Cze wszystkim
Desperacko próbuję nałożyć wyściółkę (na czerwono poniżej ), objętościowo (bez tekstury), na niebieską powierzchnię mojego pokoju:
Zmagam się z uzwojeniem, a także z tym, jak uzyskać objętość tapicerki.
Dziękuję za cenną pomoc!!
Cze wszystkim
Desperacko próbuję nałożyć wyściółkę (na czerwono poniżej ), objętościowo (bez tekstury), na niebieską powierzchnię mojego pokoju:
Zmagam się z uzwojeniem, a także z tym, jak uzyskać objętość tapicerki.
Dziękuję za cenną pomoc!!
I umieścić teksturę? Czy to nie byłoby prostsze?
Witam
Bez tekstury nie jest to łatwe, ale możesz zrobić okrągły lub kwadratowy boss, następnie zastosować zaokrąglenie i na końcu zrobić liniowe powtórzenie (lub myślę, że jest inna funkcja, ale już jej nie mogę znaleźć).
Skłaniam się ku zgodzie z Alain.ERP.
Problem z robieniem tapicerki "w prawdziwym życiu" polega na tym, że będziesz wymagał wielu bezużytecznych zasobów od swojego komputera/stacji tylko po to, aby obliczyć i zbudować tapicerkę. W rezultacie obciążysz swój kawałek i zespoły, w których będzie się mieścił (jeśli jest tam kilka razy, tak tak tak!)
I nie mówię tu o czasie, jaki zamierzasz poświęcić na to dla modelki.
Czy to naprawdę ważne, aby mieć go inaczej niż w teksturze?
Witam
Czy jest to renderowanie Alaina w solidworks? Mówię to, ponieważ na całym obwodzie piłki naprawdę widać relief, nie sądziłem, że z solidworks można zobaczyć relief do tego momentu.
Witam, pozwolę sobie odpowiedzieć na temat geometrii, która najlepiej imituje renderowanie Capitonage.
Jest to ciąg 1/2 sfery.
Aby zrobić z twojej strony, stworzyłbym różaniec w kształcie 1/2 kuli na podłużnym EXT, a następnie powtórzyłbym na długości wytłoczenia, pracuję pod CATIA, ale muszą być równoważne funkcje pod SW.
Ale zgadzam się z innymi co do tego, że będzie to ciężki plik, ale hej, jeśli chodzi o wrażenie 3D, tak naprawdę nie masz wyboru.
Muszę go modelować objętościowo, ponieważ część jest przeznaczona do druku 3D.
Oto, co udało mi się zrobić do tej pory:
Moje problemy:
Dziękuję za pomoc!!
Witam, odpowiadając na twoje pytanie dotyczące powtórzeń, myślę, że to normalne, że nie możesz powtórzyć kopuły w tym sensie, że jest ona połączona z powierzchnią, która ją ogranicza.
Aby temu zaradzić, może powinieneś zrobić wytłaczanie z kopułą z każdej strony i powtórzyć całość...
A jeśli twoje ciało jest puste, wtedy stosujesz usunięcie materii.
W przeciwnym razie, aby nadać inny kształt, wypróbuj wygładzoną szefę/podstawę z liniami prowadzącymi krzywymi.
Następnie powtórzysz tę funkcję. Myślę, że powinien to zrobić.
Znalazłem trik, który nie za bardzo mi się podoba, ale na razie wystarczy do zrobienia wydruku 3D...
W rzeczywistości zrobiłem wytłoczenie prostokąta 0,0001 mm (tak niewidocznego dla mojego obiektywu)
Zastosuj kopułę po zewnętrznej stronie
Powtarzanie funkcji: Wytłaczanie + kopuła
I tam to działa.
Jeśli ktoś wie, jak zrobić coś "czystszego", to jestem jak najbardziej za!
W każdym razie dziękuję za odpowiedzi