Kąt obrotu zespołu

Witam wszystkich, tworzę mobilny plik żurawia teleskopowego na SW za pomocą modów 3d producenta, zmontowałem wszystkie części i dodałem wiele ograniczeń, aby żuraw był tak mobilny jak prawdziwy.
Teraz nasuwa mi się ciekawy problem, chciałbym podać mojemu montażowi dokładne stopnie orientacji dla orientacji wieży, oraz stopnie nachylenia wysięgnika, ale w tym konkretnym momencie zbliżam się do końca mojej wiedzy na temat SOLIDWORKS (lol)
Ale co robić? (proszę :) )

Dobry wieczór

Bardzo dobrze ;-) Ale bez żadnych obrazów ani plików trudno będzie ci pomóc.

Co robić ? = Opublikuj swój ASM za pomocą funkcji pack and go     (określ, którą wersję oprogramowania posiadasz)

Pozdrowienia

Dobry wieczór

Oto zdjęcia z obrotami, które chcę wykonać

oto plik pack & go (zestaw nazywa się LTM 1100 4.2)

i pracuję z solidworks 2019

ltm_1100-4.2_pg.zip

Witam

Zaawansowane ograniczenia kąta powinny odpowiadać Twoim  potrzebom.

Filmy o zaawansowanych ograniczeniach

Cdlt powiedział:

2 polubienia

Drobne szczegóły:

W przypadku pracy z podzbiorami należy ograniczyć  zespół macierzysty  do obracania i pozostawić wolne zespoły potomne.

Zestaw nadrzędny również musi być elastyczny.

Elastyczny montaż

@gregory_2

Już teraz należy unikać wszystkich ograniczeń 

Upewnij się, że części, które muszą się przenieść, znajdują się na pierwszym poziomie montażu 

Potem jest jak w prawdziwym życiu

Dla nachylenia masz swojego waleta 

Tak więc, grając na odległość, tworzysz ruch kątowy swojej strzały 

za wieżyczką, jeśli masz ograniczenie osiowe i nic nie blokuje jej obrotu

Powinieneś być w stanie uruchomić go bez żadnego problemu 

teraz potrzebujesz również komputera, który działa poprawnie z oprogramowaniem

Oglądaj na YouTube 

solidworks 2016 - Animowanie ruchów zespołu 

@+;-)

1 polubienie

Witam

Problem nie polega na tym, że nie chcą go umiejscowić moi bardzo mili koledzy     (hihihihi! ) W Twoim przypadku tylko cylinder musi być elastyczny, ponieważ jest to jedyny podzespół, który jest animowany. Wszystkie inne są odpowiednikami PART.

Kilka rzeczy:

1°) Mówię odpowiednik PART, ponieważ prawie wszystkie elementy są plikami ACIS, a dokładniej plikami.   SAT http://help.solidworks.com/2018/french/SolidWorks/sldworks/c_acis_files.htm.  W związku z tym możliwe jest, że później będziesz mieć ograniczenia w animacjach. W takim przypadku konieczna będzie konwersja do pliku PART.
Na razie to nie pliki .sat są problemem. (UFF!)

2°) Do obrotu wieżyczki  należy użyć górnych płaszczyzn pliku "carrier.sat" z ograniczeniem kątowym z górną płaszczyzną  pliku "turret.sat".

3°) Dla innych ruchów używasz odległości granicznych, co jest bardzo dobre.

Gdzie więc tkwi problem, możesz zapytać!!

Z mojego punktu widzenia nie używasz odpowiednich funkcji do tworzenia animacji.
Używasz "Constraint Driver", który nadal nie jest w ogóle praktyczną rzeczą (Grrrrrr!), nie możesz wykonać więcej niż pięciu ruchów. Limit wynosi 10 ruchów połączonych z pamięci.
Ponadto w drzewie tworzenia  znajduje się 8 oddzielnych "Sterowników Ograniczeń", których nie można łączyć ze sobą ani ze sobą.

Co oznacza, że nie możesz (z tym p..... M....... "sterowników ograniczających") mają dwie lub więcej sekwencji jednocześnie. Przykładowy obrót wieży z kesonami, które rozkładają się jeden po drugim lub jednocześnie, przy jednoczesnej zmianie kąta nachylenia wysięgnika. Co więcej, gdy tylko chcesz zmienić sekwencję, zamienia się to w koszmar, ponieważ w "sterownikach ograniczeń" nie ma linii czasowej

Bref!

Użyj opcji "Ruch"  i kontroluj swoje ruchy za pomocą wiązań, które są już istniejące w modelu.
Ponadto, dzięki "osi czasu" możesz trafić w sekwencję upstream bez powodowania zamieszania w sekwencjach downstream.
Ponadto dzięki badaniu ruchu możesz dodatkowo zarządzać ruchami kamery  (Don't you @pierre.mihailovic) i oświetleniem jak w studiu.

Pozdrowienia

1 polubienie

W tej chwili nie mam dostępnego solidworks, więc nie otwieram twoich plików, ale jeśli jest to badanie ruchu, jak mówi zozo_mp "ruch" to oprogramowanie do użycia  lub kompozytor solidworks. 

Jeśli nie potrzebujesz filmów,   zaawansowane  ograniczenia będą w porządku

Cdlt powiedział:

1 polubienie

@Zozo_mp

możesz  mi wyjaśnić, dlaczego podany link nie odpowiada zapytaniu

Dla mnie osobiście, z moimi słabościami, uważam, że są to zazwyczaj właściwe drogi 

@+

Witaj @gt22 

Twoje odpowiedzi są ważne, ale nie do końca , gdy masz przed sobą asm. To miły mały żart z mojej strony

Ponieważ:
- gregory_2 korzysta już z ograniczeń limitów
- Posiada tylko jeden podzespół wymagający elastycznego zespołu S/S, którym jest siłownik hydrauliczny (nie posiada kilku poziomów elastycznego podzespołu).
- Drzewo tworzenia pokazuje użycie "sterownika ograniczeń" , co sugeruje, że chcemy zrobić animację z precyzyjną szybkością wykonania.
- Ponieważ w kaskadzie jest kilka "sterowników ograniczeń" i nie można ich połączyć, jedynym rozwiązaniem jest Motion lub Solidworks Composer, który jest rzadszy, ponieważ jest to osobne płatne oprogramowanie (jest to bardzo drogie oprogramowanie). Chyba, że sekwencje nie są równoczesne i robimy montaż wideo poza SW, umieszczając fragmenty wideo od końca do końca.

Więc wszyscy jesteśmy dobrzy ;-)

Pozdrowienia

Dobry wieczór wszystkim i dziękuję za odpowiedzi i reakcję.
W rzeczywistości na moim użytku skończyło się na tym, że użyłem ograniczeń kątowych (po prostu nie wiedziałem, gdzie je oprzeć)
Funkcja ruchu nie jest przydatna do mojego użytku, wystarczy wprowadzić dane, takie jak kąt nachylenia lub obrót, za pomocą programu do planowania windy, aby wyświetlić ujęcia związane z widokami z boku i z góry.
Użycie sterowników ograniczeń jest dla mnie przydatne do korzystania z nadmiarowych danych, takich jak procenty wyjściowe różnych wysięgników (46%,92%,100%, tak jak to jest w przypadku tych maszyn)
Jeszcze raz dziękuję i na pewno przyjadę do Was stąd =D

1 polubienie

Witam

Czy możesz zamknąć temat STP

Pozdrowienia