Witam
Jestem na pierwszym roku klasy przygotowawczej i staram się odtworzyć bieguny, czyli współczynniki siły nośnej i oporu w zależności od kąta natarcia skrzydła, dzięki symulacji przepływu.
Przeprowadziłem kilka badań na Solidworks z tym samym segmentem profilu skrzydła, ale uzyskałem przeciągnięcie skrzydła o wiele za późno (około 30° zamiast 15°-18°).
Mam różne pytania:
1- Przeprowadziłem badanie bez tunelu (lub skrzynek) wokół elementów profilu skrzydła i zastanawiam się, jak zmienia to wynik umieszczenia go w symulacji solidworks? (ponieważ za pomocą rodzaju tunelu mogę ustawić wiatr przy wjeździe na dużym obszarze, a przy wyjściu ciśnienie otoczenia) Próbowałem tego i znajduję to samo w sile oporu, ale w sile siły nośnej jest wręcz nieskończenie mała...
2- Załączyłem arkusz kalkulacyjny, w którym wprowadziłem siły nośne i oporu podane przez solidworks pod różnymi kątami natarcia, a także narysowałem współczynnik oporu i krzywe siły nośnej w funkcji kąta natarcia. Problem: Przeciągnięcie skrzydła następuje znacznie później niż oczekiwano, jak widać na wykresie (po prawej stronie arkusza kalkulacyjnego), sprawdziłem wszystko i nie rozumiem, jak to możliwe. Zwłaszcza, że na wizualizacjach powierzchniowych proponowanych przez solidworks (w prędkości i ciśnieniu) widzę doskonale, że wokół kąta natarcia 22° zmniejsza się strefa turbulentna za skrzydłem, ale nie siła nośna!
Próbowałem wszystkiego globalnego, powierzchni, objętości, aby spróbować zobaczyć różnicę, ale nic nie pomaga!
Mam nadzieję, że potrafisz przedstawić mój problem.
Z góry dzięki!
feuille_de_calcul.ods