Nałóż tapicerkę na kawałek

Cze wszystkim

Desperacko próbuję nałożyć wyściółkę (na czerwono poniżej ), objętościowo (bez tekstury), na niebieską powierzchnię mojego pokoju:

Zmagam się z uzwojeniem, a także z tym, jak uzyskać objętość tapicerki.

Dziękuję za cenną pomoc!!

I umieścić teksturę? Czy to nie byłoby prostsze?

1 polubienie

1 polubienie

Witam

Bez tekstury nie jest to łatwe, ale możesz zrobić okrągły lub kwadratowy boss, następnie zastosować zaokrąglenie i na końcu zrobić liniowe powtórzenie (lub myślę, że jest inna funkcja, ale już jej nie mogę znaleźć).

1 polubienie

Skłaniam się ku zgodzie z Alain.ERP.

Problem z robieniem tapicerki "w prawdziwym życiu" polega na tym, że będziesz wymagał wielu bezużytecznych zasobów od swojego komputera/stacji tylko po to, aby obliczyć i zbudować tapicerkę. W rezultacie obciążysz swój kawałek i zespoły, w których będzie się mieścił (jeśli jest tam kilka razy, tak tak tak!)

I nie mówię tu o czasie, jaki zamierzasz poświęcić na to dla modelki.

Czy to naprawdę ważne, aby mieć go inaczej niż w teksturze?

Witam

Czy jest to renderowanie Alaina w solidworks? Mówię to, ponieważ na całym obwodzie piłki naprawdę widać relief, nie sądziłem, że z solidworks można zobaczyć relief do tego momentu.

Witam, pozwolę sobie odpowiedzieć na temat geometrii, która najlepiej imituje renderowanie Capitonage.

Jest to ciąg 1/2 sfery.

Aby zrobić z twojej strony, stworzyłbym różaniec w kształcie 1/2 kuli na podłużnym EXT, a następnie powtórzyłbym na długości wytłoczenia, pracuję pod CATIA, ale muszą być równoważne funkcje pod SW.

Ale zgadzam się z innymi co do tego, że będzie to ciężki plik, ale hej, jeśli chodzi o wrażenie 3D, tak naprawdę nie masz wyboru.

Muszę go modelować objętościowo, ponieważ część jest przeznaczona do druku 3D.

Oto, co udało mi się zrobić do tej pory:

Moje problemy:

1. Nie mogę zrobić powtórzenia funkcji Dome (w efekcie musiałem zastosować  funkcję kopuły 10 razy, do każdego prostokąta uzyskanego przez "linię podziału"...)
  2. Wolałbym mieć większą swobodę w kwestii kształtu każdego szefa.
    Czy miałbyś sposób, aby każdą z kopuł wymodelować inaczej? (zamiast korzystać z funkcji Kopuła).  Aby umożliwić mi lepsze zarządzanie stycznościami itp
  3. W jaki sposób mogę nałożyć kopuły na części cylindra na pozostałej części mojej części?

Dziękuję za pomoc!!

Witam, odpowiadając na twoje pytanie dotyczące powtórzeń, myślę, że to normalne, że nie możesz powtórzyć kopuły w tym sensie, że jest ona połączona z powierzchnią, która ją ogranicza.

Aby temu zaradzić, może powinieneś zrobić wytłaczanie z kopułą z każdej strony i powtórzyć całość...

A jeśli twoje ciało jest puste, wtedy stosujesz usunięcie materii.

W przeciwnym razie, aby nadać inny kształt, wypróbuj wygładzoną szefę/podstawę z liniami prowadzącymi krzywymi.

Następnie powtórzysz tę funkcję. Myślę, że powinien to zrobić.

cap.jpg
2 polubienia

Znalazłem trik, który nie za bardzo mi się podoba, ale na razie wystarczy do zrobienia wydruku 3D...

W rzeczywistości zrobiłem wytłoczenie prostokąta 0,0001 mm (tak niewidocznego dla mojego obiektywu)

Zastosuj kopułę po zewnętrznej stronie

Powtarzanie funkcji: Wytłaczanie + kopuła

I tam to działa.

Jeśli ktoś wie, jak zrobić coś "czystszego", to jestem jak najbardziej za!

W każdym razie dziękuję za odpowiedzi