Analiza ruchu w silniku

Witam

Symuluję stół oscylacyjny. Oscylacja jest wytwarzana przez silnik + ramię + korbowód.

Robię symulację na 2s.

Ustawiłem silnik kołowy na 60 obr./min i stworzyłem wykres, aby zobaczyć ruch łącznika.

Problem: wzorzec oscylacji w Z nie podąża za silnikiem i jeśli zmieniam prędkość obrotową silnika, częstotliwość oscylacji zmienia się nieznacznie i w każdym razie nie podążam za "teorią".

Czy ktoś ma trop?

Bo w tym samym czasie  wykonuję pomiary przyspieszeń, które nie są zgodne z teorią...

Klasa A+

tableoscilante.jpg
1 polubienie

już to zrób krok po kroku

Symulacja ruchu

Ustaw silnik na tej osi i obracaj powoli, aby zobaczyć swoje oscylacje

Już w swoim montażu musisz być w stanie to zrobić

Ale poprzez badanie ruchu konieczne jest skorygowanie ograniczeń

mam nadzieję, że twoja karta graficzna i komputer podążają za tobą

Na początku

i że wszystkie twoje ograniczenia osiowe są dobre

@+

3 polubienia

Dobry wieczór

Czy próbowałeś zmienić swoje ograniczenia? Zamiast stawiać współosiowość, ograniczając punkty krzyżowe ze szkiców, to już mi się zdarzyło i myślę, że to zrobiłem.

2 polubienia

Witam

Dziękuję za odpowiedzi.

Uprościłem problem, tylko ramię, które obraca się z prędkością 60 obr./min, bez błędu naprężenia i bez zakłóceń.

Mam problem z tym, że na końcu ramienia umieściłem czujnik, który obraca się z prędkością 60 obr./min i daje mi następujący wykres, który nie jest spójny i jeśli podwoję prędkość silnika, wykres pozostaje mniej więcej taki sam.....

Nie widzę, gdzie się mylę? Czy jest to pozycja silnika, czy jest to pozycja czujnika czy inne?

Czy masz trop? Dziękuję.

Klasa A+

tableoscilante_2.jpg
1 polubienie

Twoje przemieszczenie zawsze będzie miało te same krzywe, ponieważ jest to przemieszczenie osiowe

Zmieni się po prostu czas rotacji

jeśli zwiększysz prędkość X2

Teoretycznie czas cyklu wyniesie / 2

@+ ;-)

To jest problem, poszedłem na 120RPM i zobaczysz w załączeniu, że czas cyklu jest tylko nieznacznie zmodyfikowany.....

Powinienem mieć 2 "szczyty" na sekundę a ledwo mam 1,7...?

Klasa A+.

tableoscilante_3.jpg

Rzeczywiście, jest błąd w skali czasowej. Dystans biegu będzie zawsze taki sam , ponieważ zależy od długości korbowodu, ale jeśli porównasz swoje wykresy, nr 2 powinien odpowiadać nr 1 x2 na skali czasu (częstotliwości).   

60 obr./min --> 60 obr./min --> 1 obr./min, więc 120 obr./min --> 120 obr./min --> 2 obr./min

Czy poprawnie przeliczyłeś swoją animację? To ikona, która wygląda jak kalkulator.

1 polubienie

Na tym polega problem, odbudowałem, nagrałem... Nie widzę, skąd może wynikać problem.

Postaram się zmienić rodzaj ograniczenia, tak jak mi zaproponowałeś....

Odp .: Tak, ale nie jestem pewien, czy istnieje związek z tym ograniczeniem dla tego problemu.

Masz rację, modyfikacja ograniczenia niczego nie zmieniła.

Z drugiej strony rozpocząłem naukę samouczka "valve_cam" z wartościami domyślnymi i tam to działa, z drugiej strony, gdy zacząłem modyfikować prędkości i zdałem test od 0,1 s do 2 s, zaczął wyświetlać mi komunikaty ostrzegawcze i wyniki stały się błędne.

Myślę więc, że muszę zagłębić się w preferencje Motiona.

Jeśli ktoś ma jakieś rekomendacje, jestem zainteresowany.

Dziękuję.

Klasa A+

1 polubienie

Znalazłem odpowiedź, może są inne....

Silnik o stałej prędkości wcale nie ma stałej prędkości!!

Zrobiłem test przez 10s i prędkość wcale nie jest stała!!

Rozwiązaniem jest przejęcie ruchu według segmentacji poprzez zarządzanie rampą przyspieszania i zwalniania.

Tutaj jest dołączona ładna regularna krzywa przy 120 obr./min

Jeśli masz jakieś uwagi, jestem za.

Klasa A+

tableoscilante_4.jpg
1 polubienie

Rzeczywiście, jest o wiele lepiej, może  ograniczenia z trudem nadążały.

Witam

Nie sądzę, żeby to było spowodowane ograniczeniami, skłaniałbym się bardziej ku błędowi solidworks, ponieważ mam to samo zjawisko, jeśli zacznę od pliku samouczka...

Klasa A+

1 polubienie

Witam

Nie używaj funkcji stałej, ponieważ w ogóle nie jest stała, ale użyj  prędkości na segment.

Klasa A+

1 polubienie

Z ciekawości zrobiłem szybkie małe anime, a jak zdobyć wykres? Jedyny wykres, jaki mogę uzyskać, to jeden z parametrów silnika, który można modyfikować, ale nie wykres wyników. 

1 polubienie

Witam

Wybieram punkt na zewnątrz ramienia, a następnie dołączoną ikonę, która prosi o obiekt odniesienia, często biorę punkt początkowy zespołu.

Następnie zrestartuj obliczenia i normalnie pojawia się wykres, z drugiej strony nie znajdź generatora raportów jak pod symulacją oporu  materiału (?) .

Klasa A+

34312_capture.jpg
2 polubienia

Ale ustawiasz czujnik? Jeśli tak, to jakich parametrów używasz? Próbowałem, ale nie mogę uzyskać tego wykresu.

Edit: w rzeczywistości to dlatego, że nie mam modułu symulacji, gdy kieruję kursorem na czujnik, informuje mnie, że informacje nie są dostępne, nawet do odczytu prędkości...; (

2017-03-06_at_15-43-36.mp4
1 polubienie

W rzeczywistości zaczynam od wybrania płaszczyzny w oknie graficznym, a następnie wybieram narzędzie "wykres" (ikona w zrzucie), a następnie punkt stały. 2 kropki znajdują się w tym samym oknie dialogowym. Oczywiście musisz wybrać przemieszczenie i oś.

Następnie wystarczy ponownie uruchomić obliczenia.

2 polubienia

No cóż, nie sądzę, żeby to był właściwy połów!