Ty jesteś asem, a ja nie, pozwalam sobie prosić o małą pomoc.
Obecnie bez większych sukcesów walczę o wyrównanie profili spawanych mechanicznie.
Twierdzę, że moja strona A jest pozioma, a twarz B jest pionowa. Stronę C przecięliby więc skosem o nieco wygiętym kącie.
Jeśli te profile nie są wyrównane, możesz bezpośrednio zobaczyć konsekwencje. i niemożliwe do osiągnięcia. Podam Ci właściwości, jeśli ktoś dobrze się na tym zna i może mi pomóc.
Rzeczywiście, myślę, że niemożliwe jest wyrównanie stron A i B w tym samym czasie, jak chcesz. Będziesz mógł wyrównać tylko jeden z dwóch, bo jeśli dobrze rozumiem Twoje belki mają 2 kąty nachylenia w układzie XYZ? Użyłeś szkicu 3D do pozycjonowania tych profili, prawda? w rezultacie na końcu profilu znajduje się cięcie 3D. Nie jest to proste cięcie skośne, które można wykonać na przykład w skrzynce uciosowej.
Jeśli stoisz na powierzchni C, wystające krawędzie twoich twarzy A i B nie są prostopadłe.
Albo wyrównasz jedną ze ścian (ja bym pochylił się w kierunku pionu), albo ustawisz swój profil zgodnie z dwusieczną, aby rozłożyć kąt na obu ścianach.