W mojej firmie od lat korzystamy z Tabelek Rewizyjnych, ale od wersji z 2013 roku mamy mały problem. Kiedy edytujemy komórkę, na przykład datę lub definicję zmiany, linia dostosowuje się tak blisko, jak to możliwe, do wysokości. Zmusza nas to do pociągnięcia za komórkę, aby ją powiększyć i w końcu mieć wysokości komórek określone nieco w locie i niekoniecznie spójne z jednego ujęcia na drugie.
Jest to szczególnie irytujące, ponieważ nie zarządzamy datą planów za pomocą właściwości (w przeciwieństwie do wielu rzeczy w naszych kartridżach) i dlatego często musimy wprowadzać zmiany w tabeli zmian.
Czy jest to związane z nowym SW13, błędem? Co mogę zrobić, aby powrócić do zachowania jak w poprzednich wersjach?
Tak, widzę, że mogę na przykład dostosować wysokość wszystkich linii, a następnie zamrozić tę wysokość.
To rozwiązuje problem tego planu. Mógłbym również poświęcić czas na pracę nad moimi szablonami dokumentów w tym kierunku, aby nowe plany były poprawnie ustawione i na pewno to zrobię (.slddrw i plik z tabelką zmian).
Dużo jednak pracujemy, powielając podobne przypadki (na których pojawia się ten problem). Chociaż jest możliwe, że poświęcę na to czas w odniesieniu do każdego z moich planów dotyczących spraw, którymi się zajmuję, bardzo wątpię, że moi koledzy to zrobią. W końcu zawsze będziemy mieli dużo źle skonfigurowanych planów.
Niepokoi mnie to, że od lat działał idealnie i że po zainstalowaniu 2013 ten "błąd / funkcja" pojawił się bez mojej możliwości naprawienia go w prosty i ogólny sposób.
Przyjrzałem się więc narzędziom Axemble, zwłaszcza Integracji, ale nie mogę znaleźć czegoś takiego w możliwościach działań.
Ten problem już istnieje w solidworks 2012, dla zestawu wystarczy przejść do Opcja, Właściwość dokumentu, a następnie w części tabeli należy wyłączyć opcję "użyto ustawień modelu.
Zrobiłem test, aby sprawdzić, czy nadal działa od 2012 roku w porównaniu do naszych tabel :)
To jest pusty strzał. Wszystko, co musisz zrobić, to edytować datę lub coś innego, aby linia dostosowała się pod względem wysokości do tekstu (w wyniku czego tabele poprawek nie są już jednorodne).
Ale przed wprowadzeniem zmiany musisz po prostu zablokować wszystkie wysokości linii w tabeli danego planu, w przeciwnym razie nie martw się, że nie zmieni się on sam.