Dopasowywanie części arkusza blachy

Witam

Chciałbym wiedzieć, jakich technik używacie do regulacji swoich części blaszanych? Generalnie zajmuję się usuwaniem materiału, ale jestem ciekaw, czy nie ma prostszego lub bardziej odpowiedniego sposobu dopasowania części blaszanych do siebie, gdy dochodzi do przecięcia.

Dziękuję za radę!

Witam

Ze swojej strony utworzyłbym płaszczyznę między dwoma arkuszami i edytuję każdą część, aby dopasować ją do planu, ale zależy to od projektu części, ponieważ jeśli utworzyłeś profil arkusza blachy podczas jego wyciągania, możesz wybrać do planu, jeśli edytujesz go w złożeniu.

5 polubień

Witam

Za pomocą opcji "arkusz wygięty na krawędzi", a następnie w polu "edytuj profil złożonego arkusza", wybierz krawędź, którą możesz dowolnie modyfikować (kąt, wymiary itp.).

3 polubienia

Czy możesz udostępnić swój plik, jeśli odpowiedzi Ci nie pomogły?

1 polubienie

Osobiście, jeśli profil jest taki sam. Rysuję kawałek w jednej części, a następnie ponownie tnę.

W ten sposób skrzyżowania są idealne.

W załączonym przykładzie (SW 2019) zaczynam od narysowania pionowej powierzchni, następnie wykonuję zagiętą krawędź z pożądanym profilem, a następnie

usunięcie materiału w rogu, aby podzielić go na 2 części. (Bądź ostrożny, musisz odznaczyć normalne usuwanie materiału)

piece_pliee.sldprt
1 polubienie

Trochę grzebię w tym temacie.
Dzięki Davidowi odkryłem rozwiązanie usuwania materiału, które od jakiegoś czasu jest dla mnie odpowiednie.

Jednak w przypadku mojej obecnej części takie rozwiązanie sprawia, że mam zbyt duże połączenie dla spoiny między dwoma blachami.

Jak mogę postępować, aby skrzyżowanie było lepiej wyregulowane?

Udało mi się zaradzić problemowi poprzez wytłaczanie blachy z każdej strony, ale wątpię, aby było to najszybsze i najskuteczniejsze rozwiązanie

bagagerie_moto_version_3.sldprt

Witam

Ze swojej strony nie tworzę wycinanki, edytuję szkice zagięć i dostosowuję je, modyfikując szkice.

Zduplikowany DSL...

Witaj Benoit, jak duży jest to problem? 

Jeśli tak myślę, zamknięty narożnik może zmniejszyć przestrzeń. 

Z drugiej strony, w przypadku niskich fałd elementu, lepiej byłoby wykonać blachę z zagiętymi krawędziami.

Zobacz swój "poprawiony" model jako załącznik. (Uważaj, nie wziąłem pod uwagę twoich szans) 

bagagerie_moto_version_3.sldprt