Mam pytanie odnośnie właściwości automatycznych w płaszczyźnie 2D:
Chciałbym po prostu wyświetlić aktywną stronę, a także całkowitą liczbę stron na moim rysunku:
Postąpiłem jak poniżej: W mojej tabelce rysunkowej mam dwa pola automatyczne, pierwsze to znajomość aktywnego numeru strony. Po prostu wstawiłem link do atrybutu " Numer arkusza " w żądanym polu:
Następnie, w drugim polu, chciałbym mieć całkowitą liczbę stron. Rzeczywiście, istnieje link atrybutu z całkowitą liczbą arkuszy:
Problem polega na tym, że w tym liczniku brane są pod uwagę wszystkie warstwy, ale ja bym chciał, aby " warstwa szczegółów " była wyłączona z tego licznika.
Czy wiesz, czy istnieje ta wyjątkowa requette? Może masz inną metodę na wyświetlenie licznika stron na tabelce rysunkowej?
Z drugiej strony, aby móc wykluczyć liść według określonego kryterium, myślę, że będziesz musiał przejść przez makro. z gatunku:
Sub main()
Dim swApp As SldWorks.SldWorks
Dim swModel As SldWorks.ModelDoc2
Dim swDraw As SldWorks.DrawingDoc
Dim swSheet As SldWorks.Sheet
Dim vSheetNames As Variant
Dim bRet As Boolean
Dim i As Long
Set swApp = Application.SldWorks
Set swModel = swApp.ActiveDoc
Set swDraw = swModel
Set swSheet = swDraw.GetCurrentSheet
vSheetNames = swDraw.GetSheetNames
For i = 0 To UBound(vSheetNames)
Debug.Print " SheetName[" & i & "] = " & vSheetNames(i)
If vSheetNames(i) = "LE NOM DE LA FEUILLE A NE PAS COMPTER" Then
swModel.AddCustomInfo2 "Total Sheets", swCustomInfoText, swModel.GetSheetCount - 1
End
End If
Next i
End Sub
Makro, które idzie dobrze (normalnie): Prywatny subskrybent CommandButtonValider_Click()
Dim Planche, SurPlanches
' określa łączną liczbę tablic rejestracyjnych SurPlanches = 0 Dla I = 1 TB CATIA. ActiveDocument.Sheets.Count Jeśli CATIA. ActiveDocument.Sheets.Item(I). IsDetail = Fałsz Następnie SurPlanches = SurPlanches + 1 Zakończ jeżeli: Następny
' Nadawanie numeru strony Tablica = 0 Dla I = 1 TB CATIA. ActiveDocument.Sheets.Count Jeśli CATIA. ActiveDocument.Sheets.Item(I). IsDetail = Fałsz Następnie Tablica = Tablica + 1 CATIA. ActiveDocument.Sheets.Item(I). Views.Item(2). Texts.GetItem(" Numer strony "). Tekst = Płyta & " / " & SurPlanches
' zmienia nazwy kart CATIA. ActiveDocument.Sheets.Item(I). Nazwa = Płyta & " / " & OnPlates
Zakończ jeżeli:
Następny
Koniec subwoofera
Pozwolę ci wrócić do formy, usunąłem wszystko, co jest bezużyteczne, co wyjaśnia, dlaczego jesteśmy w " prywatnym ", dlaczego są " obok " ludzie ", którzy chodzą dookoła...