Złożenie w kontekście - SolidWorks

Witam

Kto stosuje montaż odgórny (w kontekście) w swoim biznesie?

Dziękuję

Alan

1 polubienie

Trochę od czasu do czasu, dlaczego?

Wolę otworzyć pokój i go edytować, ale czasami nie mam wyboru

1 polubienie

Witam

Ja też go używam od czasu do czasu, zależy to od rodzaju montażu.

2 polubienia

To w rzeczywistości ankieta:D :p ^^

1 polubienie

Witam

Używam go do odzyskania bałaganu, a następnie do gotowego pokoju zrywam łącze, aby pokój był niezależny.

Niech Moc będzie z wami.

Wesołych Świąt.

4 polubienia

Witam

jak OBI WAN, ale czasami zachowuję linki, jeśli to konieczne, część ewolucji w kontekście (dla małych montaży).

Wesołych świąt też.

1 polubienie

Tak, @Bart, coś w rodzaju ankiety.

Z kilkoma pytaniami przed nami.

;]

Z wyjątkiem odzyskiwania pozycji z jednego pomieszczenia do drugiego bez wielokrotnego przechodzenia tam i z powrotem, unikamy: Zauważyłem, że ma tendencję do zawieszania się SW.

Razem z kolegą pracowaliśmy nad tym samym projektem: on miał tendencję do wprowadzania zmian w kontekście, a ja otwierałem pomieszczenie do modyfikacji: regularnie się zawieszał, mimo że jego maszyna była nowsza i bardziej wydajna.

2 polubienia

Widzę, że nikt nie korzysta systematycznie z tej opcji rysowania.

raczej doraźnie, aby uprościć część projektu.

I jak @stefbeno mówi, może szybko stać się "ciężki", jeśli montaż odbywa się tylko za pomocą ogniw.

1 polubienie

Osobiście postrzegam badanie w tym kontekście jako swego rodzaju "szkic", w którym lepiej jest wtedy przemodelować części i wykonać klasyczny montaż od dołu do góry.

2 polubienia

Teoretycznie byłaby to właściwa metoda, problemem jest konieczność przemodelowania części, zaoszczędzony czas staje się nieistotny  lub nawet ujemny.

1 polubienie

Witaj Alain,

Od czasu do czasu też go używamy, ale w przypadku niektórych ostatnich zgromadzeń zrobiliśmy to w całości.

Na przykład w przypadku przegród o różnych rozmiarach zmieniamy 3 boki (wysokość, szerokość, grubość)

a wszystkie arkusze dopasowują się do szkicu "szkieletu".

1 polubienie

Tak samo jak w przypadku Fab camp, używam montażu w kontekście, aby zrobić lekko krzywy lej, który może ewoluować w obciążenie studiów. Rysuję wewnętrzny blok szablonu, a następnie ustawiam arkusze w takiej pozycji, że jeśli powiększę mój blok, różne arkusze powiększą się samo.

W przeciwnym razie unikam jak najwięcej, ponieważ kiedy zmieniasz część, inne mogą ewoluować, a jeśli nie wiesz, jak została zaprojektowana, szybko może to być ból głowy. Zwłaszcza, gdy oferta została już uruchomiona i chcesz tylko wprowadzić modyfikację w jednej części, a nie we wszystkich zależnych.

1 polubienie

Używamy tego zestawu w kontekście wszystkich naszych mechanicznie spawanych korpusów zaworów.

Umieszczając wszystkie części zespołu w wirtualnym jest najlepszy: łatwa kopia zespołu i jego rysunek, kontrolujemy wszystko za pomocą szkicu 3D w zespole. więc uzyskanie korpusu DN100 w celu przekształcenia go w DN400 jest dziecinnie proste, jeśli nie zmienisz liczby/kształtu części.

Z drugiej strony, nasze części są wirtualne i nie mają życia poza montażem i powiązanym z nim rysunkiem.

Jest to zdecydowanie odradzane, jeśli używasz swojej części w zespołach X (ponieważ będzie ona kontrolowana tylko przez jeden z zespołów, które jej używają: bardzo wysokie ryzyko aktualizacji monitorowania i związanych z tym problemów z montażem...)

1 polubienie

W wielu przypadkach spotkałem się z niewłaściwym wykorzystaniem odniesień zewnętrznych lub gdy nie jest to konieczne...

Jest to funkcja, która sprawia, że Solidworks bardzo szybko się nasyca (jak śmigło lub ciężkie powtórzenie,...)

Bardzo często przy użyciu innych metod wykonywania szkiców w pomieszczeniach

+ rozsądne wykorzystanie podstawowych planów, tak aby w pomieszczeniach znajdowały się symetryczne konstrukcje

+ dodano geometrię kompilacji, aby umieścić ograniczenia w ASM

= umożliwiają obejście się bez odniesień zewnętrznych.

A potem pozostawienie "dynamicznego" zewnętrznego odniesienia, gdy pozycje są stałe, to utrata zasobów, czasami dużo za nic... (zablokowanie-odblokowanie)

Po tym, jak kontekst naprawdę do tego nadaje, tak, używam zewnętrznych odniesień.

Wydaje mi się, że istnieje możliwość korzystania z odniesień zewnętrznych w wielu kontekstach, ale nigdy nie musiałem z niej korzystać.

Po tym musisz wiedzieć, dokąd chcesz się ostatecznie udać, jak daleko chcesz zmontować, dla jednych komponent ze wszystkimi jego szczegółami jest na najwyższym poziomie, dla innych ten sam komponent będzie jak nakrętka na najwyższym poziomie.