Adnotacje w eksporcie DXF/DWG

Witam

Czy można dodać tekst w eksporcie DXG/dwg (część 3D)?

Muszę wyeksportować w dxf rozłożony do cięcia laserowego, z tekstem takim jak Gruby = 2 Mat = 304 .... (Informacje tekstowe są wprowadzane we właściwościach artykułu)

Dzisiaj przechodzę przez domowe makro, które robi to wszystko za mnie, ale przechodzi przez tworzenie tymczasowego rysunku, co uniemożliwia mi eksportowanie linii zagięcia na określonej warstwie. 

A priori myślę, że to niemożliwe...

Zobaczmy, czy to jest odpowiednie:

https://forum.solidworks.com/thread/87992

Aby przeczytać również, dwa rozwiązania tutaj:

https://forum.solidworks.com/thread/56336

Ale nie ma prostych rozwiązań dla automatyzacji!

Osobiście przed eksportem w formacie dxf dodaję notatkę na temat 3d za pomocą szkicu i napisu.

Następnie, podczas eksportu, zaznaczam pole szkicu, aby móc wierszować mój napis powyżej.

4 polubienia

Niestety, nie jest to możliwe. Muszę po prostu kontynuować ręcznie . 

Następnie za pomocą maro, wiary, że dxf jest generowany przez dxf / dwg exort, ponownie otwieramy dxf i wstawiamy moją adnotację, ale obawiam się, że jest to trochę ciężkie.

Co myślisz?

Bart. Wydaje mi się, że to bardzo dobry pomysł... Postaram się od razu

1 polubienie

Możemy nawet pójść o krok dalej.

Płyty mogą być wstawiane automatycznie.

Jeśli zaczniemy od rysunku części w skali 1/1, dodaj uwagi, które są związane z różnymi właściwościami (Uwaga 1 = grubość części, uwaga 2 = materiał itp...)

Wszystko, co musisz zrobić, to zmodyfikować część, a następnie wyeksportować mep do dxf.

3 polubienia

To jest to, co robię natychmiast za pomocą tymczasowego rysunku, wstawiam moje rozłożone, a następnie moje adnotacje połączone z bryłami, które wcześniej wybrałem w części 3D.

Zajmuję się wieloma rzeczami (zaznaczanie konfiguracji części, oznaczanie nazwy części...) pozostaje tylko zautomatyzować linie gięcia w warstwie "znakowania".

Na szczycie miałoby się znajdować oznaczenie jutowe na końcach licznika geometrii. i nie będę już musiał ingerować w DXF generowany przez solidworks... Marzenie^^ 

@Bart, czy możesz przesłać przykład w formacie DXF lub DWG, żebym mógł zobaczyć, jak to wyglądało?

Oto losowy plik.

Ustawiłem rozłożony na skalę 1/1, a następnie dodałem 2 nuty, które są powiązane z właściwościami "Grubość" i "Materiał"

Następnie wyeksportowałem w formacie dxf.

Oczywiście w przykładzie wziąłem model mep z wkładem, ale nie powstrzymuję Cię przed włożeniem pustego.

patte_20037.dxf
2 polubienia

Co masz na myśli mówiąc "wszystko, co musisz zrobić, to zautomatyzować linie zagięcia w warstwie "oznaczania"?

Chciałbym, aby moje linie zagięcia znajdowały się autaumatycznie w innej warstwie niż geometria przez rysunek.

Możesz zmienić kolor linii zagięć, ale umieść je w specjalnej warstwie, nie.

Albo całość rozłożymy w innej warstwie, albo w tę samą o innym kolorze.

Edycja: Ręcznie wybierając linię zagięcia, możemy pokazać jej warstwę.

2 polubienia
Ok przyjrzy się opcji ręcznej zmiany warstwy. Jeśli możemy to zrobić ręcznie normalnie, możemy to zrobić za pomocą makra. Po prostu znajdź kod, aby wybrać linię zagięcia i kod, aby zmienić warstwę, zapętloną w widoku tak, aby była skierowana do niej we wszystkich liniach.
1 polubienie

Oczywiście, jeśli jest to wykonalne ręcznie, jest to wykonalne w makro.

Co do reszty, nie jestem ekspertem, może będziesz musiał zapytać Lucasa.

2 polubienia

Wahałem się, czy zmienić warstwę linii zagięcia, ale podczas eksportu do dxf  zawsze umieszcza ją na warstwie "0".

W Solidworks ^^ potrzebne jest ulepszenie warstw.

1 polubienie