Symuluję stół oscylacyjny. Oscylacja jest wytwarzana przez silnik + ramię + korbowód.
Robię symulację na 2s.
Ustawiłem silnik kołowy na 60 obr./min i stworzyłem wykres, aby zobaczyć ruch łącznika.
Problem: wzorzec oscylacji w Z nie podąża za silnikiem i jeśli zmieniam prędkość obrotową silnika, częstotliwość oscylacji zmienia się nieznacznie i w każdym razie nie podążam za "teorią".
Czy ktoś ma trop?
Bo w tym samym czasie wykonuję pomiary przyspieszeń, które nie są zgodne z teorią...
Czy próbowałeś zmienić swoje ograniczenia? Zamiast stawiać współosiowość, ograniczając punkty krzyżowe ze szkiców, to już mi się zdarzyło i myślę, że to zrobiłem.
Uprościłem problem, tylko ramię, które obraca się z prędkością 60 obr./min, bez błędu naprężenia i bez zakłóceń.
Mam problem z tym, że na końcu ramienia umieściłem czujnik, który obraca się z prędkością 60 obr./min i daje mi następujący wykres, który nie jest spójny i jeśli podwoję prędkość silnika, wykres pozostaje mniej więcej taki sam.....
Nie widzę, gdzie się mylę? Czy jest to pozycja silnika, czy jest to pozycja czujnika czy inne?
Rzeczywiście, jest błąd w skali czasowej. Dystans biegu będzie zawsze taki sam , ponieważ zależy od długości korbowodu, ale jeśli porównasz swoje wykresy, nr 2 powinien odpowiadać nr 1 x2 na skali czasu (częstotliwości).
Masz rację, modyfikacja ograniczenia niczego nie zmieniła.
Z drugiej strony rozpocząłem naukę samouczka "valve_cam" z wartościami domyślnymi i tam to działa, z drugiej strony, gdy zacząłem modyfikować prędkości i zdałem test od 0,1 s do 2 s, zaczął wyświetlać mi komunikaty ostrzegawcze i wyniki stały się błędne.
Myślę więc, że muszę zagłębić się w preferencje Motiona.
Jeśli ktoś ma jakieś rekomendacje, jestem zainteresowany.
Nie sądzę, żeby to było spowodowane ograniczeniami, skłaniałbym się bardziej ku błędowi solidworks, ponieważ mam to samo zjawisko, jeśli zacznę od pliku samouczka...
Z ciekawości zrobiłem szybkie małe anime, a jak zdobyć wykres? Jedyny wykres, jaki mogę uzyskać, to jeden z parametrów silnika, który można modyfikować, ale nie wykres wyników.
Wybieram punkt na zewnątrz ramienia, a następnie dołączoną ikonę, która prosi o obiekt odniesienia, często biorę punkt początkowy zespołu.
Następnie zrestartuj obliczenia i normalnie pojawia się wykres, z drugiej strony nie znajdź generatora raportów jak pod symulacją oporu materiału (?) .
Ale ustawiasz czujnik? Jeśli tak, to jakich parametrów używasz? Próbowałem, ale nie mogę uzyskać tego wykresu.
Edit: w rzeczywistości to dlatego, że nie mam modułu symulacji, gdy kieruję kursorem na czujnik, informuje mnie, że informacje nie są dostępne, nawet do odczytu prędkości...; (
W rzeczywistości zaczynam od wybrania płaszczyzny w oknie graficznym, a następnie wybieram narzędzie "wykres" (ikona w zrzucie), a następnie punkt stały. 2 kropki znajdują się w tym samym oknie dialogowym. Oczywiście musisz wybrać przemieszczenie i oś.
Następnie wystarczy ponownie uruchomić obliczenia.