Stosowanie wartości do parametru z tabeli parametrów bez zachowywania łącza

Witam

Mam tabelę parametryzacji z różnymi wartościami dla średnicy: standardową, maksymalną i minimalną. 

Chciałbym mieć możliwość przypisania wartości "standardowej" do parametru, który pozwala na prowadzenie okręgu w szkicu, a także ograniczenie tej wartości do wartości minimalnych i maksymalnych. Myślę, że w tym celu powinniśmy być w stanie przypisać standardową wartość do parametru za każdym razem, gdy konfiguracja zmienia się w tabeli parametrów, ale bez utrzymywania powiązania z tabelą.

Czy myślisz, że jest to możliwe?

Dziękuję

Bogata osoba

Witam

Jeśli przerwiesz połączenie z tabelą, utracisz możliwość konfiguracji nowej średnicy (chyba, że przeniesiesz dane do modelu, ale wynik jest taki sam jak z tabelą).

Terminale Mini/Maxi, które można przypisać do wymiaru, nie są dostępne za pośrednictwem tabeli.

To, czego szukasz, odpowiada na przykład otworowi na, w którym chciałbyś mieć możliwość zmiany wartości nominalnej (za pomocą tabeli wielokrotnego wyboru lub tabeli parametrów), a następnie zastosowania minimalnego zestawu maxi?

Witam

W rzeczywistości jest to stół zawierający około 1 tysiąca O-ringów. Gdy wybieram oring z listy, domyślnie tworzę uszczelkę wraz z jej średnicą nominalną dzięki informacjom zawartym w tabeli. Tylko w rzeczywistości konieczne jest dopasowanie tego uszczelnienia do tłoka lub otworu, pozostając przy tym w ramach specyfikacji użytkowania uszczelnienia (w zależności od zespołu, ciśnień po obu stronach uszczelki itp.).

W związku z tym chciałbym mieć kontrolę nad tym parametrem, aby dostosować go do swojego pomieszczenia. Możliwe jest również dodanie parametru w postaci przesunięcia, ale nie uważam, że jest to jasne na poziomie drzewa i może to być mylące.

Czy dzięki doradcy merytorycznemu możliwe byłoby zastosowanie wartości do parametru właśnie wtedy, gdy zmienisz konfigurację w tabeli parametryzacji?

Bogata osoba

Dixit:

1. Chciałbym mieć kontrolę nad tym parametrem, aby dostosować go do swojego pomieszczenia.
  2. Czy byłoby możliwe, aby doradca merytoryczny zastosował wartość do parametru?

Czy możesz określić, ponieważ punkt pierwszy i drugi nie są zgodne.

1. Dostosuj ręcznie
  2. Zastosuj automatycznie

Dla 1, zamiast kontrolować wymiar średnicy za pomocą tabeli, wstawiłbym parametr użytkownika (D_cercle), następnie parametr użytkownika  (regulacja), a na końcu powiązany wymiar szkicu średnicy według wzoru "D_cercle+korekta" (cóż,  dla czytelności ukryłbym parametr użytkownika (D_cercle). 

Dla 2 oczywiście możliwa jest reakcja na zmianę konfiguracji

W przypadku rozwiązania 1 jest to ten słynny "offset", którego nie chciałem używać, ponieważ bardzo często wartość "regulacji" nie będzie okrągła (np. 0,22 dla średnicy złącza 1,78, aby mieć wymiar 2 mm), a jeśli zmienimy konfigurację pojawi się offset, o którego modyfikacji będziemy musieli pomyśleć... Ale to może być najprostsze rozwiązanie!

Ze względu na niezgodność punktów 1 i 2 zastanawiałem się właściwie, czy możliwe jest przypisanie wartości do parametru tylko wtedy, gdy wyzwalasz zmianę konfiguracji w tabeli, bez powiązania tego parametru z tabelą parametrów.

1 Tak , z Catia nie możesz mieć kilku konfiguracji tej samej części w złożeniu, co w Twoim przypadku zmusza Cię do rozwiązania katalogu (stworzenia każdej konfiguracji). Tak więc domyślnie połączenie zintegrowane w zespole będzie miało ten parametr odsunięcia ustawiony na 0 i może być modyfikowany. Jedynym PB jest sytuacja, gdy w tym samym zespole używasz tego samego połączenia kilka razy i chcesz uzyskać różne wartości odsunięcia między tymi połączeniami.

2 Możesz utworzyć reakcję , wybierając parametr "konfiguracja" jako dane wejściowe na wykresie poniżej tabeli. Ale parametry będą powiązane z reakcją , więc nie będzie można ich modyfikować ręcznie, chyba że wprowadzisz skrypt reakcji.

Witam i dziękuję za odpowiedź!

To jest dokładnie to, czego szukałem, stworzyłem reakcję, która pozwala mi na zrównanie parametru z tabeli parametrów i mojego parametru, który tym razem pozostaje modyfikowalny i niepowiązany z tabelą. Dla boundingu utworzyłem alert typu "message" po przekroczeniu dozwolonych wartości.

PS: Przepraszam za opóźnienie w odpowiedzi.

1 polubienie