Artykuły spawane mechanicznie z 2 korpusami różnionymi tylko przez wiercenie

Kiedy tworzę część spawaną mechanicznie i tworzę listę części, Solidworks wyświetla i grupuje wszystkie obiekty, które są dokładnie takie same.

Moje pytanie jest proste: czy możemy sprawić, by pod tym samym artykułem pojawiły się dwie figury, które są geometrycznie identyczne, ale jedna z otworem.

Ponieważ obecnie mam 2 różne ciała, podczas gdy jest tylko jeden piercing, który się zmienia...

(PS: Chciałbym uniknąć konfiguracji)

1 polubienie

Witam

Miałem zamiar mówić o konfiguracji aż do ostatniego zdania...

Może robiąc otwór w górnym zespole

4 polubienia

Zgadzam się z Tomalam, robiąc dziurę w zespole SW nie powinno robić różnicy między twoimi częściami, problem polega na tym, że otwór pojawi się tylko na planie montażu! Uważaj na zapomnienie!!

5 polubień

Niestety, konfiguracja pozostaje najlepszym sposobem na rozróżnienie 2 pokoi.

To narzędzie jest do tego stworzone! =)

1 polubienie

Nic nie stoi na przeszkodzie, aby wsunąć swój spawany korpus (ten z otworem) do oparcia korpusu (bez otworu).

4 polubienia

Jeśli zrobisz półfabrykat, usuwając wszystkie otwory, powinno działać

i teczka do wiercenia dodatkowo do netu

@+ ;-))

2 polubienia

Jeśli absolutnie chcesz uniknąć konfiguracji, @flegendre rozwiązanie jest odpowiednie!

1 polubienie

http://help.solidworks.com/2012/French/SolidWorks/sldworks/Weldment_Cut_Lists.htm?id=b0ff6d96d07b4db1adbfc5d924b92d87

Z tym linkiem wszystko tam jest

Aby wykluczyć element z listy spawanych części, należy:

1. Kliknij prawym przyciskiem myszy element.

2. Wybierz opcję Wyklucz z listy spawanych części. 

Następnym razem, gdy odświeżysz listę części spawanych, funkcja zostanie wykluczona. Aby dołączyć element, który został wcześniej wykluczony, kliknij prawym przyciskiem myszy i wybierz Dodaj
     do listy części spawanych .

@+ ;-))
1 polubienie