Zespół sworznia stożkowego

Witam i życzę miłego weekendu

Jaka jest najlepsza procedura, aby uzyskać zaciśnięcie dwóch płaskowników sworznionych za pomocą kołka stożkowego  (1:50)?

Zwłaszcza:

Jak utworzyć stożkowy otwór (1:50)  w obu częściach?

Nie mogłem znaleźć kołków stożkowych i kołków pozycjonujących (kołków)  w skrzynce narzędziowej? 

Dziękuję 

Claude

3 polubienia

Witam

Ze swojej strony stworzyłbym zespół z 2 płaskownikami i kołkiem bez otworu, tak aby wszystkie części były związane. Następnie utworzyłbym szkic w zespole za pomocą płaszczyzny stożkowego kołka i przekształcił kołek w szkicu i narysował linię w środku szkicu, aby przeciąć go na 2 i dostosować, a następnie wykonałbym usunięcie materiału z obrotem i rozpropagował funkcję do części.

Manu

1 polubienie

W pomyśle rozwiązanie @manu67 jest właściwe, aby nie zawracać sobie zbytnio głowy.

Wykonaj otwór na kołek i utwórz kołek "w kontekście" zespołu.

Jedyną wadą jest to, że sworzeń jest wtedy zależny od montażu. To może nie stanowić problemu. W przeciwnym razie należy przerwać odniesienia do zespołu lub utworzyć nowy pin  identyczny z tym, który był badany w zespole i zastąpić go.

1 polubienie

Myślę, że źle zrozumiałeś Alaina. Nie pojmuję szpilki; Pochodzi z przybornika. Po prostu używam go do usuwania materiału przez obrót.

1 polubienie

dla mnie wolę, aby szpilka w rewolucji uratowała ją częściowo

Po wykonaniu tego pinu wkładam go do zestawu za pomocą operacji logicznej i usuwam niepotrzebną wolumin

@+ ;-)

1 polubienie

Ups, myślałem, że znalazł szpilkę w skrzynce z narzędziami....

Oto link do napisów końcowych w traceparts:

http://www.tracepartsonline.net/(S(0tdledgg4bd0ujcc5hgxv1gp))/content.aspx? SKeywords=pin+stożkowy&SDomain=3&st=4&sa=0&Class=TRACE&clsid=%2FROOT%2F&ttl=Klasyfikacja+I.C.S.+TraceParts

PRZEPRASZAM....

1 polubienie

Dziękuję za Twoje rozwiązania
Inny (narysuj szkic poniżej):

Wstaw - Szkic
Narysuj okrąg.
Narzędzia - Element szkicu - Okrąg
Przebij materiał.
Wstawianie - Usuwanie materiału - Wytłaczanie
Wybierz powierzchnię części.
Ustaw warunek końca na Jednooki.
Dostosuj głębokość.
Kliknij opcję Zanurz/Wyłącz wersję roboczą i wprowadź pomiar kąta.