Anomalie przy rozwijaniu blachy

Dobry wieczór

Pracuję nad Solidworks 2014 nad realizacją części blaszanej. Udało mi się go zaprojektować zgodnie z moimi potrzebami, ale zauważyłem anomalie podczas rozkładania: Niektóre z moich fałd "się rozpięły" i nagle mam jakieś pręty z materiałów, które nie odpowiadają niczemu prawdziwemu i które bardzo przeszkadzają mi przy rysunku.

Anomalie te pojawiają się wraz z usunięciem materiału na dwóch częściach mojego arkusza utworzonych za pomocą funkcji przeciągniętego wygiętego arkusza.

Czy ktoś wiedziałby, jak obejść lub rozwiązać ten problem? Dziękuję.

Witam

Czy możesz umieścić swój kawałek, abyśmy mogli się mu przyjrzeć?

2 polubienia

Oto sztuka. Mam nadzieję, że to ci pomoże.

box_base.sldprt

w swojej funkcji "Porwanie. mat.-Extru.15" musisz zaznaczyć pole normalne usuwanie materiału i tam twoje anomalie znikną po rozłożeniu, patrz PJ

nouveau_document_microsoft_word.docx
4 polubienia

A jeśli zaznaczysz pole normalne usuwanie materiału do wszystkich swoich Enlevèv. Matt.-Extru część nie będzie już miała żadnych błędów podczas rozkładania

depliage.jpg
7 polubień

Dziękuję ac cobra 427! Zastosowałem waszą metodę, sprawdzając normalne usuwanie materiału w moich trzech funkcjach usuwania materiału (15, 8 i 16), ale anomalie są nadal obecne. Czy może to być spowodowane moją wersją solidworks? Rzeczywiście, nadal korzystam z wersji z 2014 roku.

Tak, to możliwe, jedyne, co nadal możesz zrobić, to gdy jesteś w rozwiniętym rozłożeniu, aby usunąć materiał, aby poprawić ten błąd, który miałem również w niektórych częściach, takich jak jeden z moich samouczków.

creation_dune_piece_de_tolerie_pliee_puis_cintree_0.pdf
1 polubienie

Witam

Tylko pytanie

Czy w ten sposób da się to sprawdzić jako kawałek?

Niech Moc będzie z wami.

2 polubienia

Dziękuję ac cobra poprawiłem to ręcznie. Ale potem zastanawiam się nad przejściem na wyższą wersję Solidworks.

@Obi-Wan: Zobaczę, co powie mi nasz podwykonawca. Mam ten sam kawałek wykonany w dużej ilości, ale gdybym mógł obejść się bez formy, pasowałaby mi ona. Nie mam zbyt wielu środków na ten projekt, więc prace blacharskie pozwoliłyby mi zaoszczędzić pieniądze.

1 polubienie

Twoja część musi być wykonana z jakiego materiału, ponieważ jeśli masz już tę część w objętości, możesz zobaczyć druk 3D.