Obecnie wykonuję montaż łożyska na wale i zadałem sobie pytanie, jak mogę określić luz na wale. Byłem w stanie zrozumieć, że w mojej sytuacji wystarczy gra w H6
Bez względu na to, ile szukam na Norelem, nie mogę znaleźć dopasowania na ich stronie. Czy znajdzie się dostawca, który pozwoli Ci mieć modele 3D części, mając jednocześnie niezbędne informacje?
Producentem Twojego łożyska norelem jest FAG (Shaeffler) 6301-2Z.pdf (345,3 KB) Musisz do nich zajrzeć, aby uzyskać więcej informacji na temat montażu, luz będzie zależał między innymi od sił przyłożonych do twojego łożyska.
W przeciwnym razie łożysko ma 3-4 wymiary, jest szybko modelowane
Witam Nie jestem specjalistą w tej dziedzinie, ale trzymam się wskazanych tolerancji na dołączonym liczydle. tolerances_et_alesages.pdf (106.1 KB) Pozdrowienia
W przypadku łożysk należy zajrzeć bezpośrednio na stronę internetową FAG (Shaeffler), aby poznać jakość wału w zależności od obciążenia (pierścień wewnętrzny na razie dokręcony na wale, ponieważ pierścień zewnętrzny jest " wolny "). O ile się nie mylę, musimy być na p8
A priori komponenty, które najlepiej pasują do rozważanego zastosowania, to rolki kulkowe lub wałeczkowe, z osią lub bez. W porównaniu z konwencjonalnymi łożyskami, ich pierścienie zewnętrzne są grubsze i mogą być wypukłe, aby uniknąć przeciążeń spowodowanych efektami krawędzi. Wybierając wersję z osią, unikasz kwestionowania regulacji...
Na stronie SKF, pod tym linkiem, znajdują się szczegółowe informacje na temat tych komponentów. Podobne produkty są dostępne u innych producentów: FAG, INA, NTN-SNR, czasami nazywane " rolkami krzywkowymi ".
Nakłady pracy są bardzo niskie. Masa wynosi 5 kg, więc dla bezpieczeństwa można wziąć 50 N na pojedyncze łożysko, nawet jeśli jest ono umieszczone na dwóch.
Oprócz dwóch łożysk widocznych na Twoim zdjęciu, w jaki sposób prowadzony jest wał? Wyobraziłbym sobie cztery kamyki, które właściwie by go poprowadziły. A nawet sześć... Wspominasz tylko o wadze drzewa. Elementy odpowiedzialne za wprawianie go w ruch (koło zębate, pasek itp.) nie miałyby żadnego działania na rolki?
Mówiłem o czarnej osi. Rozumiem lepiej, patrząc na twoje ostatnie zdjęcie. Rzeczywiście, jeśli chodzi tylko o pokrycie osi produktem poprzez "ręczny " obrót, należy wziąć pod uwagę tylko wagę. Ponieważ siły działające na rolki są bardzo niskie, zwykłe łożyska kulkowe są więcej niż wystarczające. Jeśli są one unieruchomione osiowo na wałach (pierścienie osadcze...), odpowiednia jest tylko regulacja ślizgowa (g6 lub h6). W przeciwnym razie może wystarczyć lekko ciasne dopasowanie, aby utrzymać je na wałach (m6).
Ogólnie rzecz biorąc, część jest wymiarowana na płaszczyźnie samej osi. Nie w ogólnym planie. Ponadto, w jaki sposób oś jest zamocowana na widełkach? Jeśli jest to spawanie, otwór M6 obrabiany przed spawaniem może odkształcić się podczas spawania wału. A także sposób mocowania łożyska (montaż w sile młotka, wciśnięcie...) W jaki sposób będzie utrzymywany na miejscu (pierścienie zabezpieczające, podkładka zabezpieczająca...)
@sbadenis, to samo w sobie nie jest złe. Są też szerokie plany, na których umieściłeś dwa wymiary swojego zestawu Ø12m6/H?
W przeciwnym razie mała anegdota o tej tolerancji. Informacja zwrotna z warsztatu, która nie obejmowała wymiarowania: musiał zrobić gładką oś Ø12 czy gwint M6? Nie, bo cóż, i tak nie jest to ta sama średnica!! Milczałem przy tym pytaniu, nie wiedząc, jak odpowiedzieć w sposób niepasywny/agresywny. Oto ona, opowiadająca historię mojego życia w trybie [WYŁĄCZONY]
Zgadzam się z @sbadenis : wymiar definicji, który należy wykonać na samym rysunku osi. I szczegóły ramy / podpór / zespołu wału łożysk, które zostaną określone. Niewielki wysiłek przy montażu, brak ścisłego ograniczenia precyzji poza średnicą gniazda łożyska, skusiłbym się na montaż śrubowy. Nawiasem mówiąc, co może rozwiązać problem osiowego połączenia łożysko / wał. A dlaczego nie jedna podpora otrzymująca obie osie... I czy w tym przypadku dolna płyta jest niezbędna?
Jeśli chodzi o oznaczenie tolerancji m6, jeśli stwarza ono problem z interpretacją, zawsze można je zastąpić odpowiednim interwałem numerycznym. I oczywiście nie ma wzmianki o ocenie otworu, to producent łożyska zarządza...