Analiza statyczna: pokazuje wiele maksimów

Witam

Pracuję nad projektem roweru cargo, wiele szczegółów można znaleźć w poprzednim pytaniu, które społeczność pomogła mi rozwiązać tutaj:  https://www.lynkoa.com/forum/g%C3%A9n%C3%A9ralit%C3%A9s/d%C3%A9placement-impos%C3%A9-de-type-pivot-glissant

Moja struktura rurowa obejmuje koncentracje naprężeń i chciałbym być w stanie łatwo dostrzec wartość naprężenia w każdym miejscu, w którym występują koncentracje naprężeń.

Obecnie mogę łatwo przejrzeć i znaleźć, gdzie jest maksymalny stres. Z drugiej strony, w przypadku innych miejsc, w których występują znaczne ograniczenia, wyczuwam drogę, patrząc kolorami tam, gdzie są inne miejsca z silnym ograniczeniem, a następnie używając narzędzia sondy, aby odczytać jego wartość.

Czy istnieje narzędzie lub metoda, która umożliwia zebranie kilku maksimów lokalnych, a nie jednego maksimum globalnego?

Z góry dzięki,
Natha powiedział:

Witaj @garnier.natha 

Patrzenie na kolory nie jest najlepszym sposobem na zrobienie tego z kilku powodów.

1°) Sprowadza się to do skupienia się przez większość czasu na koncentracjach naprężeń powierzchniowych , które jednak nie mówią nic o naprężeniach wewnętrznych części, ponieważ widzimy tylko zewnętrzną część części.
Te nieco sztuczne koncentracje naprężeń można bardzo dobrze usunąć poprzez udoskonalenie i  optymalizację lokalnej siatki lub poprzez umieszczenie promienia w rogach modelu. (patrz również siatka adaptacyjna H lub P lub na początek wybierz automatyczne przejście dla pierwszej siatki)

2 °) Twój model nie jest zoptymalizowany, ponieważ podczas spawania rur szew spawalniczy ma wpływ na zmniejszenie  naprężeń w rogach.

3°) lepiej jest użyć w wynikach "rozwarstwienia projektu", które pozwala zobaczyć, co dzieje się w sercu części  (a nie na powierzchni)  W wynikach kliknij prawym przyciskiem myszy na wynik: pojawiają się inne opcje wyników, takie jak "Współczynnik bezpieczeństwa", a także "sekcja projektu" (pobaw się kursorem, aby zobaczyć mniej lub bardziej załadowane obszary wewnętrzne)

4°) W wynikach można również mieć wszystkie wartości minimalne i maksymalne każdego węzła siatki wraz z ich położeniem zgodnie z XYZ. Nadal w ""Wyniki"" wybierz ==> listy naprężeń, przemieszczeń, odkształceń (Pamiętaj, że możesz zapisać wyniki w pliku Excel. csv)

Nie musisz więc ręcznie umieszczać sondy na każdym węźle.

Pozdrowienia

1 polubienie

Witaj @garnier.natha,

Widzę, że wasz projekt się do przodu...
Aby zidentyfikować obszary, które są mocno obciążone, nie widzę innego rozwiązania niż skorzystanie z opcji "Modyfikuj iso..." "  dostępny za pomocą prawego przycisku na "Ograniczenia (von Mises)", który pozwala na wyświetlenie w modelu obszarów, w których ograniczenie jest większe (lub niższe) niż próg ustawiony kursorem.
Stopniowo zmniejszając ten próg, sukcesywnie wizualizujemy najczęściej używane obszary.
O ile mi wiadomo, nie ma cyfrowego rozwiązania do identyfikacji lokalnych pokoi maxi.

W wynikach znajduje się również funkcja "Diagnostyka punktu wrażliwego na naprężenie", która pozwala dowiedzieć się, czy wysokie naprężenie w zlokalizowanym obszarze konstrukcji jest prostą koncentracją naprężeń, czy osobliwością numeryczną.

M.Blt

Dziękuję wam obojgu za odpowiedzi, dwie opcje "edytuj iso... " i "design dissection" działają dobrze i są tym, czego szukałem!

@Zozo_mp

1) Rzeczywiście, doskonale zdaję sobie sprawę z ograniczeń kolorów na powierzchniach. Jednak w moim przypadku grubości są bardzo małe i zwykle mam tylko jedną siatkę w grubości, więc kolor daje całkiem realne wyobrażenie o ograniczeniach.

2) Czy istnieje rozwiązanie na SW, aby przezwyciężyć ten efekt? Czy tylko podczas analizy wyników zignorować koncentracje naprężeń w narożnikach?

4) Dzięki za tę wskazówkę, spróbuję również w ten sposób.

Witam

Aby zwymiarować przekrój poprzeczny rur, idealnie nadają się siatki "belkowe" lub "powłokowe".

Jednak na połączeniu między rurami implikuje to ostre kąty, a zatem matematyczne osobliwości, które skutkują nieskończonymi ograniczeniami (wykonaj test, im bardziej zmniejszysz rozmiar swojej siatki, tym bardziej wzrosną ograniczenia!)

Musisz więc wykonać podmodelowanie skrzyżowań, w których masz wątpliwości. Jak mówi Zozo_mp, modelowanie szwów spawalniczych jest ważne, ponieważ sprawia, że te ostre rogi znikają. Oznacza to jednak, że przekazujesz siatkę objętościową, a zatem czasy obliczeń są dłuższe! Stąd idea "podmodeli", które zatrzymują się tylko na określonym obszarze.

Powodzenia

1 polubienie

Witam @icome i dziękuję za odpowiedź!

Przeszedłem już moje studium objętości, aby być bardziej precyzyjnym w funkcjach między lampami, a także aby móc mieszać części objętościowe z moimi lampami.
Czy oprócz faktu wchodzenia w objętość, można symulować szwy spawalnicze?

1 polubienie

Witaj @garnier.natha 

Symulacja spoiny spawalniczej nie jest ogólnie interesująca, a tym bardziej w Twoim przypadku w przypadku rur o małym przekroju.

Jeśli umieścisz szprychy (to bardzo dobrze zastępuje szwy spawalnicze), ponieważ pozwala to w bardzo prosty sposób usunąć koncentracje naprężeń (fałszywe naprężenia).
Montaż szwu spawalniczego to prawdziwy m...... W Solidworks i dodatkowo jest wiele przypadków, w których nie działa to z symulacją, ponieważ są to wirtualne reprezentacje graficzne (bez materiału). Jedynym trikiem lutowniczym, który działa poprawnie w SW, jest punktowe.
Istnieją inne powody, dla których nie należy wykonywać szwu spawalniczego, który zasługuje na długi rozwój teoretyczno-techniczny lub samouczek wyjaśniający z modelem porównawczym

Pozdrowienia