Drzewo Solidworks ePDM

Cześć wszystkim

Używam Solidworks sprzężonego z ePDM i chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zarządzanie wyświetlaniem drzewa złożenia w celu zastąpienia nazwy części (numeru wygenerowanego przez ePDM) właściwością niestandardową (na przykład).

Rzeczywiście, w przypadku dużych złożeń struktura drzewa części oznaczonych numerami nie jest zbyt praktyczna...  Rozwiązaniem, które znalazłem, jest zmiana nazw konfiguracji (przykład poniżej).

Jeśli masz prostsze rozwiązanie lub inny sposób pracy, jestem za tym!

Dziękuję

Guillaume.

Arborescence Solidworks

Nie jestem pewien, czy to bardzo mądre, jeśli EPDM generuje swoje numery 

jest soczysty, aby mógł się odnaleźć PRAWDA?

Ale jeśli każdy pokój ma swoją własność osobistą, powinieneś wiedzieć, czemu ona odpowiada

@+

Cześć gt,

Żeby było jaśniej, nie próbuję modyfikować funkcji ePDM, chcę tylko wyświetlić coś innego niż nazwa części (numer ePDM), co moim zdaniem nie jest praktyczne, aby szybko znaleźć część w dużym złożeniu.

Witam

Solidworks używa nazwy rekordu dla drzewa (niezależnie od tego, czy użytkownik posiada ePDM).

Możliwa jest zmiana nazwy (właściwości danego pliku, a następnie nazwa komponentu), ale w przypadku ocntre należy to zrobić ręcznie.

Wymaga to odznaczenia w opcjach ogólnych (odwołania zewnętrzne) opcji "Aktualizuj nazwy komponentów po zastąpieniu dokumentów".

Jeśli chcesz innego sposobu pracy, powinieneś przejrzeć sposób działania PDM i użyć odniesienia tam, gdzie powinno być używane, ale niekoniecznie w nazwie pliku.

1 polubienie

Witaj Cyrylu,

Dziękuję za tę odpowiedź.

Jeśli dobrze rozumiem, to nie jest możliwe, aby solidworks używał czegokolwiek innego niż nazwa części dla jej struktury drzewa?

Czy na poziomie ePDM możliwe jest zarządzanie unikalnością części w inny sposób niż poprzez nadanie nazwy (numeru)?

Czy macie jakiś inny sposób pracy, który mogę wykorzystać jako inspirację do modyfikacji ePDM?

Dziękuję

Guillaume

Witam

W trunku można przejść przez unikalność zmiennej (w tym przypadku referencji, ale myślę, że tak już musi być). Będzie to miało taki sam wpływ na pliki, jednak nie zapobiegnie zduplikowanym nazwom w różnych folderach twojego skarbca (co w zasadzie dzieje się ogólnie, niezależnie od tego, czy jesteś w skarbcu, czy w prostej klasycznej przestrzeni dyskowej).

"Opisy komponentów" mogą być wyświetlane oprócz nazwy pliku i nazwy konfiguracji w Soldworks. (Kliknij na drzewo i przejdź do 'Zobacz drzewo')

O dziwo, wygląda bardzo podobnie do tego, czego potrzebujesz :-)

4 polubienia

Dziękuję za te wszystkie odpowiedzi,

Rzeczywiście, froussel jest tym, czego szukałem! Szkoda, że nie możemy wybrać innej właściwości niestandardowej... "Opis" wystarczy!

Dziękuję.

Możesz wybrać, co chcesz wyświetlić, klikając prawym przyciskiem myszy na zespół w drzewie, wyświetlić drzewo i tam możesz odznaczyć nazwę komponentu i wybrać, co chcesz wyświetlić.

Dodałem oznaczenie naszych części do nazwy pokoju (podwójny wyświetlacz, ale jeśli chcesz, możesz wyświetlić tylko opis)

Możesz wybrać właściwość niestandardową, ale nie wiem, jak mój kolega to zrobił z nami.

arborescence.jpg
1 polubienie

Odkryłem, że aby wyświetlić właściwość niestandardową jako opis, musisz przejść do opcji opcji systemu i w zakładce ogólne wybrać w polu właściwość niestandardowa używana jako opis żądana właściwość.

proprietee_personalisee_comme_description.jpg
1 polubienie

Super! Moja struktura drzewa zaczyna coś przypominać! :)

Z drugiej strony, o dziwo, gdy przechodzę do opcji: Nie mam żadnej propozycji, aby niestandardowe właściwości zastąpiły "opis"...  

W każdym razie propozycja ukrycia nazwy i pokazania opisu idealnie pasuje mi do moich przyszłych projektów!

Opcja może być inna na nowych wersjach jestem w sw 2014