"Wyrównanie" wymiaru długości i kąta

Witam

Przygotowując się do automatycznego generowania rysunków, chciałbym, aby moje wymiary nie przesuwały się zbytnio. Zastanawiam się więc, czy istnieje sztuczka, aby wyrównać wymiar długości i promienia por. poniższy obraz:

Korzystam również z okazji, aby zapytać, czy możliwe jest dołączenie tolerancji geometrycznej do wymiaru  kątowego?

Dziękuję za odpowiedzi

Tolerancja wymiarów

Dostęp do okna dialogowego Tolerancja wymiaru można uzyskać, klikając opcję Tolerancja w Narzędzia, Opcje, Właściwości dokumentu, Opcje wymiaru .  Steruje wartościami tolerancji wymiarów i wyświetlaniem wymiarów, które nie są liczbami całkowitymi. Dostępne opcje zależą od wybranego typu tolerancji i zmieniają się w zależności od tego, czy ustawisz opcje dokumentu, czy zastosujesz specyfikacje do wybranych wymiarów. W oknie wyświetlany jest przegląd wymiarów i tolerancji.

Powiązana wartość tekstowa

W TolAnalyst, gdy wymiar jest powiązanym tekstem z więcej niż jedną wartością, możesz wybrać jeden z nich i go edytować.

Rodzaj tolerancji

Wybierz jedną z następujących tolerancji: Brak, Bezwzględna, Dwustronna, Graniczna, Symetryczna, MIN, MAX, Pasowanie, Pasowanie z tolerancją  lub Pasowanie (tylko tolerancja). Można ustawić Typ tolerancji na Brak, a następnie użyć ustawień domyślnych dla wartości maksymalnej i minimalnej, a także dla czcionki w bieżącym dokumencie. Po zmianie właściwości wymiaru domyślne ustawienia tolerancji będą takie, jak ustawione w tych opcjach.

Wartości tolerancji

Określ wartości Maksymalne odchylenie  i/lub Minimalne  odchylenie odpowiednie dla wybranego typu tolerancji.

Czcionka/Tolerancja dopasowania Czcionka

Określ czcionkę, która ma być używana w tekście tolerancji wymiarów. W przypadku pasowania i pasowania z tolerancją i pasowaniem (tylko tolerancja) czcionka tolerancji dopasowania jest dostępna dla tekstu pasowania otworu i pasowania wału.

• Wybierz opcję Użyj czcionki wymiarowej , jeśli nie chcesz zmieniać rozmiaru czcionki tekstu tolerancji wymiaru.

• Aby zmienić rozmiar tekstu tolerancji wymiarów, wyczyść pole wyboru Użyj czcionki wymiaru i wybierz jedną z następujących opcji:

• Skala policyjna. Wprowadź liczbę z zakresu od 0 do 10, aby przeskalować czcionkę.

• Wysokość czcionki. Wprowadź wartość, aby określić wysokość czcionki.

Pokaż nawiasy

Zaznacz tę opcję, aby wyświetlić nawiasy wokół tolerancji, takich jak Dwustronna,  Symetryczna lub Dopasuj z tolerancją.

Tolerancja liniowa lub kątowa

Wybierz opcję Tolerancja liniowa lub Tolerancja kątowa , aby ustawić właściwości dokumentu dla tolerancji liniowych lub kątowych.

Wyświetlanie tolerancji regulacji

Wybierz opcję Ułożone z wyświetlaniem liniowym , Ułożone bez wyświetlania liniowego lub Wyświetlanie liniowe  .

1 polubienie

Jest to pełna odpowiedź, ale niestety nie odpowiada na moje pytanie, ponieważ jest to problem z "formatowaniem" oceny, którą posiadam.

Czy nie jest możliwe, aby po prostu zamrozić wszystkie wymiary M.E.P.?

1 polubienie

@ Roub25 powiedział:

Jeśli odpowiedź odpowiada na 1 z Twoich pytań:........... do tolerancji kątowych

Korzystam również z okazji, aby zapytać, czy możliwe jest dołączenie tolerancji geometrycznej do wymiaru  kątowego?

Dla położenia wymiarów NIET w samochodzie

Zobacz także ten samouczek

http://www.lynkoa.com/tutos/3d/outil-de-cotation-dans-les-mises-en-plan

@+

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Align_Collinear_Radial_Dimensions.htm

Wyrównywanie wymiarów w sposób współliniowy/promieniowy

W widoku rysunku wyrównuje i grupuje wybrane wymiary liniowe, promieniowe lub kątowe. Wybrane wymiary muszą być tego samego typu i mieć wspólny kierunek (wymiary liniowe) lub wspólny punkt środkowy (wymiary kątowe).

Aby wyrównać i pogrupować wymiary w sposób współliniowy:

1. W widoku rysunku wybierz grupę wymiarów.

2.  Kliknij opcję Wyrównaj współliniowo/promieniowo  (pasek narzędzi Wyrównanie) lub Narzędzia , Wymiary, Wyrównaj współliniowo/promieniowo.

Wybrane wymiary są ułożone w linii prostej. Są one również grupowane razem i zachowują swój układ liniowy po przeniesieniu. Kursy są wyrównane z ostatnim wyborem.

art\ALN_COL2_shg.gif

art\ALN_RADL_shg.gif

Wyrównane w sposób współliniowy

Wyrównane promieniowo

Aby wyróżnić wymiary, które są względem siebie wyrównane, należy:

Kliknij prawym przyciskiem myszy wymiar, który został utworzony za pomocą opcji Wyrównaj współliniowo/promieniowo  , a następnie kliknij opcję Pokaż wyrównanie.

Wyrównane wymiary są oznaczone niebieskimi kropkami.

Aby rozgrupować wymiar z serii wyrównanych wymiarów, należy:

Kliknij prawym przyciskiem myszy wymiar, który został utworzony Wyrównaj współliniowo/promieniowo  , a następnie kliknij Przerwij wyrównanie.

Powiązane tematy

Pasek narzędzi Wyrównanie

Wyrównaj wymiary Równolegle/Koncentrycznie

Wyrównywanie wymiarów i uwag

2 polubienia

MaD : Przeczytałem tę pomoc, ale służy ona do wyrównywania wymiarów "tego samego typu", jeśli mogę tak powiedzieć, podczas gdy w moim przypadku jest to wymiar narożny i wymiar długości.

Edit: W tym przypadku zadaję sobie to pytanie: Czy w normie wymiarowania ISO jest reguła wskazująca, że wymiary kąta i długości muszą być wyrównane? Jak w moim przypadku?

Roub25 : Nie wiem czy coś jest w standardach, ale to bardziej ogólnie dla aspektu estetycznego :)

1 polubienie

MaD tym razem to raczej dobrze, że nie jest to wskazane w standardach... ponieważ estetyka uniemożliwia mi wykonanie mojej automatyzacji w tej sytuacji --"

1 polubienie