Kątownik warstw blachy

Witam 

Chciałbym wiedzieć, czy istnieje możliwość modyfikacji gniazda narożnego w blasze. Pozwól, że wyjaśnię, dla złożenia pod kątem 90° ok:

Z drugiej strony, przy składaniu pod kątem 45° zagięcie "zaczyna się" po niewłaściwej stronie, dla mnie jest to 135°, a nie 45°.

Chciałbym, żeby było tak:

Czy masz rozwiązanie?

Z góry dziękuję.

Pozdrowienia

Witam

Na obrazie 2 zagięcie wynosi 45° w porównaniu z jego początkową pozycją (płaską), więc jest to zagięcie pod kątem 45°!!

Pozdrowienia

1 polubienie

Dla mnie kąt zagięcia to ten, który odpowiada kątowi (czerwona strzałka na kawałku). Więc tutaj, nadal dla mnie, kąt wynosi 135°. To kwestia komplementarnego/dodatkowego kąta nachylenia, czy możemy go ustawić inaczej?

Dla mnie kąt zagięcia to ten, po którym materiał musi się przebyć między pozycją początkową (płaską) a pozycją złożoną, stąd 45°. Nie sądzę, żebyśmy mogli to ustawić inaczej.

Pozdrowienia

3 polubienia

Witam, zgadzam się z @d.roger, mówimy o kącie, pod którym musisz wykonać zgięcie 135, nie że potrzebujesz pozostałego kąta 45, w przeciwnym razie foldery muszą za każdym razem wykonywać obliczenia między pozostałym kątem a pożądanym kątem, który jest dla nich skomplikowany i niekoniecznie najszybszy! Osobiście uważam, że jest to logiczne, łatwiejsze zadanie w produkcji!

2 polubienia

Nie, fałdy zaczynają się od 0/180

Twoje zagięcie wynosi 45°

Zobacz ten samouczek 

https://www.youtube.com/watch?v=ghalOYesjlU

To nawyk, w który trzeba wejść

@+ ;-)

2 polubienia

Jestem w trakcie przechodzenia z Topsolid na Solidworks, a w Topsolid ustawienie kąta było takie, jak właśnie wyjaśniłem. Dlatego trochę się martwiłem ;-).

Jeśli ktokolwiek kiedykolwiek zna rozwiązanie, jestem za tym. inaczej będę musiał się do tego przyzwyczaić...

Pozdrowienia 

Dziękuję wszystkim, będę musiał się do tego przyzwyczaić....  

1 polubienie

Myślę, że to najlepsza i najłatwiejsza !! :)

Pozdrowienia

2 polubienia