Montaż o złożonym kształcie

Cze wszystkim

Aby przeprowadzić analizę metodą elementów skończonych, chciałem wykonać moje części na catia. Chciałbym złożyć skorupę i rdzeń. Metoda kontaktu działa, gdy kształt jest kulisty, ale jeśli przełączę się na przykład na elipsy (patrz obrazek poniżej), Catia wydaje się już nie brać pod uwagę powierzchni (brak znaku po najechaniu na nią myszką).

Docelowo moim celem jest stworzenie zespołu o wielowarstwowej strukturze cebuli, o nieprostych kształtach (paraboloidy itp.). Czy Catia jest po prostu odpowiednia? Czy istnieje sposób, aby dał mu do zrozumienia, że może bezpiecznie zmontować te dwie identyczne powierzchnie?

Kiedy robię "wykrywanie zakłóceń" (raz w pozycji) jest szczęśliwy, więc nie rozumiem, co go blokuje, aby utworzyć kontakt.

Myślę, że użyję abaqus do symulacji, ponieważ jest on całkiem kompatybilny z catia.

Z góry dziękuję za odpowiedzi!

1 polubienie

Czy na pewno nasze elipsy znajdują się na tej samej płaszczyźnie co oko, mamy wrażenie, że osie są przesunięte 

@+;-))

Witam, nie jestem pewien, czy to możliwe, dlaczego nie stworzyć punktów? Inaczej Zobacz ten link:

http://catiadoc.free.fr/online/cfyugasm_C2/cfyugasmrf0103.htm

Nie, po prostu przesunąłem zdjęcie tak, że widać głowę powierzchni, ale jest dobrze i naprawdę wyrównana. Czy w przypadku tworzenia punktów będę ograniczony do jednego punktu między dwiema bryłami, czy też mogę utworzyć nieskończoną liczbę brył (i automatycznie, jeśli to możliwe)?

Pod poniższym linkiem mówi, że jest to niemożliwe:

"W CATIA nie wydaje się możliwe utworzenie wiązania kontaktowego między powierzchnią sferyczną a powierzchnią o dowolnym kształcie. "

Może ciekawe rzeczy w innych odpowiedziach, zobacz tutaj:

http://www.eng-tips.com/viewthread.cfm?qid=323061

Edit: jedynym proponowanym rozwiązaniem jest wykonanie offsetu powierzchni tak, aby przechodził przez środek kuli, ale tutaj nie jest kula, więc prawdopodobnie nie ma rozwiązania.

W przypadku punktów zadziała to tylko wtedy, gdy będzie tylko jeden punkt kontaktowy, w przeciwnym razie też nie wydaje się to możliwe...

Witam.

Nie da się tego zrobić w CATIA bez przejścia przez konstrukcję ściegu.

Jeśli twoje dwie powierzchnie paraboloidalne są identyczne { Edit: i wyśrodkowane} masz tylko jeden stopień swobody (obrót).

Zbuduję więc swoją parabolę w jednym z dwóch CATPartów, potem w kontekście montażu skopiuję wklejoną z linkiem parabolę w drugim CATPart.

1 polubienie

Dziękuję za odpowiedzi. Jeśli to zrobię, czy zdeformowanie warstwy zewnętrznej na elementy skończone zdeformuje wnętrze? (ponieważ są to tylko powierzchnie ustawione w kontakcie, ale nie można utworzyć wiązania)

Nie mam Abaqusa.

Może lepiej byłoby zadać to pytanie w nowym pytaniu na forum.

w celu zwrócenia się o pomoc do potencjalnych użytkowników Abaqus

Po wypróbowaniu wielu technik okrężnych wydaje się, że nie jest to wykonalne bezpośrednio. Wciąż sprawdzam, czy z podrobionymi "kompozytami" uda mi się uzyskać ładną cebulę paraboliczną, ale mam małą nadzieję.

Po pewnym czasie, jeśli tworzenie skomplikowanego kształtu z warstwami cebuli jest interesujące dla ludzi:

Jest to rzeczywiście niemożliwe w przypadku splajnów wyciągniętych w ruchu, ale jeśli zbliżysz się do krzywej za pomocą wielokąta, ten po obróceniu utworzy stożki (nawet jeśli jest ich 100) i złoży się dobrze, nie wykrywając żadnego konfliktu pomimo liczby wykonanych ważnych zespołów stożkowych (przynajmniej w moim modelu), co nie ma miejsca w przypadku innych typów kontaktów.

Oczywiście podejście do krzywej za pomocą segmentów nie jest najlepsze, ale można to łatwo zautomatyzować za pomocą małego programu w Pythonie, aby wygenerować punkty, które następnie importujesz do Catia. Vl'a, to rozwiązanie typu "zrób to sam", ale działa (zwłaszcza, że w zasadzie z grubsza z poligonem zakrzywiony przekrój nie jest taki zły, ponieważ zamierzamy go później zapchać dla MES)