W ramach projektu jestem zobowiązany do jak największej automatyzacji montażu naszych produktów w Solidworks.
Chodzi o to, aby zacząć od naszego pliku Excel, który zawiera nazwę i ścieżkę komponentów do złożenia.
Stworzyłem pierwsze makro, które wyodrębnia te 2 kolumny, aby dodać je do pustego pliku Excel (którego używam jako "oprogramowania" dla użytkowników programu)
Po dodaniu tych informacji, kliknięcie otwiera Solidworks i dodaje każdą z części z listy do nowego pliku złożenia.
Jak na razie dobrze idzie!
Chcąc zoptymalizować złożenie, jak wyjaśniłem, dodałem odniesienia do ograniczeń do każdego z komponentów, aby "rozpoznawały" się nawzajem i składały w pożądany sposób. Jednak kiedy uruchamiam swój program, kawałki są po prostu otwarte jeden na drugim... Próbowałem dokonać manipulacji ręcznie, nagrywając makro, ale w uzyskanym pliku mam wrażenie, że kliknięcie na "smartmates" lub "alt" + przeciągnięte, nie są rozpoznawane.
Czy masz jakiś pomysł, jakiego kodu mogę użyć, aby to zrobić?
O ile dobrze rozumiem, ten program nie korzysta z inteligentnych wiązań, ale polega na definiowaniu dla każdej części różnych układów współrzędnych w miejscach połączeń, a następnie sprawia, że układy te pokrywają się ze sobą, tworząc złożenie. Czy słusznie?