Zaokrąglanie wyniku równania

Cze wszystkim.

Chciałbym wiedzieć, czy możliwe jest zaokrąglenie wyniku równania.

Z góry dziękuję.

Witam

Możliwe jest zaokrąglenie równania do liczby całkowitej, wystarczy dodać funkcję w polu wybrzeża.

Pokażę ci obraz, żeby było jaśniej.

equation.jpg
3 polubienia

Dodam obrazek do definicji funkcji, który można znaleźć w pomocy Solidworks.

fonction.jpg
1 polubienie

Witaj paille1384.

Rzeczywiście znalazłem tę funkcję, ale zwraca liczbę całkowitą, to już to.

Ale jeszcze nie na tyle precyzyjnie, chciałbym zaokrąglić w górę lub w dół do następnego 0,5.

W każdym razie dziękuję za pomoc, jeśli nie ma już odpowiedzi, postawię Cię w zdecydowanej odpowiedzi.

Dziękuję

Dobry wieczór, na co zostanie wykorzystany ten wynik?

I wyślij wynik tego równania z powrotem na wzgórze, które można następnie zaokrąglić do 1/10.

Witam, rzeczywiście mała precyzja może się przydać.

Tak więc w równaniach za pomocą wymiarów mojej części obliczam jej rozwój, chcę zintegrować ten wynik w notatce  typu "rozwinięte jest... ", więc notatka jest aktualizowana zgodnie z częścią.

Umieszczam więc tę zmienną we właściwości, a następnie integruję ją z moją notatką.

Proszę bardzo.

Dziękuję

Zastanawiając się głębiej, myślę, że nie będzie to możliwe, zmienna zaokrąglona nie jest już tak naprawdę zmienną.

Narysuj linię poza formatem rysunku, zwymiaruj ją za pomocą zmiennej, zarządzaj wyświetlaniem liczby miejsc dziesiętnych wymiaru, zintegruj wymiar z notatką.

1 polubienie

@stefbeno nie jest możliwe dokonanie oceny na podstawie zmiennej w MEP, przynajmniej w ramach SW 2014.

Witam, mogę mieć rozwiązanie, jeśli wszystko dobrze zrozumiałem.

Celem jest utworzenie zmiennej, którą następnie umieszcza się na własność, a na koniec umieszcza się notatkę w MEP zaokrągloną do 0,1. Więc wszystko to wiesz, jak to zrobić.

Tak więc rozwiązaniem, które proponuję, jest utworzenie linii konstrukcyjnej w szkicu, zwymiarowanie jej i umieszczenie równania ze zmienną, aby uzyskać wynik, a następnie, jeśli wybierzesz wymiar, możesz go zaokrąglić w górę do 0,1.

W końcu tworzysz nieruchomość z tym wybrzeżem i to wszystko.

Posyłam wam mój przykład.

Mam nadzieję, że dobrze zrozumiałem twoje pytanie i że ci to pomoże.

Miłego dnia.

piece1.zip
3 polubienia

@paille1384 Dziękuję bardzo dobrze, działa idealnie.

Witam

Jestem tu już dawno po debacie, ale tak się składa, że zadałem sobie to samo pytanie. Jako, że nie lubię bawić się rundami na rysunku (może to być trudne dla tych, którzy później modyfikują plan), szukałem innego sposobu, który jest następujący:

W edytorze równań znajduje się funkcja round(), która zaokrągla do najbliższej liczby całkowitej. Aby zaokrąglić do 1/10, po prostu zaokrąglij wartość do zaokrąglenia do liczby całkowitej pomnożonej przez 10 i podziel wynik przez 10.

Przykład: =round("D6@Esquisse3"*10)/10

1 polubienie