesz również umieścić bieżnię z innym ASM, a następnie zrobić to samo z ładowarką bez bieżni.

Pytanie: czy wprowadzasz drugie ASM za pomocą funkcji przeciągnij i upuść, czy za pomocą funkcji wstaw komponent?

to musi być bardzo prosta rzecz, ale i tak musisz się na to przyłożyć :-)    SolidWorks to nie Voodoo ;-)

Pozdrowienia

1 polubienie

Dla mnie komunikat pojawia się tylko wtedy, gdy komponent jest w stanie odzyskiwania.

Aby sprawdzić, który z nich jest w stanie wyzdrowienia, postępuje zgodnie z dychotomią.

Otwierasz zespół B, ustawiasz go na usuwanie połowy części, zapisujesz go i próbujesz go wstawić. Jeśli komunikat nadal się pojawia, ponownie usuwasz połowę pozostałych części itp.

A kiedy zostaje ci jedna moneta, masz monetę winną.

Otwierasz go i obniżasz pasek odzyskiwania, który powoduje ten komunikat.

Z drugiej strony, na mojej stacji roboczej przy otwarciu, jeśli część jest w stanie odzyskiwania, proponuje mi przełączenie jej z powrotem w tryb normalny, co robię w tym przypadku. (na wszelki wypadek spróbuj zamknąć i ponownie otworzyć zespół)

7 polubień

AKTUALIZACJA! 

Udało mi się znaleźć problem, otworzyłem wszystkie części po kolei mojego zespołu, aby sprawdzić, czy "pasek" mojego drzewa kreacji został obniżony do maksimum i okazało się, że na JEDNEJ części pasek był powyżej mojego stanu zgięcia. tak koniecznie w stanie wyzdrowienia! 

Dziękuję za odpowiedź! :)

Miłego dnia!

4 polubienia

Udało mi się odblokować siebie, po prostu włożyłem wszystkie części zespołu w stan usunięty, wstaw "pusty" zespół, a następnie usuń stan usunięcia wszystkich części.

Witam

Często miałem ten pb, zainstalowałem dołączone makro, aby uruchomić na jednym, a potem na drugim zestawie.

Makro znalezione na tym forum oczywiście!

Klasa A+

barreprise.swp powiedział:
4 polubienia

Wielkie podziękowania dla fifounet44.

Nie wyobrażałem sobie, że kontroluję moje 1200 sztuk jeden po drugim....

1 polubienie

Cze wszystkim

Użytkownicy również napotkali ten problem u mnie. Pracujemy na SOLIDWORKS 2021 SP5.1.
Gdy zespół, który zawiera część w stanie przeróbki, jest otwierany w trybie rozwiązanym , pojawia się komunikat ostrzegawczy z propozycją poprawienia go podczas sesji.

"Niniejszy dokument zawiera Załącznik »xxxxx«, który został zarejestrowany w poprzednim stanie. Czy chcesz dokonać odzyskiwania do przodu?
Ten komunikat ostrzegawczy pojawia się dla każdej części w tym stanie. Dostępne jest pole "Nie pokazuj ponownie".

Możliwe, że zaznaczyłeś pole "Nie pokazuj ponownie" i brakuje informacji.
W takim przypadku przejdź do opcji oprogramowania w sekcji Komunikaty/Błędy/Ostrzeżenia i zaznacz wiersz "Ten dokument zawiera inne części i/lub zespoły, które zostały zarejestrowane". " , a następnie kliknij przycisk OK.

Następnie, należy ponownie otworzyć złożenie w trybie rozwiązanym , aby otrzymać powiadomienie od Solidworks o częściach w stanie przeróbki.

2 polubienia