Analiza naprężeń wysokotemperaturowych

Cześć wszystkim

W ramach stażu jestem zobowiązany do obliczania i analizowania naprężeń w wysokiej temperaturze  w rurach promiennikowych pieca.

Nie widzę, jak wytłumaczyć ograniczenia po bokach przy łokciach poza dylatacją i wpływem grawitacji. temperatura  na tym poziomie i 950 °C

Dziękuję za pomoc ;)

photo.png

Witam

Ten temat może Ci pomóc.

http://www.lynkoa.com/forum/ecoulement-des-fluides/analyse-statique-%C3%A0-haute-temp%C3%A9rature

Gauthik powiedział:

Aby podkreślić wpływ grawitacji, powtórz obliczenia, zmieniając orientację grawitacji o 90° (w tym przypadku zgodnie z normalną do płaszczyzny części).

Jak używasz T° w swoim modelu?

Przeprowadziłem badanie termiczne, a następnie wróciłem do badania statycznego i zaimportowałem wyniki termiczne, dodając inne warunki.

I czy badanie termiczne daje "gorące punkty" w tych miejscach?

Nie, żadnych gorących punktów. Co prawda rurki mają przepustnik 8 mm, a kolanka 10 mm, ale nie sądzę, żeby to było spowodowane różnicą w grubości.

Może z powodu dylatacji promieniowej + efektu grawitacji?

RM: rura 1 jest wpuszczona, 4 może poruszać się poziomo 

Witam 

aby przeanalizować, jak zachowuje się rura, można przetworzyć główne naprężenia maksymalne zamiast V-M, aby zobaczyć naprężenia rozciągające. W ten sposób będziesz wiedział, w którym "kierunku" rura się odkształca. Jeśli cały obwód jest w trakcji, musi to oznaczać, że się rozszerza, natomiast jeśli tylko wewnętrzna strona łokcia jest w trakcji, oznacza to, że zapada się z powodu grawitacji. 

W przeciwnym razie można porównać geometrię przed/po, aby zobaczyć, jak zachowuje się struktura. 

1 polubienie