Używam Solidworks sprzężonego z ePDM i chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zarządzanie wyświetlaniem drzewa złożenia w celu zastąpienia nazwy części (numeru wygenerowanego przez ePDM) właściwością niestandardową (na przykład).
Rzeczywiście, w przypadku dużych złożeń struktura drzewa części oznaczonych numerami nie jest zbyt praktyczna... Rozwiązaniem, które znalazłem, jest zmiana nazw konfiguracji (przykład poniżej).
Jeśli masz prostsze rozwiązanie lub inny sposób pracy, jestem za tym!
Żeby było jaśniej, nie próbuję modyfikować funkcji ePDM, chcę tylko wyświetlić coś innego niż nazwa części (numer ePDM), co moim zdaniem nie jest praktyczne, aby szybko znaleźć część w dużym złożeniu.
Solidworks używa nazwy rekordu dla drzewa (niezależnie od tego, czy użytkownik posiada ePDM).
Możliwa jest zmiana nazwy (właściwości danego pliku, a następnie nazwa komponentu), ale w przypadku ocntre należy to zrobić ręcznie.
Wymaga to odznaczenia w opcjach ogólnych (odwołania zewnętrzne) opcji "Aktualizuj nazwy komponentów po zastąpieniu dokumentów".
Jeśli chcesz innego sposobu pracy, powinieneś przejrzeć sposób działania PDM i użyć odniesienia tam, gdzie powinno być używane, ale niekoniecznie w nazwie pliku.
W trunku można przejść przez unikalność zmiennej (w tym przypadku referencji, ale myślę, że tak już musi być). Będzie to miało taki sam wpływ na pliki, jednak nie zapobiegnie zduplikowanym nazwom w różnych folderach twojego skarbca (co w zasadzie dzieje się ogólnie, niezależnie od tego, czy jesteś w skarbcu, czy w prostej klasycznej przestrzeni dyskowej).
Możesz wybrać, co chcesz wyświetlić, klikając prawym przyciskiem myszy na zespół w drzewie, wyświetlić drzewo i tam możesz odznaczyć nazwę komponentu i wybrać, co chcesz wyświetlić.
Dodałem oznaczenie naszych części do nazwy pokoju (podwójny wyświetlacz, ale jeśli chcesz, możesz wyświetlić tylko opis)
Możesz wybrać właściwość niestandardową, ale nie wiem, jak mój kolega to zrobił z nami.
Odkryłem, że aby wyświetlić właściwość niestandardową jako opis, musisz przejść do opcji opcji systemu i w zakładce ogólne wybrać w polu właściwość niestandardowa używana jako opis żądana właściwość.