Złożenie Ograniczone Solidworks

Cze wszystkim

Otrzymałem natywny plik kroku pełnego, którego używam w obszarze solid.

Ten plik jest złożeniem komponentów, mam wszystkie komponenty w moim drzewie, ale nie mają one żadnych ograniczeń.

Czy możliwe jest utrzymanie tego zespołu ze wszystkimi elementami stałymi, nie martwiąc się o ograniczenia każdego z nich, muszę go użyć jako podstawy do projektu.

Szukałem, nie znalazłem...

Z góry dzięki,

Przy okazji

Twoja strona jest świetna, odwiedzam ją codziennie, to spore źródło odpowiedzi.

2 polubienia

Dobry wieczór

Kiedy otwieramy neutralny plik zespołu (STEP, IGES, Paradolid,...) nie możemy pobrać oryginalnych wiązań.

Aby mieć użyteczny zespół bez ryzyka przesuwania komponentów, albo przerabiamy wszystkie ograniczenia jeden po drugim, aby uzyskać funkcjonalną całość, albo naprawiamy wszystkie komponenty! Aby to zrobić, zaznacz wszystkie komponenty (kliknij na pierwszy element drzewa + Shift kliknij na ostatni) kliknij prawym przyciskiem myszy/Naprawiono kliknięcie. Twoje komponenty, które wcześniej były poprzedzone znakiem (-) oznaczającym "niedostatecznie związany", teraz mają (f) oznaczające "stałe". W ten sposób nic się nie ruszy.

9 polubień

Witam i przepraszam za komplementy.

+1 dla Benoit ;) To najprostszy sposób!

6 polubień

oprócz naszego przyjaciela @Benoit

Kolejny przewodnik Uratuj swój zespół w części

Tam wszystkie elementy zostaną zamrożone

Dobranoc

@+

8 polubień

Dziękuję Benoit.LF i gt 22, oba rozwiązania odpowiadają moim potrzebom.

Pierwsza zostanie zachowana, tylko dlatego, że druga przekształca moją objętość w powierzchnię, której nie znam jako powierzchni, ponieważ jej nie używam.

Do zobaczenia wkrótce

3 polubienia

Jeśli rozwiązanie gt22 jest bardziej zainteresowane zasadą posiadania tylko jednego pliku, podczas zapisywania w sldprt dostępne są opcje: zewnętrzne ściany, zewnętrzne komponenty lub wszystkie komponenty. Domyślnie, SolidWorks zapisuje z 1. opcją, jeśli nie zostanie wybrana. W ten sposób otrzymujesz powierzchnie. Jeśli wybierzesz jeden z ostatnich 2, otrzymasz woluminy.

Do zobaczenia w zależności od wielkości oryginalnego zespołu , ale jeśli miałbyś użyć dużych zespołów (kilkaset części, na przykład do kompletnej maszyny), uważam, że rozwiązanie rejestracji części jest cięższe w ładowaniu w porównaniu z montażem.

5 polubień

@joselito,

Pamiętaj, aby zweryfikować swoją odpowiedź dla @Benoit.LF lub @gt22

1 polubienie

Mała dodatkowa wskazówka:

Aby zaznaczyć wszystkie komponenty, możesz użyć skrótu klawiaturowego Ctrl + A

1 polubienie