Mam pytanie dotyczące animacji w Solidworks. Chcę zrobić montaże wideo 3D (styl zwiastuna, mini film...) trwające 2-3 minuty (idąca osoba, robot poruszający się w pokoju, walka statku...). Nie sądzę, aby Solidworks był do tego stworzony, ale jest to oprogramowanie 3D, które znam najlepiej i którego używam na co dzień. Zastanawiałem się więc, czy da się zrobić tego rodzaju animację i czy są jakieś tutoriale czy coś w tym stylu. Na razie nie znalazłem niczego :(
Rzeczywiście, SolidWorks w swojej części CAD nie będzie tak naprawdę odpowiedni. Do animacji lepiej używać SolidWorks Composer, ale zawsze jest on przeznaczony do "mechanicznej" aminacji.
Więc w twoim przypadku zwróciłbym się bardziej do oprogramowania specjalizującego się w animacji, takiego jak 3DSMAX, BLENDER, MAYA lub inne.
Witam
Blender jest darmowy i łatwo jest importować do niego pliki SolidWorks.
Poniżej znajduje się samouczek dotyczący transferu z SolidWorks:
http://www.lynkoa.com/tutos/3d/rendu-avec-blender-et-solidworks
Solidworks nie jest stworzony do robienia tego, o co proszę. Po kilku poszukiwaniach na forach... Nie mogę tworzyć animacji w stylu mini-filmów
Jest przejście na blender , co może być interesujące, ale jest wiele modyfikacji, które należy wprowadzić na części, zwłaszcza w celu zamknięcia powierzchni.
Najprostszym sposobem jest przełączenie się bezpośrednio do Blendera dla animacji